Constantin Avădanei, Președintele Grupului de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, prezent la Festivalul International al Televiziunilor si producătorilor independenți de la Tg. Mureș

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 02 Septembrie 2019, 20:35 Atitudini

Avadanei la Tg Mures

În perioada 26 august-1 septembrie, 2019, se desfășaoră la Târgu Mureș, Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți-SIMFEST, aflat acum la a XVI-a ediție.

Acest festival a transformat orașul Târgu Mureș într-un centru european al massmedia electronice, iar Cetatea medievală din acest oraș, într-o cetate a filmului și televiziunii.

Din partea postului RadioTV UNIREA VIENA, al Centrului Cultural Româno-Austriac „UNIREA” participă ca trimis special col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, care a devenit începând din luna iunie 2019, redactor la acest post de radiotv și totodată a fost cooptat în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, cu sediul la Montreal, Canada.

Maratonul de evenimente culturale a început luni, 26 august și se va încheia duminică, 1 septembrie și cuprinde, pe lângă competiție, proiecții publice de filme artistice și documentare, masterclass-uri incitante, concerte, expoziții, recitaluri și lansarea unor cărți deosebite.

SIMFEST își continuă misiunea asumată de a fi o platformă non-formală de pregătire a profesioniștilor din media electronice, cu masterclass-uri susținute de experți de cea mai înaltă valoare din România și Scoția, în cadrul Școlii de vară.

SIMFEST este un festival – competiție de televiziune, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an, la sfârșitul lunii august, de ”Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”. SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.
Festivalul SIMFEST nu mai este doar o competiție de televiziune, ci un adevărat complex cultural. În program ediției 2019 sunt prevăzute, printre altele:

Expoziție de artă plastică
Proiecții publice ale producțiilor înscrise în competitive, în prezența realizatorilor, urmate de dezbateri
Proiecție publică a unui film artistic din portofoliul Festivalului Internațional al Filmului Politic CINEPOLITICA București

Un concert pentru tineret, susținut de formația Țapinarii
Călătorie de documentare în județ, proiecția, în comuna Sîngeorgiu de Mureș, a unui film documentar (joi, 29 august)
Evenimente aniversare dedicate susținătorilor festivalului (sponsori, parteneri, voluntari ș.a.)
Celebrarea Zilei Limbii Române (sâmbătă, 31 august): lansarea unor volume scrise de români care locuiesc peste hotare, prezentarea unor televiziuni în limba română din străinătate, simpozion: ”Limba română, românii și România, de la Sarmizegetusa Regia la București”; flash-mob-uri și minirecitaluri de poezie; un târg de carte în Cetatea medievală ș.a.
Gala Laureaților (sâmbătă, 31 august), care include momente artistice (recitaluri de muzică și poezie ș.a.)
Activitățile programate în festival se vor desfășura în Cetatea medievală din Tîrgu Mureș, iar proiecțiile eveniment vor avea loc la Cinematograful Arta din centrul orașului.

SIMFEST este cunoscut şi recunoscut în mass-media româneşti și pe plan internațional, drept un model atât în privinţa promovării libertăţii de exprimare a creatorilor, cât şi în cea a promovării şi apărării adevăratului profesionalism în presă.

A consemnat,
Col(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI
Redactor la RadioTV UNIREA VIENA
Jurnalist, AJRP; Montreal, Canada

 

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 02 Septembrie 2019, 20:35 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii