Activități de reducere a consumului de droguri derulate de specialiștii CPECA Brăila

De Redactia 14 Noiembrie 2018, 15:01 Atitudini

Agenția Națională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila, s-a autosesizat cu privire la materialele apărute în presa locală brăileană, în care este suspectat consumul aşa-numitului “drog Zombie”.

Specialiștii CPECA Brăila au contactat la cele două unități spitalicești la care s-ar fi putut adresa persoanele aflate sub influența consumului de substanțe psihoactive – respectiv Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brăila și Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” Brăila. Din declarațiile primite din partea asistenților sociali, nu s-au înregistrat internări cauzate de consumul de substanțe psihoactive în intervalul menționat.
Conform protocoalelor încheiate de către CPECA cu cele două unități spitalicești, pacienții sau aparținătorii acestora primesc la externare un pliant cu datele de contact și serviciile oferite consumatorilor de droguri și familiilor acestora de către CPECA Brăila, cu specificarea că acestea sunt gratuite și confidențiale.

CPECA Brăila derulează permanent activități de informare/educare/conștientizare în rândul populației școlare și a comunității în general (inclusiv în cele doauă unități penitenciare din județ), prin intermediul proiectelor naționale, locale, campaniilor naționale și a activităților punctuale, la solicitarea partenerilor instituționali.

Un răspuns adaptat la problema consumului inițial îl reprezintă proiectul național „FRED GOES NET“, derulat şi implementat cu succes începând din anul 2011. Intervenţia constă într-un interviu iniţial şi o activitate de grup de 8 ore (Cursul FRED), adresându-se elevilor care deja au experimentat consumul de droguri, în vederea reflectării asupra propriului comportament de consum şi asupra situaţiilor care conduc la acest comportament și confruntării consumatorilor „începători” de droguri cu limitele personale.

Scopul acestui proiect național este prevenirea instalării dependenței, adică a trecerii de la un consum ocazional/recreațional la cel problematic. În anul 2018, la Brăila  au fost finalizate 7 grupuri selectate, la care au participat 60 tineri referiți de la mai multe unițăți școlare și alte instituții.

În decursul anului curent, CPECA Brăila a implementat proiectele naţionale de tradiţie ale Agenţiei Naţionale Antidrog: „Mesajul meu Antidrog”, „Necenzurat”, „Fred Goes Net - intervenţii timpurii pentru consumatorii notificaţi pentru prima oară”, “ABC-ul emoţiilor” şi “Cum să creştem sănătoşi”, precum şi campania naţională de prevenire a consumului de canabis “#Potaltfel”!.

De asemenea, au fost realizate activităţi de prevenire a consumului de droguri în cadrul programelor Ministerului Educaţiei Naţionale ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun”, “Şcoala de vară” şi “Grădiniţa de vară”, activităţi în cadrul “Săptămânii prevenirii criminalităţii” – campanie a I.G.P.R., cu ocazia Zilelor Şcolii – la unităţile de învăţământ care lansează în fiecare an specialiştilor CPECA invitaţia de a participa la aceste manifestări, precum şi activităţi punctuale, ori de câte ori au solicitat cadrele didactice din învăţământul gimnazial şi liceal, activităţi subsumate Strategiei Judeţene Antidrog 2014-2020. Totodată, au fost promovate campaniile desfăşurate cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun (31 Mai), Zilei Internaţionale Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri (26 iunie).

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG BRĂILA

 

Autor Redactia 14 Noiembrie 2018, 15:01 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii