Memorialul Durerii Sighet - 9 iunie 2016, Ziua Memoriei, Ziua Porților deschise

De Alexandrina Iordache 13 Iunie 2016, 15:32 Atitudini

Memorialul Durerii, SighetFoști deținuți politic, deportați, familiile și prietenii lor, din toată țara, au participat joi, 9 iunie 2016, la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din orasul Sighetu Marmației, la Ziua Memoriei - Ziua Porților deschise, o zi de reculegere pentru cei care au trecut prin închisorile si deportările comuniste sau au luptat în rezistența împotriva comunismului.

Evenimentul, organizat de Fundația Academia Civică, s-a desfășurat la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei și la Cimitirul Săracilor, parte din ansamblul Memorialului. Au fost prezenți Ana Blandiana si Romulus Rusan de la Academia Civică, reprezentanți ai Asociației foștilor deținuti politici din România și ai Asociației foștilor deportați în Bărăgan, Ionut Gherasim, nepot al lui Ilie Lazăr, profesori și un grup de studenti de la universitățile din Cluj și Timișoara. Din Brăila au participat membre ale Asociației ”Pro Basarabia și Bucovina” și Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”.

În deschidere, Ana Blandiana, președintele Fundației Academia Civică si fondatoare a Memorialului Sighet, a urat bun venit participanților și a anunțat programul evenimentului care a cuprins dezbaterile ”Rusaliile negre - 65 de ani de la deportările din iunie 1951” și ”O fereastră spre libertate - 60 de ani de la mișcările studențești anticomuniste din 1956” urmate de mai multe lansări de carte și vizitarea Memorialului.

Pe perioada desfășurării dezbaterilor, în sala de proiecții, a rulat filmul ”Lagărele din Balta Brăilei” din serialul ”Memorialul Durerii” de Lucia Hossu Loghin. În Galeria foștilor deținuți politic, unde sunt expuse mii de portrete, se află portretul fostului primar al Brăilei, în perioada 1922-1925, Radu Portocală. Acesta a făcut parte din ”lotul foștilor demnitari” adus în închisoarea Sighet în noaptea de 5/6 mai 1950 și a fost torturat până la moarte (13 aprilie 1952).

slujba SighetParticipanții s-au deplasat apoi la Cimitirul Săracilor unde s-a oficiat, de preoți ortodocși și greco-catolici, un serviciu religios care a încheiat manifestările programate pentru această zi. Cimitirul este situat în afara orașului Sighet, la 2,5 km distanță și are realizată din brazi harta țării. In locul unde este situat Sighetul pe hartă este ridicat un altar-cenotaf iar în spatele altarului veghează o cruce în stil bizantin. Acest ansamblu a fost dedicat simbolic tuturor victimelor represiunii comuniste din România. Întreg ansamblul de la cimitir poate fi văzut în perspectivă de la înălțimea unei Porți a memoriei, ridicată de arhitectul Ștefan Radocea, care ține loc și de clopotniță.

În incinta muzeului se află și Spațiul de Reculegere și Rugăciune, singura clădire nouă, o capelă subpământeană cu un bazin de apă cu lumânări care are în centrul cupolei o cruce decupată prin care pătrunde lumina iar deasupra sunt plantați pomi. Spațiul de Reculegere a fost realizat de arhitectul Radu Mihăilescu. Pereții drumului până la acest spațiu sunt realizați din plăci de andezit fumuriu pe care sunt gravate numele a 8000 de deținuți, deportați, morți în  lagărele de exterminare.

Tot în curtea interioară se află Cortegiul Sacrificaților, un grup statuar realizat de sculptorul Aurel Vlad. Este un grup statuar format din 18 siluete umane, surprinse în diferite poziții de apărare, care se îndreaptă spre un zid care le închide orizontul.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistenței este ... un mijloc de resuscitare a memoriei colective. Format din Muzeul de la Sighet și din Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în București, precum și organizator al Școlii de Vară, Memorialul este o instituție a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în același timp centru de cercetare, de muzeografie și de învățământ. La întrebarea «Poate fi reînvățată memoria?», Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistenței din România este un convingător răspuns afirmativ” - Ana Blandiana

Câteva date despre Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistenței din Sighet:

Orașul Sighetu Marmației, județul Maramureș, este situat la confluența râurilor Iza și Tisa, foarte aproape de frontiera cu Ucraina. Închisoarea de la Sighet a fost construită în 1897 și aici a funcționat temuta închisoare folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României.

Cel mai important obiectiv turistic al orașului Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței sau Memorialul Durerii cum mai este cunoscut, funcționează în clădirea fostei închisori,  str. C. Coposu, nr. 4. După cum aflăm din ghidul Memorialului, fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, a fost pusă în anul 1995 sub egida Consiliului Europei.

La 20 iunie 1997 au fost inaugurate primele săli ale muzeului și Spațiul de Reculegere și Rugăciune. În același an, Memorialul a fost declarat "ansamblu de interes național", fiind recunoscut drept cel mai important proiect dedicat de societatea civilă reconstituirii și analizei trecutului comunist, proiect unic în țările est-europene.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este format din Muzeul și Cimitirul Săracilor din Sighet și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, cu sediul la București. Din 2013, un spațiu expozițional permanent intitulat ”Memoria ca formă de justiție” funcționează și în București, str. Jean-Louis Calderon nr. 66, unde este prezentat un mic eșantion al Sighetului. Expoziția este deschisă zilnic iar intrarea este liberă.

 

Autor Alexandrina Iordache 13 Iunie 2016, 15:32 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii