Congresul Asociației Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului din Europa de Est, Bucuresti, 22-23 august 2014

De AGERPRES 21 August 2014, 08:58 Atitudini
Fundația Română pentru Democrație anunță al XXI-lea Congres al Asociației Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului din Europa de Est (INTERASSO) care se va desfășura la București în perioada 22 — 23 august 2014. Lucrările vor fi găzduite de Parlamentul României, sala Drepturile Omului. La congres vor participa delegați din Germania, Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, România și figuri reprezentative ale rezistenței anticomuniste.

Congresul INTERASSO precedent a avut loc în 14 — 18 iunie 2013 la Berlin, când s-au comemorat 50 de ani de la revoltă muncitorilor germani împotriva ocupației sovietice, înăbușită în sânge de trupele armatei roșii. La congresul de la Berlin au fost prezenți președintele Germaniei, Joachim Gauck și cancelarul Angela Merkel.

În aprilie 2014 a avut loc reuniunea pregătitoare a celui de-al XXI-lea congres, găzduită de Fundația Română pentru Democrație, la care s-a decis organizarea congresului la București.

Congresul de la București celebrează 25 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist și amintind lupta împotriva dictaturii. Sesiunile congresului vor prilejui o mai bună cunoaștere a istoriei represiunii și rezistenței anticomuniste din fiecare țară și modul în care memoria acesteia poate sluji la însănătoșirea morală a societăților postcomuniste și la educația noii generații europene.

Va fi analizată evoluția procesului de condamnare a comunismului pe plan european, plecând de la Declarația de la Praga inițiată de Vaclav Havel în iunie 2008, Rezoluția Parlamentului European asupra conștiinței europene și totalitarismului din 2009, Declarația de la Vilnius din iulie 2009, până la Platforma memoriei europene și a conștiinței din 2011, adoptată la inițiativa președinției poloneze a Uniunii Europene ca un proiect educațional care să angajeze societatea civilă în combaterea intoleranței, extremismului și mișcărilor antidemocratice.

România va fi reprezentată la acest congres de Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR), membră a INTERASSO. Mai multe asociații civice și personalități cunoscute pentru rezistența anticomunistă din România și-au exprimat sprijinul pentru acțiunile INTERASSO.

În cadrul congresului va fi prezentat și mesajul dr. Lee Edwards, chairman al Fundației Memorialul Victimelor Anticomuniste din Washington. Congresul va propune adoptarea unei rezoluții prin care se va cere Parlamentului European condamnarea crimelor și ideologiei comuniste și se va încheia cu o conferință de presă care va avea loc în 23 august, ziua europeană de comemorare a victimelor regimurilor totalitare.

Emil Constantinescu
Președintele Fundației Române pentru Democrație
Membru al Consiliului Internațional al Fundației Memorialul Victimelor Anticomuniste din Washington

 

Autor AGERPRES 21 August 2014, 08:58 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate