La Alba Iulia a fost comemorat arhiepiscopul General de Brigadă dr. IOAN STROIA

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 20 Aprilie 2017, 09:11 Atitudini

În ziua de 18 aprilie 2017, la schitul ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia a fost comemorat episcopul militar de Alba Iulia, Grl.Bg.dr. Ioan Stroia, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice. La ceremonie au participat preoți, membri ai: Filialei Alba a ANCE ,,Regina Maria”, Filialei ,,Gemina” a ANCMRR ,,AI.I. Cuza”, Despărțământului ASTRA din Alba Iulia, Filialei Veteranilor de război Alba, Filialei foștilor deținuți politic Alba.  

Dr. Ioan Stroia a fost al treilea episcop al armatei române (20 mai 1925-18 aprilie 1937). În calitate de episcop în cetatea Alba Iulia,  a muncit şi a păstorit cu multă râvnă, învăţătură mântuitoare a dreptei credinţe în mijlocul ostaşilor chemaţi să apere moştenirea dobândită cu jertfa sângelui vărsat de Horia, Cloşca şi Crişan, tocmai în această cetate, precum şi a celor ce şi-au dat viaţa în războiul de reîntregire a patriei.

S-a născut la 20 ianuarie 1865 în Cacova-Fântânele, Sibiu. Primii ani de şcoală i-a făcut în şcoala comunei natale. La vârsta de 11 ani părinţii îl trimit la Sibiu ca să-şi însuşească o limbă străină. Studiază la Gimnaziul evanghelic german din Sibiu clasele I – IV (1879-1885), apoi la Gimnaziul Ortodox Andrei Şaguna din Braşov clasele VII-VIII (1885-1887) unde susţine  examenul de maturitate.

După această etapă importantă din viața lui, urmează înscrierea la Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu (1887-1890),  fiind coleg cu Ilie Cristea din Topliţa,  viitorul patriarh. Conform dorinţei părinţilor urmează cursurile Seminarului Andreian, pregătindu-se pentru preoţie, pe care l-a absolvit în anul 1890.

Pleacă apoi la Universitatea din Jena, urmând cursuri de specialitate, și tot aici obține titlul de doctor  în pedagogie. În toamna anului 1891 vine și se înscrie la Universitatea din Budapesta în vederea obţinerii unui stipendiu de la Consistoriul Arhidiecezan. Neprimind stipendium, în toamna anului 1892 s-a întors la Jena, unde a completat stipendiul “Mende”, cu lucrarea despre filozofia lui Herbart prezentată la un seminar de specialitate, după care i s-a conferit și o bursă de 400 mărci.

La Jena se pregătește și obține titlul de doctor în decembrie 1893, fiind admis pe baza tezei “Teodor Waitz's System der Erziehung” Darstellung und Beurteilung desselben im Amschluss seiner “All-gemeinen Padagogik”, mit besonderer Berucksichtigung der ethischen Grundlagen sowie des Verhaltnisses zu Herbart. Sibiu, 1894. După acest succes s-a întors în ţară şi în curând a primit darul preoţiei.
 La scurt timp a fost numit profesor suplinitor la Catedra de Istorie şi teologie morală la Seminarul Andreian din Sibiu.

În anul 1901, dr. Ioan Stroia a fost chemat la o altă slujbă administrativă în cadrul Sfintei Biserici, fiind ales Protopop al Protopopriatului Sălişte, unde a funcţionat timp de 8 ani, îndrumând cu multă competenţă viaţa clerului din protopopiatul din care făcea parte şi Cacova. La 1 Iulie 1908, în aceeaşi dublă calitate de preot şi protopop, este  transferat la Sibiu, păstorind cu râvnă până în anul 1919, când va trece pentru puţin timp în serviciul administrativ al Mitropoliei Sibiene, post în care va funcţiona până în anul 1925, an în care va fi numit „Episcop al Armatei”.

Pentru culturalizarea ostaşilor şi a poporului dreptcredincios, a scris şi a publicat “Momente etice din cuvântarea de pe munte a lui Isus”, “Sisteme de etică”, “Istoria în şcoala primară”, ,,Examenele şcolare” şi alte cărţi de şcoală.  A scris de asemenea multe articole la ,,Telegraful Român” şi ,,Foaia pedagogică” din Sibiu. Una din frumoasele sale realizări a fost construirea schitului “Sfântul Ioan Botezătorul”, din Alba Iulia, pe care l-a dotat cu cele de trebuinţă cultului divin precum şi cu o plantaţie de vie şi pomi roditori.

Catedralei i-a dat o importanţă deosebită, făcându-se în ea servicii religioase zilnice, la care credincioşii din Alba Iulia şi satele din jur participau cu multă pietate. Ca inspector al clerului militar a inspectat regimente, garnizoane şi şcoli militare. În timpul păstoririi sale, s-a redactat “Regulametul Clerului Militar”, atât de important şi necesar pentru buna desfăşurare a întregii vieţi spirituale şi disciplinare a clerului militar.

Cu o fire blândă şi blajină, dornic de a vedea clerul militar totdeauna la datorie, dr. Ioan Stroia însuşi şi-a făcut datoria până la moarte. În aprilie 1937, în urma unei scurte, dar grele suferinţe, episcopul Ioan Stroia a trecut la cele veșnice, lăsând în urmă pentru generațiile viitoare, modelul unui devotat patriot pentru credința și veșnicia poporului român.

Episcopul Ioan Stroia a fost înmormântat în cripta ctitoriei sale de la schitul “Sfântul Ioan Botezătorul” de lângă Alba Iulia, unde îşi doarme somnul de veci alături de încă doi episcopi conducători ai Catedralei Reîntregirii: Veniamin Nistor şi Policarp Morusca. Pentru activitatea desfăşurată ca Episcop al Armatei, a fost decorat de Regele Ferdinand, numindu-l membru al Ordinului Coroana României în grad de Mare Ofiţer, dată în Bucureşti, la 8 februarie 1926.

A consemnat,
Col(r)dr.ing Avădanei Constantin

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 20 Aprilie 2017, 09:11 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii