SAMOILĂ MÂRZA, autorul singurelor imagini ale marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 08 Ianuarie 2018, 11:53 Atitudini

samoila marzaLa 1 Decembrie 1918 , la Alba Iulia, în cetatea simbol a neamului românesc, pe lângă delegații oficiali (1228), s-au adunat românii veniți din toate colțurile țării. Bucuria reîntregirii neamului era fără margini. Straie de sărbătoare, steaguri tricolore, poate ca niciodată romanii nu fuseseră mai uniți. România Mare se năștea sub ochii lor. Printre aceștia se afla și unicul om care a imortalizat Unirea: Samoilă Mârza, din satul Galtiu.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886. După liceu, în perioada anilor 1909-1911, este trimis la Sibiu, unde devine ucenicul fotografului sibian Iainek. În timpul primului război mondial, Mârza este recrutat de autoritățile austro-ungare, fiind trimis pe front, în Galiția. În cadrul luptelor a ajuns până la Riga, Letonia. În 1916 este încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. Spre sfârșitul războiului, Samoilă Mârza ajunge la Trieste, Italia, de unde va pleca la Viena. În capitala Austriei, Mârza reușește să facă trei clișee fotografice care surprind sfințirea primului tricolor al Consiliului Național Român Militar (era 14 noiembrie 1918). Această întâlnire istorică s-a petrecut în prezența generalului Boieriu, a lui Iuliu Maniu și a celorlalți militari români din Viena.

Știind că în Ardeal se pregăteau evenimente istorice, Mârza pleacă spre Alba Iulia. Din păcate, el nu a avut credențional (permis) să intre în sală în care se decidea Unirea, dar a putut lua pulsul mulțimii sosite la Marea Adunare Națională. Fusese acordat un singur credențional, albaiulianului Bach, fotograf german, care (de frică sau pentru că nu era de acord cu evenimentele care se derulau) nu s-a prezentat la Sala Unirii.
foto Marza, Viena
 foto 2, autor Marza  foto unire, marza


Samoilă Mârza a realizat cinci fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Națională, dintre care trei cu mulțimile venite și două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii în fata Marelui Sfat Național și a poporului de către dr. Aurel Vlad și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

foto marza  foto unire, marza

În aceeași zi a mai realizat patru fotografii: una cu stegarul Ion Arion mort (împușcat în gara din Teiuș în timp ce se deplasa spre Alba Iulia) și trei cu delegația din satul natal, înainte de plecarea spre Alba Iulia.

Aparatul care a imortalizat Unirea are și el o poveste.
A fost cumpărat, conform relatării de mai târziu a soției fratelui lui Mârza: «soacra și mama lui S. Marza spunea că o vândut o perechie de boi și o dat bani la Samoilă ca să-și cumpere aparat de fotografiat». Aparatul cu burduf a fost folosit multă vreme de Samoilă Mârza.

Cu același aparat a fotografiat și alte evnimente importante petrecute la Alba Iulia și în zonă, ca de exemplu vizita Regelui Ferdinand din 1919, sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu (în 1924), serbările Unirii din 1929 și multe altele.

Se pune întrebarea de ce a realizat doar cinci fotografii la Unire? Tehnica pe care o deținea era destul de greu de manevrat, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a realizat doar cinci poze pe Platoul Romanilor, locul unde se adunase mulțimea la 1 Decembrie 1918: aparatul, trepiedul, clișeele pe sticlă erau foarte grele și, prin urmare, era dificil de mutat dintr-un loc în altul. Un alt motiv a constat în condițiile meteorologice neprielnice fotografiei, fiind vreme înnorată.
 
Aparatul se află în prezent la Muzeul Unirii din Alba Iulia, fiind achiziționat în 1967, direct de la Samoilă, împreună cu aparatul de mărit și clișeele pe sticlă. Se pregăteau atunci serbările pentru semicentenarul Unirii (1968). Cu banii câștigați, Samoilă și-a cumpărat un aparat modern cu care plănuia să facă poze la evenimentul ce urma. Nu a mai reușit să-și ducă la bun sfârșit planul, decedând la 19 decembrie 1967.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile într-un album intitulat "Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri". Albumul a fost prezentat de delegația română și la Conferința de pace de la Versailles, pentru ca aliații să vadă clar susținerea populară de care s-a bucurat evenimentul de la Alba Iulia. Alte exemplare au fost trimise Regelui Ferdinand I, primului-ministru Ion C. Bratianu, președintelui Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, generalului francez Berthelot și altor personalități ale vremii.
În ultimii ani de viață a dus un trai sărac, fiind nevoit să-și vândă unele clișee fotografice.

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 08 Ianuarie 2018, 11:53 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii