Trăiască Republica... de la Ploiești!

De Valeriu Ion GĂGIULESCU 06 Februarie 2021, 10:31 Atitudini

30 DECEMBRIE 1947....30 DECEMBRIE 2020....iată, deci, cum s-au scurs deja 73 de ani de când România este REPUBLICĂ iar șeful statului PREȘEDINTE!
Or fi mulți, or fi puțini, acești ani în fața ISTORIEI ?! Și, oare, o fi adevărat că românii au sentimente republicane înrădăcinate?!

Pentru că respectiva ISTORIE UNIVERSALĂ REALĂ pare a spune cu totul altceva. EA spune, bunăoară, prin Părintele ei, HERODOT, că pe aici, pe la nord de Istru, ar fi trăit acei ”cei mai viteji și mai cinstiți dintre traci” Care l-au întors din drum și au curmat șirul de cuceriri ale lui DARIUS, prin 514 î.e.n. ! Și care, prin Dromichete, prin 292 î.e.n, spune Diodor din Sicilia, ar fi temperat zelul de cuceritor al lui Lisimah, dându-i acestuia, printre altele, o lecție de modestie și bune maniere. Ei bine, acei trăitori aveau o organizare tribală și erau conduși de către CĂPETENII! E drept că, mai apoi, nici Burebista, Dicomes, Scorillo, sau Decebal nu erau cunoscuți drept Președinți ! Pe aici, lor li s-a spus, pentru prima oară REGI! iar, și mai târziu, Gesta Hungarorom aminte despre niște Gelu, Glad sau Menumorut că ar fi condus DUCATE, nicidecum republici autonome. Iar Diploma Ioaniților, pe la 1274, numea pe Litovoi sau Seneslau VOIEVOZI, nu președinți. Și, de pe la 1310 pe tronul Țării Românești au tot urcat unii precum Mircea, Vlad, Mihai, Matei....ca și în Moldova alții precum Bogdan, Alexandru, Ștefan, Petru, Vasile...până la Cuza! Toți, dar absolut toți, se numeau DOMNITORI! NU PREȘEDINȚI!

Că, la un anume moment dat, românii nu s-au mulțumit a avea căpetenii, duci, voievozi, domnitori sau regi este demonstrat că prin Petru și Asan, urmați de Ioniță-Caloianul au creat chiar și un IMPERIU ! Chiar dacă se numea Româno-Bulgar, nu era Republică! Că apogeul dezvoltării istorice moderne a fost atins din momentul în care România a deveni REGAT, sub sceptrul lui Carol I, nu poate fi ignorat nici chiar de către cei de rea credință față de documentele epocii.

Ca atare, de când au, oare, românii sentimente republicane tradiționale în timp istoric?! Și, a-propos, au fost vreodată chestionați, juridisticește vorbind, cetățenii cu privire la schimbarea formei de organizare statală?! A existat un REFERENDUM care să consființească voința populară, atunci, acum 73 de ani?! Căci, tot juridic punând problema, actul abdicării este NUL DE DREPT dacă voința M.S. Regelui Mihai I a fost viciată. Situație care este consemnată de Istorie ca fiind de notorietate.

În consecință....”Cin-te-a pus, băi, pe tine aci?!” ”BOBORU,”! Celebrul text al marelui Caragiale, mă scutește de orice alte comentariu!

 

 

Autor Valeriu Ion GĂGIULESCU 06 Februarie 2021, 10:31 Atitudini
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii