Doamna BĂLAN GEORGETA - la 90 de ani. Portret de luptătoare

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 04 Decembrie 2017, 11:10 Atitudini

Georgeta BalanPașii vieții au condus-o mereu, în ultima vreme, spre Alba Iulia. Aici și-a găsit locul pentru a se manifesta, în deplinătatea sentimentelor personale, față de respectul față de simbolurile naționale, față de eroii neamului care s-au jertfit pentru ca noi să fim bucuroși că trăim într-o țară liberă și democratică.

Este membră a Filialei ,,GEMINA” a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Al.I. Cuza”, membră a Filialei Alba a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, membră a Despărțământului ,,Eugen Hulea” Alba a ASTRA. Este o onoare pentru dânsa să desfășoare multiple activități în cadrul acestor filiale.

La împlinirea respectabilei vârstei de 90 de ani, este un bun prilej pentru doamna Bălan să se destăinuie în fața noastră cu diferite secvențe din viața ei. Doamna Bălan Georgeta a văzut lumina zilei la 4 decembrie 1927 în comuna Racovița, județul Brăila, într-o familie nevoiașă. După absolvirea clasei I în comuna natală, întreaga familie se mută în orașul Brăila, unde continuă cursurile Școlii generale nr.13, până la finalizarea celor 7 clase, în anul 1941.

Toată viața ei a fost o luptătoare.

În anul 1944, la numai 17 ani,  s-a angajat în serviciu pentru prima dată, pentru a susține nevoile familiei, pe timpul cât tatăl și fratele ei se aflau sub arme. S-a căsătorit în anul 1948 cu Ion Bălan, veteran de război și care lucra la o unitate militară din Brăila. În același an în familia tânără se năștea primul copil (Marin), iar în 1955 vedea lumina zilei Anișoara. Părinții au crescut acești doi copii în spiritul demnității, al onoarei și corectitudinii, devenind oameni harnici, modești, făcând cinste familiei din care proveneau. Anul 1975 a adus o mare dramă în familie, doamna a rămas văduvă la numai 48 de ani.

În timpul vieții active (deși și acum este mai activă decât mulți semeni mai tineri decât ea) a ocupat diferite funcții în unitățile economice din orașul Brăila. La 1 martie 1963 a absolvit cursul de ,,Echipieri sanitari” organizat de ,,Crucea Roșie din România”, fiind posesoarea carnetului cu nr.1 la nivel național. Toată viața s-a dedicat muncii, fapt demonstrat și prin aceea că a ieșit la pensie la 62 de ani (1989), cu doi ani mai târziu decât era normal.

Având în familie veterani de război (tatăl-veteran al celor două războaie mondiale, fratele și soțul-veterani ai ultimei conflagrații mondiale), după anul 1990 și-a dedicat aproape tot timpul participării la organizarea și desfășurarea acțiunilor comemorative în memoria celor care și-au dat viața pentru apărarea gliei străbune.
Balan Georgeta
Chiar dacă este din Brăila, pe doamna Bălan Georgeta o cunoaşte o ţară întreagă. O vedem întotdeauna la aceste comemorări, la întruniri cu elevii, persoane vârstnice, militari şi civili. Pentru doamna  Bălan nu există nicio oprelişte în a călători la mari distanţe prin ţară, pentru a fi prezentă acolo unde se comemorează eroii neamului, acolo unde se sărbătoresc simbolurile naţionale. O vedem azi la Brăila, mâine la Sighetul Marmaţiei, ca mai apoi să fie prezentă la Carei, Mărăşeşti, Alba Iulia, Oarba de Mureş, Ţebea, Bucureşti, pe Transfăgărăşan şi oriunde vibrează în sufletul ei patriotismul, buna înţelegere între oameni, credinţa în Dumnezeu.

Sighetul Marmației este un loc plin de tristețe pentru ea. Aici și-a găsit sfârșitul, în temnițele comunismului, soțul ei care nu a mai putut îndura chinurile groaznice ale detenției. În fiecare an aici, varsă lacrimi nesfârșite, momente care o întunecă la suflet, dar și o îmbărbătează pentru a merge mai departe. De aceea o vedem mereu dârză, mereu preocupată să aibă o față luminată printre noi colegii, se află într-o călătorie continuă care o întărește.

Pe venerabila doamnă repaosul o dărâmă și de aceea se gândește mereu la acțiuni viitoare, la evenimente la care să ia parte. Pâinea amară a singurătății, a văduviei din tinerețe sunt doar ameliorate prin acest mod de a fi și care nu se pot vindeca niciodată. Se încarcă cu energie, cu tenacitate şi cu optimism pentru a nu cădea în prăpastia desnădejdii şi a rătăcirii de sine.

Este permanent în interiorul credinţei, se roagă pentru sănătatea şi liniştea ei, ajută sufleteşte şi material pe oricine întâlneşte în cale. Răsfoiește uneori cu emoție numeroasele albume cu fotografii, colecții de ziare și reviste, care conțin secvențe, momente din multitudinea de acțiuni la care a participat, dar conține și dovezi ale aprecierilor pentru merite deosebite materializate prin obținerea a numeroase diplome, medalii și diplome de excelență.

Pentru tot ceea ce a făcut și va face pentru români, noi, colegii, îi aducem sincere mulțumiri, îi adresăm la aceste momente aniversare calde felicitări, urări de multă sănatate, multe zile senine și

”LA MULȚI ANI!”.

A consemnat,
Col(r)dr.ing. AVĂDANEI CONSTANTIN
Vicepreşedinte Filiala Alba ,,GEMINA” a ANCMRR ,,Al.I.Cuza”    
Vicepreşedinte Filiala Alba a ANCE ,,Regina Maria”

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 04 Decembrie 2017, 11:10 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii