Mutații

De Jenică Chiriac 12 Ianuarie 2017, 18:49 Atitudini

Ca dovadă de netăgăduit că lumea nu stă în loc, că se află într-o continuă mișcare și transformare venim cu demonstrația mutațiilor din câțiva ani, de comportament și atitudine civic – politică.

În anul 1990, spre pildă, ca descătușare de constrângeri, pentru a-și manifesta libertatea de expresie, se discutau în gura mare, se dezbăteau de dimineața până seara subiecte politice la ordinea zilei. Se înființau, peste noapte, partide și partidulețe. Opțiunile politice diverse și contradictorii creau animozități până și în cadrul aceleiași familii.

Cu timpul, pe secena politică a țării (era de prevăzut!) s-au detașat câteva formațiuni cu vitalitate. Dezbaterile și contradicțiile au continuat, în unele cazuri cu oarece violență (de limbaj și nu numai).

La ce asistăm astăzi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989? Discuțiile pe teme politice au scăzut în intensitate. Mai mult, au apărut situații în care se manifestă, dacă nu cu repulsie, în orice caz, cu respingere a temelor din domeniu. Putem să spunem că este și bine, este și rău! Este bine, în măsura în care oamenii au înțeles că politica se cuvine s-o facă cei îndrituiți, cei implicați direct, că dezbaterile de la un anumit nivel în jos devin sterile, fără efect practic, un dialog al surzilor. Este rău, deoarece diferendele de opinii, simpatiile și antipatiile politice pot duce la încrâncenări, ceartă, gâlceavă. Cu alte cuvinte, se simte o teamă de urmări nedorite, ceea ce este cu totul și cu totul deosebit de grav. Frica de exprimare liberă a opțiunilor nu are nimic de-a face cu democrația, ori opusul acesteia se cheamă autocrație.

 

Autor Jenică Chiriac 12 Ianuarie 2017, 18:49 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii