La Alba Iulia a avut loc deschiderea Congresului studenților basarabeni din România, ediția a VIII-a

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 01 Aprilie 2018, 22:49 Atitudini

congres studenti basarabeniÎn data de 30 martie 2018, începând cu ora 10:00, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc dechiderea oficială a celei de-a opta ediție a Congresului Tinerilor Basarabeni din România.

Lucrările Congresului s-au desfășurat în săptămâna încărcată de evenimente și semnificații istorice și patriotice, prilejuite de sărbătorirea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 918. Sărbătoarea a cuprins ținuturile românești de pe ambele maluri ale Prutului, începând din 25 martie, cu Marea Adunare Centenară de la Chișinău și continuând cu Sesiunea solemnă din Parlamentul României, cu celelalte evenimente din 27 martie la care au luat parte foarte mulți români.

La Alba Iulia, denumită pe bună dreptate Capitala Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, studenții basarabeni împreună cu gazdele din acest oraș au marcat pe 27 martie 2018, Centenarul Unirii Basarabiei cu România prin ample manifestări culturale și științifice și care în final s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

Evenimentele au continuat cu desfășurarea lucrărilor Congresului Tinerilor Basarabeni din România.
La festivități au fost prezenți atât studenți basarabeni din diferite centre universitare din România, cât și studenți români care și-au manifestat interesul față de acest eveniment. De asemenea au participat ca invitați reprezentanți ai: municipiului Alba Iulia, Universității ,,1 Decembrie 1918”, societății civile din județul Alba.

congres studentiLucrările Congresului au fost conduse de vicepreședintele O.S.L.B. Alba, sudenta Purciuc Valeria.
Deschiderea a demarat prin intonarea Imnului de Stat al României, precum și cel al Republicii Moldova, care au oferit fiecărui participant o emoție cu totul deosebită. Cu astfel de sentimente, Purciuc Valeria, vicepreședintele Organizației studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia, a ținut un discurs prin care a exprimat mulțumirea față de cei care au susținut organizarea Congresului și au contribuit la desfășurarea acestuia, precum și oaspeților-invitați, care au onorat cu prezența  și cu discursurile lor evenimentul.

Un cuvânt de salut, de felicitări pentru organizarea Congresului și adresarea de urări de succes în desfășurarea lucrărilor l-a rostit viceprimarul municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Pleșa.
Un discurs emoționant a rostit doamna Prof. Univ.Dr. Socol Adela, prorector al universității mai-sus amintite, care a adresat felicitări organizatorilor Congresului și tuturor studenților basarabeni care studiază în România și care prin organizațiile formate mențin unitatea între studenții români de pe ambele maluri ale Prutului. Universitatea este o casă primitoare pentru studenții basarabeni și este mândră că printre organizațiile din cadrul acesteia face parte și OSLB Alba. Studenții basarabeni sunt copiii universității și prin ei se îmbogățește această instituție.

Cu adâncă emoție a luat cuvântul poetul și criticul literar Ion Mărgineanu care a adresat cuvinte emoționante, aduceri aminte de când a trecut Prutul pentru prima dată, mergând spre Chișinău după anul 1989, acolo unde a înființat o bibliotecă conținând un adevărat tezaur de carte românească.  A avut mari emoții la trecerea hotarului, mergând spre o altă lume a românilor. Totodată a reamintit studenților basarabeni că ei sunt tot români și capitala Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 este și va rămâne Alba Iulia. În încheierea cuvântării a recitat o poezie, creație personală dedicată sărbătoririi Centenarului Unirii Basarabiei cu România:„Basarabia-Floarea Unirii” și a îmbărbătat tânăra generație de basarabeni să nu-și piardă speranța în realizarea reunirii cu Țara-Mamă, România.

În continuare a luat cuvântul președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, care a adresat un salut frățesc din partea societății civile din județul Alba și a prezentat obiectivele acestui grup privind sărbătărirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, subliniind că anul Centenar cuprinde o sumă de activități, desfășurate zilnic, începând de la 1 Decembrie 2017 și culminând cu ziua de 1 Decembrie 2018. Aceste activități constau în aducerea la cunoștința publicului larg a momentelor istorice-trepte ale demersurilor românilor spre înfăptuirea Marii Uniri, a personalităților de seamă care au îndrumat masele de români spre împlinirea idealului de veacuri, formarea României Mari. La încheierea cuvântării a oferit studenților basarabeni diplome, cocarde și numere din revista „România Eroică” și a îndemnat studenții basarabeni să se alăture demersurilor societății civile din Alba Iulia să se alăture acțiunilor viitoare.

Au luat cuvântul, rând pe rând: directorul al revistei „Dacoromânia”, domnul ec. Străjan Ioan,  președintele Desprțământului ASTRA, Alba „Eugen Hulea”, doamna prof. actor Maria Cioica, președintele Filialei Alba a ANCE „Regina Maria”. Aceștia au adresat cuvinte de salut, au prezentat organizațiile pe care le conduc și au evocat momente istorice și culturale din viața românilor, din lupta de veacuri pentru înfăptuirea Marii Uniri. Domnul ec.Străjan Ioan a înmânat câte o diplomă aniversară participanților basarabeni, proiectată și realizată de domnul col(r)dr. ing. Constantin Avădanei, ca o expresie a unității de neam și țară a tuturor românilor.

Momente remarcabile la deschiderea lucrărilor Congresului au fost create de elevii Școlii Gimnaziale, nr.8, „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, conduși de neobosita doamnă profesoară Lucia Jimborean. Aceștia au cântat și recitat cântece și versuri legate de Unirea Basarabiei cu România.

În încheierea lucrărilor de deschidere a lucrărilor Congresului a luat cuvântul vicepreședintele OSLB Alba care a mulțumit participanților pentru sprijinul material și moral acordat studenților și a scos în evidență obiectivele principale ale acestui Congres: întărirea unității organizațiilor de basarabeni din România, crearea cadrului de discuții, de dezbateri ale problemelor care privesc tinerele generații de români de pe ambele maluri ale Prutului, rolul Congresului de a face cunoscută societății viziunea despre lumea în care studiază studenții basarabeni, așteptările lor, dorința de implicare în relizarea integrării tinerilor în învățământul românesc, european.

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 01 Aprilie 2018, 22:49 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii