Întâlnirea tinerilor ortodocși din România, Iași, 2017

De Georgiana Tudor 13 Septembrie 2017, 12:21 Atitudini

Iași, eveniment PatriarhieNu-mi plac acronimele. Întâlnirea tinerilor ortodocși din România de la Iași din 2017. Denumire lungă asemenea procesiunii de la Parcul Copou la Patriarhie, dar care ne vorbește despre o venire împreună și comuniune a unor tineri purtători și trăitori ai identității de ortodocși. Pentru ce? Pentru a săvârși împreună slujba de mulțumire lui Dumnezeu și a ne întări la început de an bisericesc, pentru a recunoaște că Biserica este vie, ea este trupul al cărui cap este Hristos, iar noi suntem mădularele.

Dincolo de schimbul de opinii și experiență, de legarea unor prietenii cu tineri ortodocși din toată lumea, de găsirea unor modele și repere, importanța acestei întâlniri constă în trăirea împreună cu și împărtășirea cu Duhul lui Dumnezeu.

Peste 7000 mii de tineri adunați întru mărturisirea lui Hristos și întru discutarea unei probleme de actualitate: libertatea. Ce înseamnă libertatea pentru un ortodox? Din cele peste 7000 mii de nuanțe și definiții adunate și puse la un loc s-a observat o constantă, Iisus Hristos.

Omul este creat liber, se naște liber, dar libertatea nu se naște din urmarea voii proprii. Adevărul lui Hristos și urmarea poruncilor lui ne face liberi. A fi liber nu înseamnă să faci ce vrei, ci înseamnă să îți asumi și să te responsabilizezi întru ceva. Ești liber să îți alegi jugul, aceasta este singura libertate a omului. Poți alege să slujești plăcerilor, poftelor, păcatelor sau telefonului sau tuturor lucrurilor cărora alegi să le acorzi atenție.

Ortega Y Gasset spunea că iubim acele lucruri cărora le acordăm atenția noastră. Suntem atenți la telefoane și nu-l auzim pe cel de lângă noi care ne vorbește, deci pe cine iubim? A-L alege pe Hristos dintre toate celelalte înseamnă a deveni liber. Înseamnă a scăpa de ego-ul tău și a fi împreună cu cei de lângă tine (în blândețe, joc, bucurie, suferință, gând bun, vorbă bună, faptă bună). La fel cum ne naștem cu anumite limitări de ordin fizic, chimic, biologic, la fel ne naștem și cu anumite limitări interioare, dar depășirea acestora este posibilă prin ancorarea în Hristos.

Atunci când avem destul curaj să ne privim neputințele, trebuie să i le jertfim lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt ne va întări după cum spunea Părintele Necula. „Binecuvantat eşti, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaînţelepti pe pescari ai aratat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt, şi printr-înşii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire Ţie”.

 

Autor Georgiana Tudor 13 Septembrie 2017, 12:21 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii