Istoria tragica a Romaniei postdecembriste (I)

De col (r) Vasile Miron 29 Iulie 2013, 18:14 Atitudini
Incercarea de a creiona o pagina din istoria tragica a Romaniei poostdecembriste si meandrele acesteia este o activitate riscanta deoarece multi apologeti (si uneltitori ai acestor evenimente) au scris destul de mult despre acestea intoxicand populatia si botezandu-le "o revolutie a poporului roman".

Suntem obligati de tema sa facem o comparatie intre ce am dorit noi, atunci in decembrie 1989 si ce a iesit, sa scoatem in fata pe adevaratii autori ai evenimentelor de la noi din acele zile cand s-a consumat un eveniment important, dar si tragic, din istoria Romaniei.

Tema aleasa ne obliga sa scoatem la iveala oameni, fapte, evenimente petrecute, incepand de atunci incoace, toate cu determinari negative in evolutia Romaniei. Facem precizarea ca aceste fapte scoase la lumina le prezentam pentru a intelege faptele petrecute in contextul lor deoarece in istorie, ca si in viata de toate zilele, totul se plateste.

Poate ca, in intelegerea evenimentelor petrecute la noi, atunci si in continuare, ne-ar putea ajuta intelegerea actualizata a celor petrecute in anul 538, in timpul ultimei orgii a Imparatului Baltazar cand, pe zidul Cetatii Babilonului, o mana scria cuvintele: "Mane, Tekel, Fares" (Daniel cap.5/24-28).

Dupa trecerea a aproape 24 de ani, evenimentele din decembrie 1989 apar intr-o lumina mai generalizata. La sfarsitul anului 1989 s-a consumat, pentru Romania, faza principala a celui de al treilea razboi mondial.Nascut pe fondul mizeriei noastre ai al setei de schimbare, decembrie 1989 a fost deturnat si transformat in moment de varf al unei agresiuni internationale (din est si din vest) impotriva Romaniei ce a articulat dimensiunile razboiului celui de "Al treilea val" (A. Toffler), (primul "val" ii corespundea "civilizatia agrara", celui de al doilea "val" "civilizatia industriala", celui de al treilea "val""civilizatia informationala"). Fiecarui "val" i-au corespuns strategii specifice ale tipului de razboi, nivelul de organizare, genurile de arme, mijloacele din dotare, formele si metodele de ducere a razboiului etc.

Implicarea puterilor straine, unele aflate in varful piramidei evolutiei, in evenimente, cu specialisti si arsenale sofisticate, avea sa fie recunoscuta, cu o anumita retinere si grija, chiar in primul raport al Comisiei Parlamentului roman intitulat: "Contextul intern si international in care s-au desfasurat actiunile revolutionare din decembrie 1989".

Potrivit datelor concrete, a existat o planificare a tarilor occidentale si a fostului URSS in evenimentele din Romania. SUA si URSS se puneau de acord pentru exercitarea de presiuni comune impotriva tarilor socialiste care "nu au trecut la reforme reale". Franta si Italia aveau responsabilitati in Romania si Bulgaria. La Paris, in cadrul unei reuniuni, statele CEE hotarau referitor la Romania: intensificarea actiunilor vizand crearea unor tensiuni interne destabilizatoare, prin folosirea unor stari de nemultumire si incitare in mediul minoritatii maghiare.

Olanda se angaja sa intensifice campania propagandistica impotriva Romaniei prin toate mijloacele, inclusiv folosind ambasada, sa sprijine elementele protestatare in oranizarea unor manifestari ostile, sa tolereze pe teritoriul sau actiunile grupurilor iredentiste maghiare.

Ungaria era implicata direct in destabilizarea situatiei social-politice din Transilvania prin: intensificarea diplomatiei si a propagandei pe plan international pentru izolarea Romaniei, provocarea unor evenimente de frontiera, incitarea la emigratie a unor cetateni romani, pregatirea transfugilor in centre speciale teroristo-diversioniste si reinfiltrarea lor in tara, organizarea unor ample demonstratii ale populatiei de etnie maghiara si escaladarea lor prin violenta catre conflictul armat, internationalizarea situatiei din tara pentru a determina interventia poltico-diplomatica si militara din exterior si un eventual arbitraj, amplificarea manifestarilor etnicilor unguri pentru autonomia Transilvaniei si secesiunea ei fata de statul roman.

Relevante, in acest sens, sunt marturiile lui Gyla Horn din lucrarea "Delimitari", aparuta in 1991, in care recunoaste ca in calitate de ministru de externe al Ungariei a venit pe 29 decembrie 1989 la Bucuresti unde a promis noilor autoritati romane ca..."am acordat si acordam in continuare sprijin politic, militar, moral si material...". A fost informat de ambasadorul ungar ca in multe orase din Ardeal curge sange deoarece maghiarii de acolo impreuna cu cetatenii unguri veniti din Ungaria..."continua actiunile de lupta si dupa incheierea revolutiei". S-a adresat acestora, printr-un comunicat, sa se abtina. A primit asigurari de la Seful Statului Major al Armatei Ungare ca s-a luat legatura cu acestia si au fost rechemati in tara.

Raffay Ernö, fost secretar de stat la Ministerul Apararii, a declarat cu ocazia comemorarii in 1996 a Trianonului, ca Ungaria a ratat cateva prilejuri favorabile de a interveni in tarile vecine. Pomeneste Slovacia dupa secesiune, Iugoslavia dupa declansarea razboiului, Ucraina pe timpul conflictului cu Rusia pentru Flota Marii Negre. Omiterea Romaniei sa insemne ca aici s-a intervenit?

Comparand astazi informatiile referitoare la atitudinea unor state fata de Romania cu modul in care s-au derulat actiunile si evenimentele, nu mai exista nici un dubiu ca se poate vorbi de o agresiune externa, nemilitara efectiv, premeditata, careia i s-a opus din primul moment Armata romana iar din februarie 1990 incoace Uniunea Vatra Romanesca.

Regizata si turnata in cadrul unor strategii si scenarii, transmisa in direct la televiziune, a creat aparenta ca evenimentele sunt exclusiv de inspiratie interna. In acest grandios spectacol, regizorii ascunsi, au combinat actiunile vizibile si operatiile cu caracter subversiv, terorist, specifice serviciilor secrete si fortelor speciale de interventie cu diversiunea si dezinformarea creand imaginea ca singurul inamic este cel intern.

Va urma.

 

Autor col (r) Vasile Miron 29 Iulie 2013, 18:14 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate