Revista Dacoromania nr. 72

De Alexandrina Iordache 22 Ianuarie 2015, 16:40 Atitudini

Dacoromania nr. 72A aparut numarul 72 al revistei "Dacoromania", revista cu aparitie trimestriala. "Dacoromania" este editata de Fundatia "Alba Iulia 1918, pentru unitatea si integritatea Romaniei", director ec. Ioan Strajan si a împlinit 15 ani de aparitie. Revista poate fi accesata pe internet la adresa www.dacoromania-alba.ro.

”Dacoromania” apare în parteneriat cu Consiliul Judetean Alba si Consiliul Municipal Alba Iulia si se distribuie gratuit atât pe plan local cât si la toate filialele Arhivelor Nationale Judetene si la Casele de Cultura a Sindicatelor Judetene.

In numarul 72 al revistei puteti citi mai multe articole dedicate Marii Uniri de la 1918:
- 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia: Omagiul recunoştinţei noastre: „Voinţa unanimă a biruit!” de prof. univ. dr. Ioan Scurtu
- Contribuţia poeţilor şi scriitorilor la înfăptuirea MARII UNIRI de Dumitru Radoi
- De la Marea Unire la Podul Iubirii de Neam şi Podul Unirii Definitive de Elena Tamazlâcaru din Chisinau
- Avocatul dr. Camil Velican, primul primar român, de după Marea Unire, al oraşului Alba Iulia de Elena Giurgiuman
- Omagiu primului unificator, Mihai Viteazul, la Alba Iulia de Ioan Hantulescu
-  Crucea Martirilor Unirii - 1918-1919 de Lucilia Dinescu
- Vasile Stroescu, Boierul român basarabean, primul preşedinte al Parlamentului României Mari de ec.Ioan Strajan
- Registrul acţiunilor filantropice ale lui Vasile Stroescu de istoricii Ion Preasca si Gheorghe Palade din Republica Moldova
- Unirea și romanitatea Alba Iulia, 1 decembrie 2014 de acad. Victor Craciun

In perioada 1-3 decembrie 2014 la Alba Iulia si Zlatna jud. Alba a avut loc o noua editie a Congresului Spiritualitatii Românesti, eveniment ilustrat în paginile revistei prin articole si fotografii:

- O nouă ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti  - o nouă manifestare de cultură şi spiritualitate românească, Alba Iulia 1-3 decembrie 2014 de conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie
- Cărţi ale românilor de pretutindeni lansate la Congresul Spiritualităţii Româneşti

Mai multe pagini din revista prezinta imagini de la Marea Unire Nationala de la 1 decembrie 1918 din Alba Iulia, imagini realizate de Samoila Mârza din Galtiu, jud. Alba, participant la eveniment dar si de la sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2014 la Alba Iulia si de la Congresul Spiritualitatii Românesti.

Alte articole:
- Ioan Alexandru şi „viaţa deocamdată” de Ion Margineanu
- Comuna ardeleană Bucerdea Grânoasa – locul de veci al basarabencei  Anastasia Dicescu de Maria Vieru-Isaev
- Centenar Ştefan Pascu, 1914-2014 de prof. univ. emerit dr. Ioan Silviu Nistor
- Proiectul de revizuire a Constituţiei României din februarie 2014 - un nou atentat la integritatea şi unitatea naţională a statului român de conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie
- Problematica proprietăţii foştilor optanţi unguri în actualitatea istorică şi legislativă din România de prof. univ. dr. av. Ioan Sabau-Pop
- Luciditatea verbului „A Aniversa”

Uram ”La multi ani” revistei si reproducem emotionatul mesaj adresat de Prof.dr. Ioan CORNEANU cu ocazia aniversarii revistei, mesaj publicat în paginile acestui numar:

„DACOROMANIA” o revistă-drapel

Revista „DACOROMANIA”, întemeiată in anul 1999 de „Fundaţia Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României”, şi-a câştigat pe merit aprecierea ca o „REVISTA DRAPEL”, pentru cunoaşterea „Istoriei Poporului Român”, cu trimitere impecabilă la „Istoria Ardealului”.

Revista este reprezentată cu stimă, respect şi profesionalism, din partea prof. Ioan Pleşa – preşedinte, ec. Ioan Străjan – director, Ion Mărgineanu – redactor şef, la care se mai adaugă şi un număr important de consultanţi ştiinţifici şi colaboratori.

Apariţia Revistei la Alba Iulia nu a fost întâmplătoare. La Alba Iulia în această „Cetate strămoşească”, s-au înfăptuit cele mai importante evenimente istorice ale neamului nostru, este vorba de Prima Unire înfăptuită de Mihai Vodă Viteazul, apoi a urmat un alt eveniment uriaş la 1 Decembrie 1918, când în faţa celor peste 100.000 de români, din toate provinciile româneşti s-a hotărât Unirea cea Mare şi Sfântă a Statului Naţional Unitar Român. Prin acel act istoric, s-a încheiat procesul de făurire a României Mari.

Menţinerea şi apariţia celor 72 de numere a Revistei, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul direct a domnilor: Ioan Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba; Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, cotidienele „Informaţia de Alba” şi „Unirea”, precum şi personalităţi de elită culturală din Constanţa, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Zlatna, Arad, Timişoara, Ploieşti, Satu Mare, Chişinău, Cahul, Cernăuţi.

Tematica revistei „Dacoromania” se aşează şi se bazează pe cunoaşterea adevărată a Istoriei Poporului Român, ea dezvăluie virtuţile patriotice, exprimă devotamentul pe care le reprezintă faţă de patria multimilenară şi faţă de propriul popor, respectul şi aprecierea faţă de munca şi jertfa înaintaşilor ca şi a contemporanilor.

Revista, a înălţat la cote reale, trăsăturile esenţiale, momentele fundamentale care au durat temelii trainice istoriei noastre naţionale, începând cu originile şi vechimea Poporului Român, autohtonia sa în vatra străbună, cu tradiţia statală de peste 2.000 de ani, continuând cu luptele înaintaşilor pentru păstrarea fiinţei naţionale, a unităţii etnice şi de stat, cu marile bătălii sociale şi naţionale.

Revista păstrează în lucrările publicate, rigoarea ştiinţifică, folosind cu precădere documente de arhivă din ţară şi din străinătate, în parte inedite, pentru a da lucrărilor apărute forţa convingătoare a materialelor provenite din cele mai îndepărtate veacuri şi până în zilele noastre. Revista se mai bazează şi pe cercetarea istorică, prin confruntarea de idei, prin schimburi de opinii, pentru a contribui la clarificarea problemelor controversate, pe o solidă bază documentară.

Printre consultanţii ştiinţifici şi colaboratorii revistei, se găsesc şi prof.dr. Ioan Corneanu şi avocatul Vasile Moiş din judeţul Satu Mare, publicând materiale ştiinţifice şi cultural-educative, privind oglindirea obiectivă a vieţii şi activităţii românilor de pe mirificele plaiuri româneşti ale sătmarului.

Considerăm că fără revista „DACOROMANIA” românii ardeleni, ar fi nu numai mai săraci, de a ajunge la informaţii corecte şi indubitabile, dar şi fără un exemplu de conduită în procesul de educaţie patriotică pentru toţi românii din Ardealul Românesc.

Aducem şi pe această cale colegilor noştri de la Alba Iulia, care ne-au oferit şi nouă sătmărenilor posibilitatea de a ne exprima prin materialele publicate în revista DACOROMANIA, O REVISTĂ DRAPEL.

La mulţi ani DACOROMANIA!
Prof.dr. Ioan CORNEANU

 

Autor Alexandrina Iordache 22 Ianuarie 2015, 16:40 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii