Ecouri de la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri din Alba Iulia

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 06 Decembrie 2018, 11:21 Atitudini

Alba Iulia centenarTrăim încă sub puternicele amintiri ale unui eveniment magic din viața noastră, trăit prin participarea la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la Alba Iulia. Pe 30 noiembrie 2018, în zori de zi, băteau clopotele din Mecca românilor - Alba Iulia, semn că pe aceste locuri pline de istorie și români buni, se vor petrece evenimente grandioase pe parcursul a trei zile.

Clopotele chemau românii de pretutindeni, la Marea Adunare din Cetatea Alba Carolina, ca să se bucure împreună de sărbătorirea a 100 de ani de la cel mai important moment din istoria milenară a poporului, întregirea neamului românesc într-o țară, numită România Mare.

Clocotele bucuriei și dorinței, de a fi la Alba Iulia în aceste zile, au vibrat cu mult timp înainte în inimile românilor. Fiecare, în locurile unde se aflau, a învățat mai întâi istoria neamului, și-a comemorat prin diferite acțiuni eroii, care s-au jertfit pentru păstrarea identității naționale, pentru neatârnare. Și-a pregătit cele mai frumoase costume populare, a învățat cântecele patriotice și poeziile care i-au îmbărbătat pe ostașii români spre marile victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, traducând în fapt deviza: „Pe aici nu se trece!”.    Și dușmanul nu a trecut, s-a retras discret spre bârlogul său, lăsând loc manifestărilor dorinței populare de a înfăptui Marea Unire.
Au venit, fluturând în inimi și în mâini simbolul sacru al identității naționale, tricolorul roșu-galben-albastru.    
Istoria a creat acest mare privilegiu, ca poporul să aibă în frunte o elită politică și intelectuală pe măsură, care a înțeles și a luptat pentru a fructifica momentul astral ivit după victoriile de pe fronturile Primului Război Mondial.

Au venit la Alba Iulia românii de pretutindeni, cu zecile de mii. Nu i-a împiedicat nici frigul năpraznic, nici înălțimea Carpaților, căci inimile lor erau mult mai înălțate decât aceștia. Români de toate vârstele au venit la Alba Iulia; singuri sau în grupuri, pe jos, cu căruțele sau cu mijloace mai moderne. Îi îndemna ceva nevăzut, dar se simțea în sufletul lor dorința de unitate, de iubire de pace, de a păstra ceea ce au lăsat înaintașii noștri mai bun pentru acest popor. Grupurile de români erau însoțiți de primari, de preoți, de profesori, dar și de cântăreți și dansatori.

La Alba Iulia am avut ocazia să văd acea Românie frumoasă, profundă și adevărată.
Diversitatea formelor de manifestare a bucuriei se împletea cu surprizele plăcute oferite de organizatorii din Cetatea de Scaun a Marii Uniri.

Încă din ziua de 30 noiembrie s-au derulat momente importante ale acestei sărbători: slujbele de la catedrale, arborarea tricolorului românesc, ceremoniale militare de depuneri de coroane de flori, desfășurarea lucrărilor Congresului Spiritualității Românești, dezvelirea busturilor unor mari personalități, lansări de carte, omagierea eroului național Avram Iancu.

Grupul de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, în frunte cu președintele acestuia a participat la toate aceste acțiuni. În calitate de gazde am primit și au fost alături de noi, la sărbătorirea Marii Uniri, delegații din Austria, Republica Moldova, din SUA, Israel, dar și din Baia Mare, Prahova, Argeș sau București. O prezență distinctă în mijlocul grupului nostru au fost președintele RTV Unirea din Viena, domnul Ioan Godja împreună cu soția, gazdele noastre pe timpul marilor sărbători ale Centenarului desfășurate în capitala Austriei în zilele de 25-27 mai 2018.

monumentul UniriiOaspeților le-au fost înmânate, de către președintele Grupului de Inițiativă, Diploma de Excelență „Centenarul Marii Uniri”, precum și insigne și alte simboluri ale Centenarului, „pentru remarcabilul spirit profesional în promovarea idealurilor unității de neam și țară în rândurile românilor”.  Aceștia ne-au făcut o deosebită surpriză, oferindu-ne revista „Unirea” nr.8-9, editată de RTV Unirea Viena.

A fost un bun prilej de a trece în revistă principalele manifestări și acțiuni organizate de Grupul de Inițiativă pe parcursul Anului Centenar, acțiuni desfățurate, atât în țară cât și pe teritoriul Austriei, Bulgariei și Ungariei. În cadrul sărbătorilor Centenarului Marii Uniri de la Viena, am sfințit tricolorul „Centenarul Marii Uniri”, marcând 100 de ani de la sfințirea primului tricolor românesc pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, de către generalul Ioan Boeriu. În zilele de 14-15 iulie 2018 am pășit în Bulgaria, pe „Drumul jertfelor de sânge ale ostașilor români, căzuți în războiul pentru cucerirea Independenței de Stat a României, 1877-1878”, acțiune desfășurată cu sprijinul ambasadei României de la Sofia. Am adus omagiul nostru la monumentele eroilor, prin oficierea unor slujbe religioase, depuneri de coroane de flori. Un privilegiu deosebit a fost oferit de primăria din orașul Pordim, de a planta în parcul muzeului dedicat regelui Carol I al României, stejarul Centenarului Marii Uniri.

Au urmat alte acțiuni importante desfășurate de către Grupul de Inițiativă la Mărășești, pe data de 6 august 2018, itinerarul Alba Iulia-Mărășești denumindu-l „Axa Centenarului Marii Uniri”. În data de 26 octombrie am participat la festivități desfăsurate pe teritoriul Ungariei, la Debrețin, cu prilejul Zilei Armatei Române, unde am depus coroane de flori, alături de atașatul român al apărării, la monumentele ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă din această zonă.

Filiala Județului Alba m-a desemnat să trasmit pământul prelevat din cimitirul eroilor din Alba Iulia, la sediul Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria”, pentru constituirea urnei, care s-a depus ulterior în Catedrala Ortodoxă a Întregirii. Nu l-am uitat nici pe generalul Berthelot, un mare prieten al românilor care a avut un rol decisiv în reorganizarea și dotarea armatei române în iarna anului 1917, pentru obținerea marilor victorii viitoare de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Acțiunile de comemorare au avut loc în localitatea cu același nume de lângă Hațeg, județul Hunedoara.

Am venit așadar la Alba Iulia, la 1 Decembrie 2018 cu un bogat program realizat pe parcursul unui an, cu mari eforturi care s-au depus cu responsabilitate și dragoste de țară și popor. Puterea noastră din interiorul sufletului este greu de înțeles de mulți din jurul nostru. Am avut și un îndemn moral, de a face ceva pentru pomenirea bunicului meu, care a căzut la datorie pe timpul luptelor de la Mărășești, și de aceea, pe lângă aceste acțiuni am reușit să reabilitez cu mijloace financiare proprii Monumentul Eroilor din localitatea în care m-am născut, Cotu-Băii, Suceava. Pe placa din marmură, stă gravat numele bunicului meu.

În aceste zile am reîntâlnit la Alba Iulia pe foarte mulți prieteni, colaboratori ai acestor acțiuni. Împreună cu ei am continuat activitățile pe 1 Decembrie 2018, chiar de dimineață. Am avut onoarea de a participa împreună cu delegația de la Baia Mare a Filialei Cultul Eroilor și cu delegația veteranilor de război din Chișinău la: Serviciul religios din Catedrala Ortodoxă a Încoronării, Te Deum, citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, sfințirea Monumentului Centenarului Marii Unirii, inaugurarea Podului Unirii, defilarea trupelor și tehnicii militare.

Pe parcursul derulării programului, președintele Grupului de Inițiativă a înmânat diplome aniversare „Centenar Marea Unire” și insigne, membrilor delegațiilor din Chișinău și Baia Mare. Șeful delegației din Chișinău col(r) A. Caraman, președintele Asociației Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina” a acordat președintelui Grupului de Inițiativă titlul de „Cavaler cu Sabia Dreptății”. Și colegii din Asociația „Sarmizegetusa” din Deva a apreciat activitatea președintelui Grupului de Inițiativă, acordându-i titlul de „Cavaler al Centenarului Marii Uniri”.

Am început ziua de 2 decembrie cu același elan patriotic, reîntâlnind delegația de la Viena și apoi am asistat la spectacolul de reconstituire istorică „Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”.
capsula timpului
Programul Grupului de Inițiativă a continuat în ziua de 3 decembrie, când președintele acestuia a luat parte la vizita efectuată în Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” din Alba Iulia, de către doamna Ariadna Anamaria Petri, reprezentantă a diasporei tinere din Tel Aviv, Madrid și Londra. A fost însoțită de o delegație a Asociației „6 Dorobanți” din Bucuresti. Scopul vizitei a fost de a transmite mesaje peste timp, elevului Ioan Lupșan, din această școală, elev care a primit din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” medalia „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia”. De asemenea, elevul a fost investit în a transmite mesajele generațiilor de astăzi către cei care vor sărbători 150 de ani de la Marea Unire.

Va trebui mult timp de acum încolo, pentru a putea face o descriere completă a fenomenului miraculos petrecut în aceste zile la Alba Iulia: sărbătorirea cu mare bucurie, în deplină unitate a Centenarului Marii Uniri.

Participând la această mare sărbătoare m-am convins definitiv de ceea ce înseamnă patriotism, iubirea de țară, unitatea și solidaritatea românilor. Măreția evenimentelor petrecute la Alba Iulia va rămâne definitiv în inimile noastre, ca loc pe care putem să-l denumim: „Alba Iulia-Capitala Unității Naționale”.

A consemnat,     
Col.(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI
Președintele Grupului de Inițiativă „CENTENAR - MAREA UNIRE - ALBA IULIA - 2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 06 Decembrie 2018, 11:21 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii