De la Alba Iulia la Viena, la „IZVOR DE SUFLET ROMÂNESC”

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 10 Iunie 2019, 23:00 Atitudini

delegatia Alba IuliaÎn zilele de 1 și 2 iunie 2019, o delegație a Grupului de Inițiativă din Alba Iulia, condusă de președintele acestuia, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a participat la Viena, la marea sărbătoare a românilor dedicată Zilei Europei (aflată la a XIII-a ediție), Zilei românilor de pretutindeni și Zilei copilului. În acest fel am răspuns invitației Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea” Wiener Neustadt, care a fost organizatorul acestui eveniment.
În delegația noastră  a fost cooptat și „micul patriot” Tudor Florin Limbean din Vințul de Jos, Alba.

Ne-am apropiat cu emoție, cu sfială, cu dor și nerăbdare de „Izvorul de suflet românesc”, locul de desfășurare a sărbătorii.     Ne-a întâmpinat cu urarea de Bun venit, domnul Ioan Godja, în calitate de gazdă și moderator, fiind președinte al Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea”. Vădit emoționat, domnul Ioan Godja a deschis festivitățile spunând că „atâta timp cât ai oaspeți în casa ta, ești un om fericit și nimic nu este mai frumos pe pământ, decât să fim împreună”, preluând pasaje din opera lui Tiberiu Utan (de loc din satul său natal, Vălenii de Maramureș).

A urmat intonarea Imnului național al României, interpretat de Tudor Limbean,
înflăcărând asistența, atmosfera de înalt patriotism dominând astfel întreaga desfășurare a festivităților. Apoi, oaspeții au fost invitați pe rând să își descrie locul de obârșie, nu întâmplător, ci tocmai pentru că festivitatea a fost dedicată Anului omagial al Satului tradițional românesc 2019.

În cuvântul de salut al Cercului Cultural Româno-Austriac, dl mag.Lukas Marcel Vosicky, secretar al acestei societăți, spunea că „dragostea și iubirea frățească dintre români, de oriunde ar fi, se poate măsura numai printr-o comuniune de suflete, cum este cea la care asistăm azi”.

Mesajul de la Alba Iulia a fost rostit de „micul patriot” Tudor Florin Limbean, care a încântat selecta adunare, elev fiind în clasa a II-a, cu un zâmbet pe chip care a alungat doruri, sărutând cu multă plecăciune Tricolorul purtat de el, ca un recurs la istoria neamului. Și îndemnul către toți românii „Copilăria unește România!” a adus asistența la extaz, vărsându-se multe lacrimi și stârnind doruri de plai românesc.

A urmat prezentarea, de către dl Constantin Avădanei,  a Albumului Memorialistic „170 de ani de la nașterea marelui pictor Sava Henția”, album care a fost donat gazdelor. Col(r) Grigore Toloacă, din Alba Iulia și-a prezentat volumul „Eroul de la Capul Podului. Povestiri din Război”, la care Constantin Avădanei a completat prezentarea cu o amplă recenzie, ca o porta-voce a trecutului înfășurat în memoria prezentului.

Toți cei prezenți am urmărit în continuare, cu mare atenție, prezentările de carte făcute de autori ca: Daniela Gumann, Constantin Gumann, Mariana Moga, Nadia Urian, Eugenia Ponta Pete, Gabriela Marco, Sava Sifora, Ioan Vasile Marcu. Domnul prof.univ.dr. Anton Ilica ne-a amintit de „Eminescu, omul deplin al culturii române”, care a poposit și pe la Viena. Domnia sa a subliniat că „fiecare român trebuie să aibă un Eminescu în sufletul său”.

Reprezentanți din zonele Olteniei, Banatului, Bistriței, Albei ne-au încântat și ne-au răsfățat cu prezentarea frumoaselor costume populare și cu descrierea tradițiilor autentice ale satului românesc. Au fost momente de adâncă simțire, de un real sentiment de românism, românitate, și așa cum scrie și doamna Daniela Gumann în Cartea Veșniciei, îndemnându-ne „să nu ne uităm țărâna pe care pășim acasă, cu talpa piciorului”.

Tudor LimbeanMomentele muzicale au fost răsplătite cu aplauze ale sufletelor noastre și au fost susținute de micul patriot Tudor Limbean, de Andra Sâiu, de corul Casei de Cultură ”Mihai Viteazu” Cluj, de Alexandru Făgădar, Petre Panduru, Delia Rădmănăștean. În momentele culminante ale festivalului, Grupul de Inițiativă din Alba Iulia a strecurat mari surprize, bine primite de beneficiari. Astfel, Tudor Limbean a primit medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia”, și Diploma de Excelență a Centenarului Marii Uniri.

Și, când toată lumea aștepta tortul frumos ornat cu sigla RTV Unirea, col(r) Constantin Avădanei a conferit domnului Ioan Godja, din Partea Grupului de Inițiativă, titlul de „Cavaler al Centenarului Marii Uniri”, ca semn de prețuire a promovării unității românilor de pretutindeni.

A  doua zi, participanții la marea sărbătoare au făcut un popas duhovnicesc la Biserica Cuvioasa Parascheva (preot paroh Răzvan Gască), participând la slujba de duminică. Corul Casei de Cultură „Mihai Viteazu” a completat slujba cântând pricesne. Alături de acest cor, Tudor Limbean a cântat o priceasnă și a recitat o poezie patriotică.

Ne-am despărțit cu toții, fericiți și mulțumiți de cele trăite, încărcați sufletește cu  un adevărat patriotism. Am lăsat la organizatori drept legământ, că ne vom reîntoarce în acele locuri, cu români de pretutindeni, pentru a petrece împreună adevărate momente de românism.

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 10 Iunie 2019, 23:00 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Ioan Jelea 13 Iunie 2019, 17:30

    Felicitări întregului grup şi,în special,organizatorului,dl col(r) dr.ing. Constantin Avădanei!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii