MMPS a lansat un site tematic al celor 180 de servicii publice și beneficii pe care le gestionează

De Redactia 24 Ianuarie 2020, 11:17 Administrative

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) lansează astăzi site-ul http://servicii.mmuncii.gov.ro/, primul inventar al tuturor celor 180 de servicii publice și beneficii furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și instituțiile aflate în subordinea sau sub autoritatea acestuia.

Site-ul tematic a fost gândit ca o aplicație simplă și intuitivă, astfel încât oricine are nevoie de informații despre un beneficiu sau serviciu public să poată găsi într-un singur loc date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului precum și formularele / cererile-tip aferente.

În prezent, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor și beneficilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau portal online), iar durata de completare a unui formular variază de la 5 până la peste 40 de minute.

Cel mai rapid poate fi completat formularul pentru Completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj (ANOFM). Formularele pentru obținerea indemnizației de creștere copil, respectiv a venitului minim garantat (ANPIS) necesită aproximativ 30 – 40 de minute pentru a fi completate. Formularul cel mai lung, al cărui timp de completare depășește 40 de minute, este pentru obținerea pensiei internaționale (de la CNPP).

” Nu pot estima când va veni ziua în care utilizatorii de internet să trimită cererile, dar și documentele justificative prin email/online, urmând a fi verificate astfel încât persoana să fie programată și să se deplaseze la sediul instituției vizate o singură dată, la o oră stabilită. Există deja instituții care fac acest lucru în România și care rezistă în fața suspiciunilor de lipsă de securitate pentru că au înțeles că vremurile s-au schimbat, iar informatizarea trebuie să intre adânc în practica de lucru din administrație.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Din cele 180 de  beneficii și servicii prestate de MMPS și agențiile din subordine / sub autoritate, doar pentru 106 există formulare tip. Pentru 67 de servicii și beneficii, cererile pentru depunerea dosarului trebuie scrise de mână.

Site-ul tematic servicii.mmuncii.gov.ro va fi actualizat în mod constant și  reprezintă un prim pas în vederea implementării integrate a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de către MMPS și instituțiile din subordine / sub autoritate.

Invităm cetățenii să comenteze pe paginile serviciilor și beneficiilor de pe site și îi încurajăm să ne împărtășească părerile dumnealor și propunerile de simplificare a formularelor. În urma propunerilor primite în prima lună de funcționare, vor fi adoptate o serie de măsuri de simplificare, atât prin modificarea cadrului legal, cât și prin decizii de management.

Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul

 

Autor Redactia 24 Ianuarie 2020, 11:17 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii