Delegația Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” a participat, în Bulgaria, la comemorarea eroilor români căzuți în războiul pentru Independența de stat a României, 1877-1878

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 17 Iulie 2018, 23:34 Atitudini

delegatia Alba Iulia

Delegația Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, condusă de președintele acestuia, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei,  a participat în zilele de 14 și 15 iulie, pe teritoriul Bulgariei, la activități de comemorare a ostașilor români, căzuți în războiul pentru cucerirea Independenței de stat a României.

Activitățile s-au desfățurat în strânsă colaborare și în prezența reprezentanților ambasadei României la Sofia, și face parte din Programul de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, de la 1 decembrie 1918. S-a marcat astfel un moment important din istoria poporului român, jertfe de sânge vărsate de ostașii români pe altarul marii epopei în marșul victorios spre realizarea Marii Uniri.

Delegația română a fost permanent însoțită de reprezentantul ambasadei României la Sofia, ES ministrul consilier Gligore Gherceanu, președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev și directoarea muzeelor din Grivița, doamna Marieta Crâsteva.

Din delegația română au făcut parte 39 persoane, printre care amintim pe: Gl(rt)ing. Ioan Belci, prof. Maria Cioica, col(r)Ioan Străjan, ing. Lucian Oprean, col(r) Ioan Galdea, prof. Georgeta Ciobotă, col(r) Ștefan Rus, jr. Dragomir Vlonga ș.a.

Pelerinajul a început cu o slujbă de pomenire la Mausoleul ostașilor români din Grivița, pentru toți ostașii români căzuți pe teritoriul Bulgariei în timpul războiului de Independenței de stat a României. A  urmat vizitarea și depunerea de coroane de flori și jerbe la monumentele și busturile ostașilor români de la Grivița, Plevna, Pordim și Smârdan.
vizita Bulgaria  col(r).dr.ing.Avadanei C.
În parcul din orașul Pordim am vizitat Muzeul dedicat regelui Carol I al României, clădire în care a avut punctul de comandă pe timpul conducerii armatei române în războiul de Independență a României.     În parcul acestui muzeu, președintele Grupului de Inițiativă, col(r) Constantin Avădanei a plantat un brad și un gorun, denumiți pomii Centenarului Marii Uniri, alăturând un mesaj către eroii români căzuți pe aceste meleaguri:„din Carpați am adus pentru voi o palmă de pământ și un pom verde, sădit la capul vostru, pentru veșnica pomenire. Dormiți în pace BRAVI EROI!”

S-a vizitat, de asemenea, Muzeul Plevna Panorama, care sintetizează aspecte din luptele pentru cucerirea redutelor din Plevna. În încheierea vizitei în Bulgaria delegația română a avut întâlniri la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria cu reprezentanții acestei uniuni, prilej cu care dr.Ivo Gheorghiev a arătat unele aspecte privind legăturile dintre aceștia și cei din România, precum și dificultățile întâmpinate în învățarea limbii române de către elevi și accesul la informațiile necesare provenite din țara mamă.

Președintele Grupului de Inițiativă a înmânat medalia jubiliară „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018” și Diploma Aniversară „Centenar-Marea Unire”,  ES ambasadorului României la Sofia, Ion Gâlea. Această medalie și diploma aniversară, au fost înmânate și ES ministrului consilier Gligore Gherceanu, precum și domnului dr. Ivo Gheorghiev.

Delegația de la Alba Iulia a stabilit modul prin care pot fi ajutați frații români din Bulgaria cu abecedare, cărți, publicații din România. Un moment deosebit l-a constituit lansarea cărții intitulată „ASTRA și România tuturor românilor”, autor prof. Maria Cioica. Autoarea a donat câteva cărți acestei asociații. Președintele Grupului de Inițiativă și prof. Maria Cioica au acordat interviuri unor posturi de televiziune și de radio.

Ne-am întors în România mai bogați sufletește și cu multe cunoștințe inedite legate de eroismul ostașilor români pe teritoriul Bulgariei, pe timpul războiului de independență.

A consemnat,
Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei
Președintele Grupului de Inițiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA Iulia-2018”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 17 Iulie 2018, 23:34 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii