Bag recurs! Din amintirile unui jude

De Valeriu Ion GĂGIULESCU 23 Februarie 2021, 19:29 Atitudini

În fine, revin la amintirile de prin sălile de judecată pentru a mai scoate la lumină câte ceva. De pildă, în Civil, la soluționarea cauzelor cu asesori populari, cu justițiabili minori sau cu justițiabili militari în termen, PARTICIPAREA procurorului era expres prevăzută de Lege.

Până aici e bine, dar, cum am mai spus, ședințele mele erau fixate numai în zi de Luni. Mare piatră de încercare pentru procuror care, de obicei, duminica bătea tarlalele, ca vânător consacrat ce era și învârtoșat împotriva braconierilor fie ei pescari sau vânători. Și, firește, după atâta patrulare se mai organiza și câte-o gustare, desigur. Așa încât procurorul meu ar fi dorit să fie oriunde, în liniștea cabinetului său, ”în verificare” pe la câte un Post de Miliție, numai în Sala de judecată nu ! Dar Legea-i Lege! Venea, așeza niște documente pe pupitrul său și începea să asculte dezbaterile sau să privească persoanele implicate. Nu dura mult. Că doar erau probleme CIVILE, nu PENALE, unde ce-i drept era ”meseriaș” , cum se zice. Pe urmă punea falca-n brâncă și vedeai cum pleoapele devin grele, ochișorii se fac micuți și bărbia tind către piept....

Se judeca contestația unui gestionar de cherhana căruia i se imputase o oarecare sumă de bani reprezentând contra-valoarea unei anume cantități de pește ce se alterase din pricină că el nu ar fi luat cele mai potrivite măsuri pentru desfacerea imediată sau transfer de marfă la unitățile de profil de la orașul aflat la cca. 10 km. distanță. Fiind prima zi de înfățișare, contestatorul a cerut și instanța a acordat un alt termen pentru lipsă de apărare. Următorul dosar privea tot soluționarea unei imputații aplicate gestionarului unui magazin sătesc pentru o cantitate de mezeluri nevandabile prezentând urme vizibile de mușcături de animale.

N-ai știut că ai rozătoare? Ce măsuri ai luat în consecință?

- Păi, am știut! Și...am prins două pisici și le-am încuiat peste noapte în magazin!
- Brava, dom,ne! Și te așteptai ca ele să se lupte cu șobolanii, nu ? Ei, uite că ele au preferat să-ți atace salamul rămas neasigurat!
În sală rumoare.
Mă pomenesc cu procurorul în picioare clamând:
- Să li se confiște setcile!
Rumoarea din sală creștea. Fac semn discret procurorului să se așeze și emit, printre dinți,: ”Ăsta e alt dosar!”....
- ”Bag recurs!”, zice el cu vocea pe jumătate și se așază tacticos, ca să asigure, pe mai departe, PARTICIPAREA OBLIGATORIE!

 

Autor Valeriu Ion GĂGIULESCU 23 Februarie 2021, 19:29 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii