În anul Centenar, Grupul de Inițiativă din Alba Iulia a participat la comemorarea eroilor români de la Debrețin

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 29 Octombrie 2018, 10:06 Atitudini

siglaCu prilejul zilei de 25 Octombrie, Ziua Armatei Române, au avut loc în țară și străinătate ceremoniale de comemorare și depuneri de coroane de flori la monumentele ostașilor români, căzuți la datorie pentru apărarea gliei strămoșești.

După ce au participat la festivitățile de la Alba Iulia, în ziua de 25 octombrie 2018, o parte din membrii Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” s-a deplasat la Debrețin, pentru a lua parte la fetivitățile de comemorare a ostașilor români, organizate de Ministerul Apărării din România, împreună cu ambasada României din Budapesta.

Delegația de la Alba Iulia a fost condusă de președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

Pelerinajul a fost sprijinit de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ungaria și Croația, Excelența Sa Marius Lazurca, de Consulul general al României din orașul Gyula, Excelența Sa  Florin Trandafir Vasiloni, de Atașatul Apărării al României în Ungaria și Croația, domnul colonel Toma Ștefan Savu.

Festivitățile au început la monumentul „Fecioara Albă” din Piața Bocskai, din centrul orașului, un monument funerar reprezentativ, ridicat în memoria ostaților români căzuți la datorie, în luptele pentru eliberarea orașului, cunoscută în istorie sub denumirea „Operația Debrețin”, desfățurată în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

monument 1Monumentul funerar, este construit din marmură albă și ridicat în anul 1958, fiind rezultatul unei colaborări între ministerele apărării din cele două țări și autoritățile orașului Debrețin. Marmura albă a fost donată de autoritățile statului român. La acest monument s-a depus o coroană de flori, împreună cu Atașatul Apărării al României, domnul colonel Toma Ștefan Savu. S-a prezentat onorul și s-a păstrat un moment de reculegere în cinstea eroilor români căzuți la datorie pe teritoriul Ungariei.

A fost și un bun prilej de aducere aminte din filele de istorie, despre acele evenimente petrecute în perioada 4-20 octombrie 1944, pe timpul campaniei militare desfășurate de armata română, împreună cu celelalte armate aliate, pentru eliberarea orașului Debrețin. Victoria  obținută în înfrângerea trupelor fasciste a costituit o etapă hotărâtoare în eliberarea ultimei brazde de pământ a României, de sub ocupația inamicului, împreună cu orașul Carei.

În dispozitivul de luptă din jurul orașului Debrețin se aflau trupe române din Divizia 1 infanterie-instrucție și Divizia 1 cavalerie-instrucție, căruia i se opuneau două divizii de infanterie și una blindată inamice. La asaltul final asupra Debreținului, au fost angajate și Divizia 3 munte și Divizia „Tudor Vladimirescu”. Ocuparea Debreţinului, la 20 octombrie, pivot principal al sistemului defensiv inamic de la est de Tisa, a avut o importanţă deosebită pentru desfăşurarea ulterioară a luptelor, atât în nord-vestul României, cât şi în estul Ungariei.

Recunoscând meritele ostașilor români, comandamentul trupelor aliate a conferit denumirea de „Divizia Tudor Vladimirescu-Debrețin”, unei mari unități militare românești aflată în dispozitivul de luptă constituit pentru eliberarea orașului Debrețin.

A urmat apoi a doua parte a ceremonialului la Monumentul ostaşului român căzut la datorie, situat în sectorul românesc al Cimitirului Municipal din Debrețin. Aici a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării din România,  Atașatul Apărării, colonel Toma Ștefan Savu și o coroană de flori de către președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

monumentA urmat un moment emoționant, atât pentru reprezentanții ambasadei cât și pentru oaspeți, înmânarea de către col(r)dr.ing. Constantin Avădanei a medaliei aniversare „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, 1918-2018” și a diplomelor „Centenarul Marii Uniri”: ES domnului ambasador Marius Lazurca, ES domnului Consul general Florin Trandafir Vasiloni, domnului colonel Toma Ștefan Savu, Atașat al Apărării. S-au înmânat, de asemenea, reviste „România Eroică”.

Pe timpul șederii pe teritoriul Ungariei, am retrăit momente înălțătoare de patriotism, despre cunoașterea istoriei românilor care locuiesc pe aceste meleaguri, despre faptele de vitejie ale ostașilor români, în cele două războaie mondiale.

Am plecat de la Debrețin cu respect și recunoștință față de eroii români, care acum se află la ceruri, dar cărora noi le respectăm ultima dorință, când s-au jertfit pentru țara lor, „Să nu ne uitați!”. Totodată, am discutat cu reprezentanții ambasadei și proiecte de viitor pentru comemorarea eroilor români căzuți la datorie pe teritoriul Ungariei: organizarea de pelerinaje cu Cercurile Cultul Eroilor din România, care cuprind elevi de la școlile gimnaziale și licee.

Mulțumim și pe această cale Ambasadei României în Ungaria pentru sprijinul acordat în desfășurarea activităților noastre, în Anul Centenarului Marii Uniri.

A consemnat,
Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei
Președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 29 Octombrie 2018, 10:06 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii