Delegația Grupului de Inițiativă și-a îndeplinit cu succes activitățile pe „Axa Centenarului Marii Uniri”

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 13 August 2018, 08:24 Atitudini

delegatie Alba IuliaO delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a participat în ziua de 6 august 2018 la festivitățile organizate la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, prilejuite de împlinirea a 101 ani de la victoriile obținute în marile campanii militare de ostașii români, la Mărășești, Mărăști și Oituz.
Dintre membrii delegației îi menționăm pe: doamna profesoară Cioica Maria, col(r)ing. Grigoraș Gabriel, col(r) Toloacă Grigore ș.a.

Grupul de Inițiativă a parcurs traseul Alba Iulia-Mărășești-Focșani, denumit „Axa Centenarului Marii Uniri” și care a cuprins mai multe etape în timpul zilelor de 5 și 6 august 2018, conform programului dinainte stabilit.

Am poposit mai întâi la Muzeul sătesc „Badea Cârțan” din Cârțișoara, ca un semn de respect și omagiu adus luminatului și remarcabilului reprezentant al celor care au luptat pentru întregirea neamului românesc și totodată un adevărat ambasador al cărții românești. Aici ne-au întâmpinat responsabilul muzeului și reprezentanți ai primăriei comunei Cârțișoara. Colecțiile muzeului sunt deosebit de valoroase, cuprinzând obiecte etnografice, inventar manufacturier, o bogată colecție de carte, o parte dintre ele fiind purtate în desagi de Badea Cârțan, în peregrinările sale pentru difuzarea lor în rândurile românilor. Președintele Grupului de Inițiativă a semnat în cartea de onoare a muzeului, marcând momentul solemn în anul Centenar, de cinstire a eroilor români care s-au jertfit pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018.

Am fost primiți apoi la sediul primăriei din localitate, unde am înmânat Diploma aniversară Centenarul Marii Uniri, domnului Primar și membrilor Consiliului Local. Totodată am transmis un mesaj din partea locuitorilor orașului Alba Iulia-catedrala Marii Uniri, am înmânat reviste, cărți și alte simboluri create în anul Centenar.

A urmat o vizită la Mânăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, aflată pe valea râului Sâmbăta, la poalele Munților Făgărăș, renumită ca loc de reculegere, mangâiere și întărire sufletească pentru credincioșii și vizitatorii ce se roagă ori poposesc în acest locaș sfânt. Mânăstirea constituie o trainică punte de legătură a tuturor românilor, de o parte și de alta a Carpaților. Aici am transmis starețului mânăstirii mesajul nostru de la Alba Iulia, în anul Centenar și am înmânat reviste, cărți și simboluri personalizate cu anul Centenar Marea Unire.

De asemenea, membrii delegației s-au rugat pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial, la Mărăști, Mărășești și Oituz. Pomenirea eroilor a avut loc și pe timpul slujbei oficiată luni, 6 august 2018, la solicitarea delegației noastre de la Alba Iulia.

Mausoleul MarasestiÎn dimineața zilei de 6 august 2018 delegația noastră a fost primită cu mare respect și onoare la festivitățile de depunere de coaroane de flori, la Mausoleul Eroilor Români de la Focșani. Din partea Grupului de Inițiativă s-a depus o coroană de flori, după care, col(r) Constantin Avădanei a înmânat președintelui Consiliului Județean Vrancea, medalia jubiliară „Centenarul Marii Uniri” și diploma aniversară „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”. De asemenea, au fost înmânate diplome tuturor membrilor Consiliului Județean Vrancea.

Ne-au fost adresate cu acest prilej apreceri elogioase pentru modul în care Grupul de Inițiativă de la Alba Iulia, organizează acțiuni  pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la 1 Decembrie 2018. Pe timpul festivităților col(r) dr.ing. Constantin Avădanei a acordat interviuri reporterilor de la posturile TV și radio naționale, pe probleme de sărbătorire la Alba Iulia a Centenarului Marii Uniri.

Următoarea etapă a fost vizita la Primăria din Mărășești, unde am înmânat domnului Primar medalia jubiliară „Centenarul Marii Uniri” și diploma aniversară. Diplome aniversare au fost înmânate de către președintele Grupului de Inițiativă și membrilor Consiliului Local Mărășești.
Împreună cu viceprimarul orașului am vizitat Mausoleul Eroilor de la Mărășești și, cu acest prilej, am asistat la o slujbă de pomenire a eroilor, la mormântul generalului Eremia Grigorescu, slujbă oficiată prin grija Asociației Femeilor Ortodoxe din România.

Și aici am primit cele mai înalte aprecieri pentru activitatea noastră, de reprezentare la festivitățile prilejuite de comemorarea a 101 ani de la victoriile obținute de ostașii români, în bătăliile da la Mărăști, Mărășești și Oituz. Seara, delegația noastră a avut onoarea de a ocupa locuri în sectorul principal din fața Mausoleului, alături de reprezentanții de seamă prezenți la aceste festivități. Locurile rezervate au fost asigurate prin grija președintelui Consiliului Județean Vrancea.

În dimineața zilei de 7 august am făcut o vizită la Monumentul Eroilor de la Oituz, unde am depus o coroană de flori. Ne-am întors la Alba Iulia cu puternice impresii despre aceste locuri pline de istorie și glorie a poporului român, constituind o etapă decisivă în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

A consemnat,
Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei
Președintele Grupului de Inițiativă  „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 13 August 2018, 08:24 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Olimpia Costin 13 August 2018, 14:38

    Felicitari! Succes in continuare!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii