Istoria, carte de capatai a unui popor. Nu o siluiti, pentru ca o istorie siluita se razbuna (I)

De col (r) Vasile Miron 11 Iulie 2013, 09:48 Atitudini
Formularea unui asemenea titlu o gasesc cea mai potrivita pentru ceea ce se intampla cam de mult timp cu istoria noastra nationala. Cred ca politicienii nostri, de azi si din trecut, poarta o grea raspundere fata de poporul roman pentru ca nu au intrezarit pericolele care au amenintat si ameninta si azi unitatea si fiinta acestui popor prin siluirea istoriei lui.

Comitand deliberat "delictul" de protocronism, de care nu o data am fost acuzati, aduc suficiente argumete si dovezi arheologice, istorice, lingvistice etc. in a afirma ca noi, romanii, suntem cel mai vechi popor al Europei, sau printre cele mai vechi, care am mostenit valorile culturale si moral-artistice ale celui mai nobil popor cunoscut - PELASGII transmise noua prin geto-daci, am preluat de la ei ideile inaintate ale timpului, conceptiile filozofiei vietii menite sa creeze echilibrul si simtul armoniei, perfectionarea continua a omului.

Din acest izvor a ajuns in cultura si civilizatia romaneasca, in felul nostru de a fi, modalitatea de studiere convergenta a fenomenelor social-istorice, spiritul de toleranta la romani.

Este, cred, o valoare culturala si umanista de prim rang care ne individualizeaza ca popor, deosebita, daca nu chiar opusa, modalitatii de studiere divergenta a acelorasi fenomene intalnita in cultura altor popoare.

Zona geografica in care se situeaza Romania a cunoscut in urma cu peste 7000 de ani, din neolitic si pana in epoca fierului, peste 30 de culturi dovedite arheologic si istoric, dovezi materiale ale prezentei si permanentei umane aici, care cu siguranta au fost faurite de stramosii poporului roman - PELASGII si preluate, prin geto-daci, de noi, romanii, unele dovezi arheologice pe teritoriul tarii noastre care atesta convietuiri umane chiar in urma cu 70.000 de ani.

Acestea sunt dovezi de netagaduit ale continuitatii romanesti in acest spatiu geografic cat si al faptului ca centrul de cultura si civilizatie pentru aceasta parte a lumii si pentru acel timp (peste care s-a asternut praful uitarii si al falsificarilor) s-a aflat aici, in Carpati.

Exista lumini ce nu pot fi stinse, oricat ar dori si doresc sa le stinga, oricat ar incerca unii si altii prin siluire sa abata cursul istoriei de la adevarata sa cale.

Civilizatia si cultura pelsaga constituie substratul culturilor popoarelor vechii Europe. Indeosebi marile monumente preistorice ale culturii pelsage au intrat nu numai in cultura noastra ci si in mitologia romaneasca, fapt pentru care nu putem elimina mitologia din istoria poporului roman.

Avem, datorita pelsagilor, una dintre cele mai frumoase si bogate mitologii din lume cu determinari si influente consacrate in arta, literatura, estetica, muzica etc. Miturile omenirii (ca si fabula) s-au format in anumite etape de tensiune psihosociala la punctele nodale de modificare structurala a conditiei umane si avem datoria sa le consideram izvoare istorice neuitand ca fantezia oamenilor nu e capabila sa nascoceasca ceva din nimic fara a avea un sprijin constient in cunoasterea concreta.

Deci, mitul ia nastere din spectacolul insolit si enigmatic oferit de fapte, evenimente sau fenomene reale, fiind una dintre cele mai vechi stari culturale ale mintii omenesti, hranind toate formele ei ulterioare in modurile cele mai diferite.

Stramosilor nostri li s-a facut in decursul timpurilor si continua sa li se faca o mare nedreptate ascunzandu-li-se istoria sau falsificand-o iar o restauratie a trecutului nostru nu poate sa supere pe nimeni, nici pe etnicii mioritari si, cu atat mai putin, pe vecinii nostri, pentru ca a spune lucrurilor pe nume nu-i tot una cu a cere sau a revendica ceva, iar recunoasterea adevarului istoric este intotdeauna o certificare a dreptului de a avea nu numai un trecut dar si un viitor.

Alaturi de dovezile arheologice vin sa ateste prezenta stramosilor nostri aici si dovezile de scriere. Tablite de lut ars descoperite la Tartaria pe Mures, in judetul Alba, apartin scrierii ideografice si dateaza din mileniul V I.Cr., fiind cu circa o mie de ani mai vechi decat cea mai veche scriere descoperita in Mesopotamia.

Scrierea alfabetiforma, de asemenea, s-a nascut in Muntii Apuseni in mileniul al IV I.Cr., ele dovedind nu numai prezenta si continuitate ci si un inalt nivel de cultura si civilizatie atins de stramosii nostri.

Desi alfabetul chirilic este copiat in totalitate din alfabetele existente in spatiul carpato-dunarean si atestate epigrafic incepand cu mileniul IV I.Cr. s-a ajuns sa se afirme de catre unii ca - pasamite - noi am fi invatat sa scriem abia dupa aparitia alfabetului lui Chiril (secolul IX d.Cr.).

Siluirea istoriei Romaniei a fost o actiune permanenta. Daca in trecut ea a fost facuta numai de catre straini, astazi la siluire participa si "romanii". Este foarte semnificativa disparitia aproape totala a documentelor care se refera la marimea, la vechimea, la limba tracilor si a geto-dacilor cum sunt:
- "De bello dacico" in care Traian descrie razboiul impotriva dacilor,
- "Getica" scrisa de Criton care a fost medicul lui Traian,
- "Scrierile lui Dio din Prusa" care a vizitat Dacia in timpul lui Decebal,
- "Istoriile" (cartile 1-13, din cele 31) ale lui Ammiamus Marcelinus in care se trata epoca lui Domitian si a lui Traian, - "Poemul lui Annacus Flocus" despre triumful lui Traian asupra lui Decebal,
- disparitia din cele 80 de carti ale lui Dion Cassius tocmai a celor doua volume (67 si 68) care se refereau la razboaiele daco-romane din vrea lui Domitian si Traian,
- "Cartea lui Ovidiu" scrisa in limba getica,
diferitele opere scrise la curtile regilor traci sau daci, in templele, orasele si cetatile acestora, cum sunt:
- "Legile Belagines",
- "Tablele de arama",
- "Biblia lui Ulfilas",
- cartile bisericesti s.a.

Numai prin disparitia acestor documente puteau apare si s-au putut dezvolta teoriile care neaga continuitate si limba celor mai numeroase populatii ale Europei, tracii, daco-getii, celtii.

Spre nenorocirea noastra, a romanilor, si in dauna adevarului istoric, actiuni similare de sustragere, de ascundere si chiar de distrugere a unor dovezi materiale de continuitate romaneasca in spatiul carpato-danubiano-pontic au avut loc in toata perioada, incepand cu antichitatea si continuand cu epoca feudala, continuand cu epoca moderna si contemporana si, in mod deosebit, in zilele noastre.

Au fost si sunt sustrase, fie din muzeele romanesti, fie de pe santierele arheologice etc., numeroase asemenea dovezi, iar altele pastrate sub cheie in mare taina, pentru a nu fi cunoscute de public sau cercetatori.

Asa a putut ajunge la Academia de Stiinte din Budapesta, cu alte manuscrise si dovezi ale continuitatii romanesti, un manuscris intr-o scriere criptografica nedescifrat pana azi. Este vorba de asa-zisul "Codex Rohonczii" redactat in Tarile Romane in secolele XII-XIII, probabil in latina populara cu caracterele scrierii dacice, care ar fi trebuit restituit statului roman.

Dar cate alte dovezi ale trecutului nostru istoric mai sunt inca ascunse specialistilor si publicului si cate dintre acestea au fost distruse. Multe dintre dovezile de continuitate descoperite si depuse in muzee sunt ocolite cu buna stiinta sau stau ascunse prin fundul vitrinelor.

Este cunoscut chiar faptul ca in anul 1988, in judetul Mures, a fost organizata "capturarea" unei expozitii itinerante documentar-istorice a spiritualitatii romanesti. Multe asemenea dovezi arheologice, chiar foarte vechi in raport cu venirea popoarelor migratoare pe pamantul european, inclusiv tabitele de lut ars de la Tartaria (mileniul V I.Cr. - sec. I I.Cr.) au fost sustrase indeosebi de pe teritoriul Transilvaniei si expuse in diferite muzee din alte tari, inclusiv in SUA si prezentate ca dovezi de "continuitate" aici a unor popoare venite prin secolul X.d.Cr. si nu de istorie a romanilor care au fost inlaturati "istoric" de pe aceste meleaguri de catre istoricii austrieci, Engel si Suzler, care ne-au gasit un alt loc pentru etnogeneza.

Va continua

 

Autor col (r) Vasile Miron 11 Iulie 2013, 09:48 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate