Începutul conferinței de la Yalta, 4 februarie 1945

De Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 05 Februarie 2019, 21:38 Atitudini

Apropierea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial a adunat la masa tratativelor principalii actori participanți în cele două tabere la marea conflagrație și marea nenorocire pentru multe popoare.

La data de 4 februarie 1945 au început lucrările Conferinței de la Yalta, conferință desfășurată pe parcursul a  7 zile și în cadrul căreia au fost discutate numeroase probleme legate de configurarea lumii după acest război.

 YaltaConferința de la Yalta este asociată cel mai mult cu împărțirea sferelor de influenţă între marile puteri: SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, a căror delegații au fost conduse de către șefii de state Roosevelt, Churchill și Stalin.

Întâlnirea de la Yalta a fost cea de-a doua întâlnire a celor trei mari conducători, prima avusese loc la Teheran în anul 1943. În cadrul celor două conferințe s-au dezbătut și s-au luat decizii, care vor  schimba cu adevărat cursul istoriei.

La lucrările conferinţei de la Yalta fiecare dintre cele trei mari puteri ale lumii avea propriile interese, pe care doreau să le obțină. Astfel, Statele Unite doreau să se asigure că ruşii vor intra în război contra Japoniei, în luptele din Oceanul Pacific, urmând să negocieze după război aranjamentele influenţei în zonă, deși în această privinţă Stalin era oricum nerăbdător să se răzbune pentru înfrângerea din războiul ruso-japonez, când Uniunea Sovietică a pierdut influenţa în Manciuria.

Marea Britanie dorea să-şi menţină imperiul colonial și o poziție cât mai privilegiată  în împărțirea zonelor economice, pe când Uniunea Sovietică era interesată să obţină mai mult teritoriu, să-şi consolideze poziţia în teritoriile deja ocupate și să aibă o influență cât mai mare în țările est-europene.

Roosevelt, președintele SUA a acceptat condiţiile lui Stalin, sperând că va reuşi în viitor să tempereze pretenţiile Uniunii Sovietice, prin cooptarea acesteia în Organizația Națiunilor Unite. Dar aceste concesii făcute sovieticilor au fost de rău augur, deoarece nehotărârea Statelor Unite şi a Marii Britanii a încurajat extinderea sferei de influenţă sovietică în estul Europei,  fapt ce va duce în scurt timp la crearea blocului comunist.
Mai mult decât atât, Uniunea Sovietică a fost de acord să se alăture Națiunilor Unite doar cu condiţia, secretă de altfel, ca membrii permanenţi sovietici din Consiliului de Securitate să aibă drept de veto, dându-se astfel și mai mult control sovieticilor pe plan internațional.

Unii istorici sugerează ideea că starea de sănătate precară a lui Roosevelt a fost de vină pentru concesiile făcute rușilor, deși se poate spune și că Roosevelt a vrut să prevină și un conflict deschis cu sovieticii, din moment ce Stalin controla cea mai mare parte din estul Europei, având o armată de trei ori mai mare decât cea a generalului Eisenhower din toată Europa.

Astfel la Yalta, cei trei mari lideri mondiali au ratificat înţelegerile anterioare legate de divizarea Germaniei, urmând ca nu peste mult timp, la terminarea războiului să fie formate patru zone de ocupaţie, una pentru fiecare din cele trei naţiuni dominante, plus una pentru Franţa. Berlinul urma, de asemenea, să fie divizat în patru sectoare, oraşul devenind între timp un simbol al războiului rece, datorită ridicării zidului Berlinului în anul 1961.

Deciziile luate la Conferinţa de la Yalta au fost considerate de majoritatea popoarelor din estul Europei ca un act de trădare din partea occidentalilor, deoarece au lăsat aceste naţiuni la mâna sovieticilor pentru mai bine de 45 de ani.

 

Autor Col.(r) dr. ing. Avădanei Constantin 05 Februarie 2019, 21:38 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii