Lucrări de reabilitare la podul peste Dunăre de la Giurgiu

De Redactia 30 Iunie 2015, 10:33 Administrative

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale că în această perioadă se efectuează primele lucrări de reabilitare, dupa 61 de ani, la podul peste Dunăre de la Giurgiu care a fost dat în folosință la 20 iunie 1954.

 Aceste lucrări constatau în înlocuirea integrală a sistemului rutier (plăci betonate și straturi asfaltice),  în vederea asigurării confortului și siguranței traficului rutier pe această porțiunr de drum..

Menționăm că odată cu demararea lucrărilor de reabilitare, se circulă pe o singură bandă ce este in permanență supravegheată de Anteprenor pentru asigurarea condițiilor de siguranță a circulației.

În vederea evitării unor blocaje în trafic, recomandăm conducătorilor auto, ca pentru trecerea în Republica Bulgaria să folosească și punctele alternative de trecere a frontierei, după cum urmează:
-    Calafat (rutier)
-    Bechet (trecere cu bacul)
-    Zimnicea (trecere cu bacul)
-    Călărași (trecere cu bacul)
-    Negru Vodă (rutier)
-    Vama Veche (rutier)

Podul, cunoscut și sub numele de “Podul Prieteniei”, se afla amplasat pe DN5, peste fluviul Dunăre, în localitatea Giurgiu, este un pod metalic, din oțel, care leagă malul nordic românesc de malul sudic bulgăresc, și respectiv orașele Giurgiu și Ruse. Amplasat la 1 km aval de Giurgiu și la 4 km aval de Ruse, traversând Dunarea la km 488+700, de la gurile sale, podul a fost construit pentru trafic mixt, având pe podul principal o cale ferată simplă în partea inferioară și o șosea cu două benzi de circulație la partea superioară. Podul combinat de cale ferată și șosea peste Dunăre, în zona Giurgiu - Ruse, dat în exploatare în anul 1954, are 37 deschideri și lungimea totală de 2223,92 m, din care 1168 m partea română. Podul asigură circulația feroviară pe linie simplă și traficul rutier pe două benzi de circulație corespunzator clasei E de încărcare.

Contractul de reabilitare a Podului peste Dunăre în sensul Giurgiu - Ruse a fost atribuit în luna octombrie 2014 Asocierii Collini Lavori S.p.A. - Tecnic Consulting Engineering, iar în luna noiembrie 2014 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Contractul are o perioada de 16 luni, investiția fiind finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS-T 2007 - 2013. Din cele 16 luni, 2 luni reprezintă perioada de proiectare, care s-a încheiat la sfârșitul lunii ianuarie 2015. Precizăm că lucrările de reabilitare urmează a fi finalizate în primul trimestru al anului 2016.

“Știm că pe perioada lucrărilor de rebilitare circulația pe pod se desfășoară în condiții de disconfort , dar cred că era momentul ca după 61 de ani acest pod să fie reabilitat complet, astfel ca din anul 2016 cei care vor folosi această rută de tranzit către Bulgaria să o poată face în condiții de trafic civilizate.”, a delcarat Narcis Ștefan Neaga, Director General al C.N.A.D.N.R S.A

CNADNR

 

Autor Redactia 30 Iunie 2015, 10:33 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii