Târgul locurilor de munca BNS: Un ajutor pentru tineri, un ajutor pentru tara

De Georgiana Tudor 20 Martie 2015, 19:26 Atitudini

In perioada 18-19 martie 2015, la Hotelul Traian din Braila, a avut loc Târgul de joburi pentru tineri, târg organizat de Blocul National Sindical. Ce este acesta? Dupa cum spunea presedintele BNS, Dumitru Costin, cea mai simplă cale de comunicare între piata muncii si elevi de peste 16 ani/ someri, dar mai ales cu toti cei ce vor să muncească. Se oferă consiliere profesională, posibilitatea de a face cursuri de calificare si recalificare, inclusiv pentru cei care nu au luat Bac-ul, încurajându-i pe toti sa îsi gaseasca un loc unde să îsi câstige pâinea în mod cinstit si eficient.

Pe perioada cursului li se vor asigura bani de mâncare si transport în cazuri urgente. Practic, este vorba despre o interfată între tineri si universităti, respectiv angajatori. De asemenea, urmarea unor cursuri la distanta devine facilă pentru cei interesati, iar consilierea juridică acordată va face ca fiecare angajat să îsi cunoască drepturile si să le folosească în avantajul său.

Spre exemplu, tânărul va sti că nu trebuie să accepte să lucreze fără un contract individual de muncă ori fără carte de muncă si un fapt mai putin cunoscut este acela că în momentul în care îti muti domiciliul pentru a lucra în alt oras, ai dreptul la o suma oarecare de bani pentru a te putea instala în noua locatie.

În cazul celor cu potential de antrepenori, consilierii BNS se vor ocupa de formarea lor până în a-i ajuta să obtină fonduri europene nerambursabile astfel încât să pună bazele propriului IMM. Chiar si cei care vor să plece în altă tară primesc asistenta necesară: cursuri de limbă si o informare minutioasă cu privire la drepturile lor în noua tară si modul în care pot contribui pentru obtinerea unei pensii etc.

Nu în cele din urmă, cel mai util aspect pare a fi programul de ucenicie. Multi termină o facultate cu master, licentă, poate si doctorat si nu lucrează în domeniul pe care l-au studiat pentru că angajatorul le solicită cei "doi ani de experientă" obligatorii. Prin acest program, absolventul va putea propune angajatorului  un contract de ucenicie care presupune decontarea salariului angajatului din fondurile Casei de Asigurări. Astfel, ambii vor avea de câstigat, tânărul se formează si îsi acumulează pretiosii ani de experientă, iar cel care l-a angajat va avea o mână de om în plus pe care nu este nevoit să o plătească.

Toate aceste servicii sunt gratuite, pentru că sunt finantate de fondurile europene. De acum nu va mai fi valabilă scuza "N-am stiut, dacă stiam făceam". Organizatia ne oferă toate informatiile necesare, mai rămâne doar dorinta fiecăruia de a munci în mod cinstit si de a fi, de ce nu?, un profesionist în domeniul său fie el instalator, sudor sau doctor.

Acestea sunt mesajele pe care le-a transmis presedintele BNS, Dumitru Costin, tinerilor brăileni cu ocazia conferintelor organizate în cadrul târgului. Dorinta lui cea mai ardentă a fost aceea de a-i asigura că au un sprijin pentru când vor fi nevoiti să îsi câstige singuri traiul.

La târg au participat toate firmele si institutiile din Brăila cu locuri disponibile pentru angajare, inclusiv investitorul străin Yazaki. Primarul Aurel Simionescu a subliniat faptul că noua companie japoneză este dispusă să îsi scolească singură angajatii în cursuri de pregătire, de câte trei luni, prin tară, dar că s-a lovit de reticenta tinerilor de a pleca din oras, tot el i-a încurajat spre schimbare si implicare.

Au fost prezentate si ofertele de voluntariat, care fac deosebirea la un cv, din partea Asociatiei Proilavia si Pro Democratia Brăila.

Tinerii braileni pot beneficia de asistentă si informare fie la sediul BNS Brăila de la Liceul de chimie, fie înscriindu-se pe platforma online www.garantiitineri.ro.

 

Autor Georgiana Tudor 20 Martie 2015, 19:26 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii