Ștafeta Transfăgărășanului

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 16 Noiembrie 2018, 08:28 Atitudini

simboluri transfagarasanSteagul Transfăgărășanului a apărut din necesitatea de a descrie cât mai reprezentativ istoria Țării Făgărașului și cea a Argeșului, când de milenii s-a desfășurat acea pendulare de populație românească, de pe un versant pe celălalt, în vremuri de pace sau de restriște, impuse de cotropitorii acestor meleaguri.

S-a întâmplat în anii 1970-1974, când, prin talentul și hotărârea poporului român, s-a reușit să se dăltuiască în Carpații de Sud cel mai spectaculos drum din lume, Transfăgărășanul.

După terminarea acestei epopei, constructorii au așternut pe hârtie momente despre eroismul constructorilor militari, care au reușit să învingă munții cu mult spirit de sacrificiu, cu abnegație, dar și cu numeroase victime.

Așa a luat naștere în anul 2014, proiectul „Transfăgărășan Via Sacra”, care cuprinde pe lângă creații literare, arte plastice și elaborarea unor simboluri reprezentative: monumente, plăci comemorative, menite să transmită generațiilor viitoare mesajul eroilor căzuți la datorie și a sacrificiilor întregului popor pentru realizarea acestei mărețe opere.

Proiectul a fost inițiat (și se derulează în continuare) de colonelul(rt) Ioan Bratu, care a participat efectiv la realizarea acestui drum și care a scris o vastă operă literară, o bogată creație de pictură, a realizat expoziții itinerante în țară și în străinătate.

Proiectul se derulează de un grup de pe versantul sudic, condus de col(rt) Ioan Bratu și un grup de pe versantul nordic, condus de către col(r) dr.ing. Constantin Avădanei.
Prinplaca comemorativatre monumentele, plăcile comemorative și alte simboluri care au fost amplasate pe cei doi versanți ai Transfăgărășanului, a fost amplasată în anul 2015, în zona Lacului Bâlea, o placă de marmură, având gravat Imnul Transfăgărășanului, creație a col(rt) Ioan Bratu.

Placa a fost realizată din inițiativa și cu sprijinul col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, Nicolae Damian și caporal Pavel Finta.
     
În anul 2015 a apărut ideia confecționării unei ștafete care să fie transmisă alternativ în fiecare an, din partea sudică în partea nordică și invers, la capetele acestui drum, simbolizând acea pendulare de milenii a populației românești peste vârfurile Carpaților.

Acțiunea s-a materializat în anul 2017, prin realizarea unui steag de către col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

A consemnat,
Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei
Președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 16 Noiembrie 2018, 08:28 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii