15 MARTIE...

De Valeriu Ion GĂGIULESCU 15 Martie 2025, 11:42 Atitudini

Nae Ionescu 15 martie

O dată calendaristică ce are multiple semnificații de-a lungul vremilor pentru noi, românii.
Eu aleg să amintesc că, la 15 Martie 1940, la vârsta de 50 de ani neîmpliniți, trecea în veșnicie ( și în Istorie aș mai zice ) un brăilean care, în anii tinereții sale, prieten fiind cu Panait Istrati, se apropiase de cercurile socialiste, motiv pentru care a și fost exmatriculat, în ultimul an de studii, de la Liceul ”Bălcescu”.
Istețimea și tenacitatea remarcabile l-au făcut să-și continue chemarea și, în final, să devină ”Doctor în filosofie” al Universității din Munchen.

Revenit în țară și ajuns profesor universitar, a creat o adevărată școală filosofică. Printre cei care s-au format sub influența sa, ca studenți, se pot aminti : Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Jeni Acterian. Numai enumerarea acestor personalități ale culturii naționale te înfiorează , dară-mi-te să te gândești la ce nivel ajunsese educația universitară națională în acei ani interbelici și cam cât valorau intelectualii de marcă pe atunci. Cred că este semnificativ să arăt că, pe lângă unii dintre studenții menționați mai sus, Profesorul a atras în Redacția ziarului pe care l-a înființat și pe un alt brăilean, Iosif Mendel Hechter, devenit mai târziu tot atât de celebru. Este vorba despre scriitorul Mihail Sebastian!

Fire vulcanică și cu personalitate puternică, profesorul-filosof s-a avântat și în politică, tulburând cumva apele, ceea ce l-a făcut să suporte represalii, în perioada dictaturii regale, ajungându-se până la privarea de libertate. Deși căsătorit cu o descendentă a familiei Filitti, el a rămas cunoscut ca un bărbat seducător, vorbindu-se în epocă despre aventurile lui cu prințesa Maruca Cantacuzino sau cu Cella Delavrancea. În fine, ca o glumiță istorică, se mai poate aminti că vila sa , de la Băneasa, construită și cu ajutorul financiar al amicului său, Nicolae Malaxa, a fost confiscată, după deces, și atribuită Mareșalului Ion Antonescu, drept reședință de protocol.

Între anii 1945 și 1989, lucrările sale de specialitate au fost interzise de a fi aduse la cunoștință publică. Din 1990, s-a început retipărirea întregii sale opere filosofice.

Personaj complex și controversat, acest gigant pedagog, NAE IONESCU, va rămâne, totuși, ca un creator de școală și gândire filosofică, cu recunoaștere internațională.

 

Autor Valeriu Ion GĂGIULESCU 15 Martie 2025, 11:42 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii