1 Decembrie – Ziua Mondială SIDA

De Redactia 29 Noiembrie 2018, 23:20 Atitudini

campanie sidaÎncepând cu 1988, în fiecare an, de 1 decembrie, se marchează Ziua Mondială SIDA, dedicată creșterii conștientizării pandemiei SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Campania Agenției Națiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS) promoveaza in acest an  mesajul “Cunoaste-ti statutul HIV”, concentrandu-se pe importanta testarii HIV. In lume exista, 37 de milioane de oameni care traiesc cu HIV, cel mai mare numar inregistrat vreodata, cu toate acestea un sfert nu stiu ca au acest virus.

Campania Asociatiei Persoanelor Afectate-Braila (APA-Braila) din județul Braila se desfășoară cu sprijinul Federației UNOPA, sub sloganul „InspiRed - Inspiră-i pe cei din jurul tău la deschidere, înțelegere, solidaritate! - o campanie despre oameni cu și fără HIV!”.

Campania îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, ca ele au dreptul la o viaţă normală, la sanatate, la educatie, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă.

Activităţile campaniei în judeţ cuprind:
- campanie de informare în şcolile din judeţ, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor
- campanie de informare stradală care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV, invitatie la testare şi mesaje de prevenire. Voluntarii prezenţi la activitate ofera informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

Totodata mesajele campaniei de anul acesta se concentrează pe promovarea testării HIV ca mijloc  principal de prevenire și control al infecției cu HIV.
A-ti cunoaste statutul HIV are multiple avantaje. Este primul pas spre accesul la tratament, prevenire, servicii de ingrijire si suport. Pentru persoanele care sunt diagnosticate cu virusul HIV se recomanda includerea pe tratament pentru a le mentine o stare de sanatate buna, o incarcatura virala nedetectabila, prevenind astfel transmiterea virusului.

Testarea HIV în România este gratuită, dacă se solicită testul HIV la Direcția de Sănătate Publică din fiecare județ.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2018 un număr de 15 212 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 257 de persoane.

Asociatia  Persoanelor  Afectate - Braila (A.P.A.- Braila)
Membra a UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)

 

Autor Redactia 29 Noiembrie 2018, 23:20 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii