Donald Trump | pe reţelele de socializare

De Cătălina Stanciu 25 Decembrie 2019, 10:01 Atitudini

Acesta împărtăşeşte fotografii, texte media şi gânduri cu cei care îi urmăresc profilul, încercând să îşi construiască o imagine de lider prezent, implicat. De pe profilurile sale de Facebook, Instagram şi Twitter nu lipsesc mesajele de interes public, nuanţate de mici ironii. Spre exemplu, acesta a a făcut o declaraţie online , un mesaj politic transmis într-o manieră care a stârnit amuzamentul simpatizanţilor săi.

Spre deosebire de alţi oameni politici, Trump îşi dezvăluie latura umoristică prin astfel de mesaje, dar şi prin imaginile de tip poster precum „Sanctions are Coming”, un avertisment pentru Iran, inspirat de celebra formulă „Winter is Coming” din serialul Game of Thrones. Figura teatrală pusă în legătură cu misiunea mesajului transmis a amuzat internauţii, însă reacţia celor de la canalul de televziune HBO a fost contrar aşteptărilor sale, Trump fiind acuzat de abuzul asupra acestei mărci comerciale: „How do you say trademark misuse in Dothraki?” Acestei reacţii i-au urmat un GIF intitulat „You know nothing, Donald Trump” inspirat din replica personajului Ygritte, „You know nothing, John Snow” şi răspunsul batjocoritor al procurorului special, fost director FBI, Robert Mueller, „Mueller is coming”. Biroul lui Mueller este cel care coordonează investigaţia în ceea ce priveşte legăturile lui Donald Trump cu Rusia în campania sa electorală din 2016, primul audiat fiind Jeff Sessions, ministrul justiţiei.

Zidul pe care Donald Trump doreşte să îl construiască nu este doar un simplu vis de-al său. Un geniu al spectacolului, s-a folosit din nou de motto-ul Casei Stark din serialul Game of thrones al HBO pentru a transmite internauţilor un mesaj de interes public: „The wall is coming”, apărând de această dată alături de o fotografie de tip portret în care zâmbeşte promiţător. Gestul a stârnit din nou reacţii pro şi contra din partea urmăritorilor săi, însă creativitatea şi simţul umorului sunt de apreciat. A fost chiar acuzat că nu urmăreşte serialul şi, din acest motiv, se foloseşte de celebra formulă „Winter is coming” fără să o înţeleagă. În serial, aceasta reprezintă un avertisment apocaliptic, anunţă că lumea se va schimba climatic şi că bărbaţii ar trebui să lupte împreună împotriva acestui lucru, în loc să se lupte pentru putere. Cunoscătorii seriei ştiu că zidul din Game of Thrones a fost construit pentru a apăra ţinutul oamenilor de creaturile magice care le-ar putea stăpâni lumea, nu de ceilalţi oameni. Stuart Heritage a scris un articol pentru The Guardian, numindu-l pe Trump „cel mai rău fan Game of thrones.” Însă nu toată lumea îl poate acuza pe Trump că se gândeşte doar la binele „regatului” său, motivul pentru care a candidat la preşedinţie fiind salvarea Americii, nu a întregii lumi. Deşi puţine, au existat şi reacţii pozitive din partea cetăţenilor americani care îi urmăresc activitatea în mediul online.

Donald Trump pare să fie cel mai familiarizat cu meme-urile dintre toţi preşedinţii lumii. Nu este totuşi de mirare faptul că îşi doreşte să stăpânească şi acest concept, având în vedere că este un om deschis, în pas cu tehnologia. De exemplu, la data de 28 noiembrie 2018, a repostat pe contul său de Twitter o imagine publicată de un fanpage, în care câţiva lideri democraţi cunoscuţi erau acuzaţi de trădare. Printre protagonişti care sunt reprezentaţi în spatele gratiilor se numără Barack Obama, fostul preşedinte al Statelor Unite, Hillary Clinton, contracandidata lui Trump în campaniile electorale şi soţul ei, Bill Clinton, şi el fost preşedinte al Statelor Unite. Cea mai impresionantă figură este cea a lui Hillary, care este ilustrată cu mâinile ridicate, gura deschisă şi expresia feţei sugerând disperarea.

Preşedintele Donald Trump a rămas activ în mediul online chiar şi în perioada sărbătorilor. Instagram se numără printre platformele de socializare preferate ale sale, dată fiind activitatea crescută pe care o are. În ziua de Crăciun, Melania Trump a postat o fotografie pe Instagram (figura 7) în care apare alături de soţul său, fiecare vorbind la câte un telefon cu fir, într-un decor de poveste, la Casa Albă. În stânga şi în dreapta lor sunt doi brazi imenşi la baza cărora stau aliniate cadouri de toate dimensiunile. În spatele celor doi este amplasat şemineul, chiar sub portretul lui Abraham Lincoln (aşezat din anul 1864 în acel loc) care parcă supraveghează gânditor activitatea Primei Doamne. Aceasta pare prinsă în convorbire, zâmbeşte larg şi ascultă binevoitoare. Preşedintele Donald Trump are aceeaşi figură serioasă, însă pare că ascultă plin de interes. El este realxat, cu o mână pe receptor şi cu cealaltă mână odihnită pe genunchi.

Misiunea celor doi este dezvăluită în descrierea ataşată fotografiei: Donald şi Melania îi ajută pe cei de la NORAD (North American Aerospace Defense Command), care au lucrat în ciuda blocajului parţial, să urmărească activitatea Moşului şi să vorbească cu copiii din întreaga ţară. NORAD a dezvoltat un program-tradiţie care în fiecare an, de Ajun, supraveghează activitatea lui Moş Crăciun. Melania a scris în cadrul postării că ajutorul pe care îl oferă programului a devenit una dintre tradiţiile sale preferate şi că s-a bucurat să lucreze cu NORAD. La faţa locului a fost prezent şi reporterul Kevin Diaz, care a surpins o convorbire de-a lui Donald cu o fetiţă pe nume Collman. El o întreabă dacă mai crede în existenţa lui Moş Crăciun şi foloseşte un cuvânt pe care copilul nu îl cunoaşte. Cu excepţia incidentului, restul convorbirilor au decurs într-o manieră caldă şi scopul a fost atins. Fetiţa a declarat că a fost încântată să vorbească cu preşedintele Statelor Unite şi că, după convorbire, a pregătit împreună cu părinţii săi gustări pentru Părintele Crăciunului. Iar Trump a fost surprins zâmbit după ce a încheiat convorbirea. Donald Trump a preluat postarea şi a făcut-o publică pe contul său de Instagram, unde de altfel este foarte prezent.

Tot în ziua de Crăciun, Donald Trump a participat la o teleconferinţă la Casa Albă, prin care le-a mulţumit membrilor serviciilor militare pentru serviciile aduse ţării. În a doua zi de Crăciun, cei doi soţi Trump au vizitat neanunţat cele 5.000 de trupe ale Statelor Unite ale Americii din Irac şi au imortalizat momentele întâlnirii, pe care mai apoi le-au făcut publice prin intermediul reţelelor de socializare. Mai mult de atât, acesta le-a crescut salariul cu 10%, după 10 ani în care nu a suferit vreo modificare. Vizita a avult loc după câteva zile de la demisia secretarului apărării Statelor Unite, Jim Mattis, după ce Donald a anunţat retragerea trupelor din Siria (decizie căreia Mattis i s-a opus), declarând că ISIS a fost învinsă. Acestei întâlniri i-a urmat vizita trupelor din Ramstein, din Germania. La ambele vizite, preşedintele Americii a zâmbit larg şi a afişat o atitudine respectuoasă faţă de trupele care îi reprezintă naţiunea. Militarii au imortalizat momentul şi individual, fiind vizibil entuziasmaţi. Donald Trump le-a mulţumit în numele ţării şi a declarat că America este respectată din nou şi este mândră de ei.

Cu toate că sărbătorile reprezintă pentru majoritatea oamenilor prilejul de a scăpa de îndatoririle de zi cu zi, preşedintele Donald J. Trump şi-a anulat vacanţa la clubul său privat de golf din Florida şi a rămas la Casa Albă din cauza blocării parţiale a Guvernului. După Crăciun, i-a declarat vinovaţi pentru acest shutdown pe democraţi şi a menţionat că situaţia nu se va schimba până când nu se va finanţa construcţia zidului de la graniţa SUA – Mexic şi până când legile imigraţiei nu vor fi schimbate. A transmis acest mesaj şi prin intermediul profilului său de Instagram, ataşându-l ca descriere unei fotografii făcute în biroul său de la Casa Albă (figura 9), ţinând un telefon cu fir la ureche şi ţintind utilizatorii reţelei sociale cu o privire sobră, hotărâtă şi neiertătoare. În aceeaşi zi, a postat o altă fotografie (figura 9) care merită menţionată, în care apare mulţumit, cu mâinile împreunate pentru a aplauda şi însoţită de o formulă nouă a sloganului pe care şi l-a însuşit în campania electorală: „America is respected again!”

În ziua următoare, a anunţat plin de ironie că este la Casa Albă şi îi aşteaptă pe liderii partidului democrat să facă o înţelegere în ceea ce priveşte securitatea frontierelor, acuzându-i că sunt mult mai preocupaţi de „hărţuire prezidenţială”, o formulă foarte des de Trump, decât de lupta împotriva crimelor sau de armată. Trump a folosit aceeaşi formulă în vremea alegerilor din 2016, însă cel mai des a utilizat-o pentru a se referi la democraţi. Democraţii şi-au direcţionat atenţia spre tot ceea ce întreprinde sau îl implică pe Donald Trump: de la înţelegerile cu Rusia, campania sa electorală şi finanţarea ei, până la hotelul pe care îl deţine.

 

 

Autor Cătălina Stanciu 25 Decembrie 2019, 10:01 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii