Braila: Basarabia, troc intre imperii, manifestare dedicata implinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

De Alexandrina Iordache 31 Martie 2013, 22:06 Atitudini
Sambata, 30 martie 2013, incepand cu ora 11,00, in Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" din Braila, in organizarea Casei de Cultura a Municipiului Braila, a avut loc manifestarea "Basarabia, troc intre imperii" dedicata implinirii a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.

Evocarea trecutului s-a imbinat armonios cu poezia si cantecul, ambasadori ai aspiratiilor romanilor despartiti dar si uniti de Prut, vorbitori ai aceleeasi limbi.

Invitati speciali au fost actrita Ninela Caranfil, artist al poporului, fost viceprim-ministru al Culturii din Republica Moldova, ansamblul coral "Semanatorii" din comuna Biesti si Ion Vlas, primar al comunei Biesti, Orhei, Republica Moldova.

In deschiderea manifestarii a fost tinut un moment de reculegere in memoria actorului brailean Bujor Macrin.

Profesorul brailean Octavian Osanu a prezentat momentul istoric al unirii Basarabiei cu Romania de la 27 martie 1918 facand o trecere documentata de la trecut la actualitate. "Dumnezeu sa binecuvanteze Romania, Dumnezeu sa binecuvanteze Basarabia, Traiasca Basarabia! Traiasca Romania!" si-a incheiat expunerea dl. Osanu.

Dl.Ion Vlas, primar al comunei Biesti din Republica Moldova, a multumit Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina "Vasile Voloc" filiala Braila pentru invitatie, anul acesta fiind la a saptea participare la Braila. A scos in evidenta legatura culturala puternica care leaga romanii de pe ambele maluri ale Prutului.

Programul artistic a fost deschis de corul "Semanatorii" din Biesti dirijat de Stefan Caranfil, artist emerit al Republicii Moldova. Cantecele patriotice interpretate ("Oda bastinei", "Pamant strabun", "Suntem urmasii lui Stefan cel Mare","Cat traim pe-acest pamant", "Steaua limbii romane"), cantecul popular "Foaie verde iasomie" dar si doina "Dor si armonie" din repertoriul interpretului Andrei Butnaru, au fost foarte apreciate de public, coristii fiind aplaudati la scena deschisa. Trebuie sa remarc si tinuta impecabila a membrilor corului.

Un moment emotionant, de o incarcatura deosebita, a fost cel sustinut de artista Ninela Caranfil, artist al poporului. Dupa o scurta alocutiune, in care a tinut sa aminteasca tinerilor prezenti in sala sa nu uite ca Basarabia este pamant romanesc, a sustinut un moment poetic. Acesta a cuprins recitare din versurile poetilor Mihai Eminescu, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija si Leonida Lari, moment ce a atins cele mai sensibile sentimente ale auditorului. Asa se explica aplauzele cu care a fost intampinata, atat la urcarea pe scena cat si la finalizarea momentului poetic, artista Ninela Caranfil.

Cei mai mici artisti care au evoluat, grupul folk "Generatii" din Braila, instructor Dumitru Popescu, au cucerit publicul care a cantat alaturi de ei si i-a aplaudat generos. Programul lor a cuprins piesele: "Caciula", "Juramant la Putna", "Basarabia", "Bade palarie noua", "Coborai din deal in vale", "Ciuleandra" si "Doamne ocroteste-i pe romani".

Acompaniati la orga de instructorul Viorel Toader, imbracati in costume nationale reprezentand toate zonele tarii, au evoluat apoi, individual si in grup vocal: Laura Soga, Mioara Manoila, Sandu Cotet, Maria Margineanu, Niculina Mitria si Maria Ciocan, solisti ai Casei de Cultura a Municipiului Braila.

Spectatorii, in picioare, au cantat alaturi de interpreti "Noi suntem romani" si apoi s-au prins intr-o hora simbolica a unirii.

In incheierea manifestarii dl. Harabagiu, presedinte al Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, filiala Braila a inmanat Diploma pentru activitate culturala permanenta si prezenta la aceasta sarbatorire. Din partea oaspetilor din Republica Moldova au primit aceasta diploma Nineta Caranfil si corul Semanatorii.

La manifestare au fost prezenti membri ai Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina filiala Braila, ai Asociatiei "Cultul Eroilor Regina Maria" filiala Braila, elevi ai liceelor sportiv, pedagogic si Nicolae Iorga din Braila.

Reprezentantele Asociatiei "Cultul eroilor" au oferit oaspetilor vederi cu orasul Braila iar organizatorii au oferit flori artistilor.

 

Autor Alexandrina Iordache 31 Martie 2013, 22:06 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii