Referendumul pentru revizuirea Constituției se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018

De Redactia 18 Septembrie 2018, 22:56 Administrative

Referendumul pentru revizuirea ConstituÈ›iei în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 È™i 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot.

Guvernul a adoptat în È™edinÈ›a de marÈ›i, 18 septembrie a.c., actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea ConstituÈ›iei.

Astfel, Executivul a adoptat OrdonanÈ›a de urgență pentru modificarea È™i completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea È™i desfășurarea referendumului, precum È™i pentru unele măsuri pentru buna organizare È™i desfășurare a referendumului naÈ›ional pentru revizuirea ConstituÈ›iei, precum È™i Hotărârile privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului È™i pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului ÅŸi a cheltuielilor necesare pentru buna organizare ÅŸi desfăşurare a referendumului naÅ£ional pentru revizuirea ConstituÅ£iei din 6 ÅŸi 7 octombrie 2018.

Ordonanța de urgență conține măsuri organizatorice de natură să asigure integritatea procesului de votare.

De asemenea, prin OrdonanÈ›a de urgență se urmăreÈ™te remedierea lacunelor semnalate în cazul organizării referendumului, prin utilizarea soluÈ›iilor legislative instituite de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului ÅŸi a Camerei DeputaÅ£ilor, precum ÅŸi pentru organizarea ÅŸi funcÅ£ionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea ConstituÈ›iei va fi „SunteÅ£i de acord cu Legea de revizuire a ConstituÅ£iei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.

De asemenea, având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actul normativ stabileÈ™te folosirea dimensiunilor buletinului de vot ÅŸi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare. Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar în cel mult 48 de ore de la data intrării în vigoare a ordonanÈ›ei.

Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, confecÈ›ionarea È™tampilelor cu menÈ›iunea „Votat” va fi realizată de către Regia Autonomă „Monetăria Statului”, iar confecÅ£ionarea timbrelor autocolante de către Compania NaÅ£ională „Imprimeria NaÅ£ională” - S.A.. Aceste soluÅ£ii legislative au fost utilizate ÅŸi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014.

Pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru buna organizare ÅŸi desfăşurare a referendumului naÅ£ional pentru revizuirea ConstituÅ£iei, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de TelecomunicaÈ›ii Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum È™i al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul NaÈ›ional de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziÈ›ia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei.
La referendumul naÈ›ional, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secÅ£ii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secÅ£iile consulare (dacă acestea funcÅ£ionează în locaÅ£ii diferite) ÅŸi institutele culturale din străinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din Å£ara respectivă, secÅ£ii de votare ÅŸi în afara secÅ£iilor de votare menÈ›ionate.

Totodată, se creează cadrul legal prin care referendumul naÈ›ional privind revizuirea ConstituÈ›iei să se poată organiza în acelaÈ™i timp cu referendumul cu privire la o problemă de interes local, astfel încât organizarea de către autorităţile administraÈ›iei publice locale a unui referendum local să nu afecteze buna desfășurare a referendumului naÈ›ional.

În conformitate cu actele normative aprobate de Guvern, se vor constitui comisii tehnice, la nivel central ÅŸi local, din care vor face parte reprezentanÅ£i ai instituÅ£iilor implicate în organizarea referendumului naÅ£ional cu rolul de a coordona ÅŸi urmări îndeplinirea sarcinilor care revin ministerelor ÅŸi celorlalte organe de specialitate ale administraÅ£iei publice centrale, precum ÅŸi instituÅ£iilor prefectului.

Ministerul Afacerilor Interne dispune măsuri pentru menÅ£inerea ÅŸi asigurarea ordinii ÅŸi liniÅŸtii publice în localităţile ţării, pe întreaga perioadă de organizare a referendumului naÅ£ional pentru revizuirea ConstituÅ£iei.

Autoritățile administraÈ›iei publice centrale È™i locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziÈ›ia primarilor spaÈ›ii în vederea organizării de secÈ›ii de votare, precum È™i pentru sprijinirea cu personal a operaÈ›iunilor tehnice la secÈ›iile de votare.

Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral.

Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare È™i aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secÈ›iilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziÈ›iona unele noi de către instituÈ›iile prefectului, în limita sumelor repartizate.

 

Autor Redactia 18 Septembrie 2018, 22:56 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii