Reflexii

De Georgiana Tudor 26 August 2015, 09:40 Atitudini

Uneori o frântură de discutie prinsă din zbor poate provoca un profund act de meditatie. A.S. îi explica unui băiat cum se realizează un program sau o aplicatie. Am înteles imediat procesul creatiei, desi îmi era un domeniu străin. S. vorbea despre notiune ca despre ceva abstract, nu obiectul în sine, ci cuvântul care îl defineste si o seamă întreagă de caracteristici (functii, proprietăti, însusiri, para-functii etc.). Dacă ai definit notiunea, ai creat deja un tipar pentru milioane de obiecte ce se pot construi în functie de notiunea ta.

Apoi a făcut o comparatie care mi-a atras atentia în mod deosebit: "Imaginează-ti că ai fi Dumnezeu si ai vrea să creezi ceva!... Atunci vei descrie acel obiect asa cum ti l-ai imaginat pentru a putea lua nastere".

Pe acest lucru se bazează toată tehnologia modernă? Dacă as fi Dumnezeu? Pot fi Dumnezeu în anumite domenii? Acum se ajunge la adevărata problemă: ca Dumnezeu ce pot face, îmi sunt puterile nelimitate? Astfel, se ajunge la păcatul luciferic - încercarea de a fi Dumnezeu - ce pare să stăpânească totul în jur.

Lucian Blaga spunea că lacul oglindeste norii încercând să fie cer, totul pe pământ actionează astfel. Teoria cu notiunea e o dovadă că umanitatea a înteles că "la început a fost Cuvântul". Procesul demiurgic a fost înteles, asa că omul si-a creat un mediu virtual în care să poată fi Dumnezeu. Ce altceva reprezintă Information Technology, dacă nu un mediu virtual ce  stochează si manevrează notiunile din vaste domenii. După cum anticipa Isaac Asimov, în curând toate notiunile, toate cunostintele lumii vor fi înmagazinate pe un pc sau stik, dar dacă prin absurd, reteaua energetică a
pământului va cădea sau vreun meteorit va apărea si va modifica magnetismul pământului, atunci omenirea ar fi victima unei catastrofe mai mari ca arderea bibliotecii din Alexandria. Cele câteva cărti rămase prin muzee ar reprezenta baza noii civilizatii.

Nu-mi pot imagina haosul  iscat de căderea retelei computerizate, s-ar impune instaurarea unei noi ordini... Peste toate, e interesant să te gândesti că ceea ce a creat omul consumă resurse, iar ceea ce a creat Dumnezeu este energie pură.  Ceasul poate s-a apropiat cel mai mult de principiul demiurgic, acelasi lant trofic de rotite ce se îmboldesc una pe alta la rotire, dar gresesc, ceasul are baterie, ceasul stă, pe când Universul, nu sau...

Orice dependentă înseamnă înrobire.
În filemele S.F. robotii pun stăpânire pe omenire, aduc sfarsitul lumii, noi ar trebui sa prevenim asta, nu-i asa?

 

Autor Georgiana Tudor 26 August 2015, 09:40 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii