In cadrul editiei jubiliare a Festivlului Zile si Nopti de Teatru la Braila, Perla coroanei culturale a orașului de la Dunăre a fost inaugurată
În data de 19 septembrie 2016 s-a redeschis oficial teatrul Maria Filotti, după ce timp de doi ani și jumătate clădirea celei mai reprezentative Instituții de cultură din Brăila s-a aflat în lucrări de consolidare, maodernizare și restaurare. Perla coroanei culturale a orașului de la Dunăre a fost inaugurată cum nu se putea mai frumos și impresionant cu începerea celei de-a X-a editii a Festivalului Zile și Nopți de Teatru la Brăila.
Deschiderea ediției jubiliare s-a remarcat în special prin revenirea regizorului Radu Afrim în cetatea culturii brăilene, acesta prezentându-se în fața fanilor și a cunoscatorului public din Brăila cu premiera piesei Suntrack ( În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare). După ceea ce am văzut eu- ca nespecialist ori expert în teatru, ci numai ca un privitor de rand, piesa se încadrează în conceptual de teatru-film. Deschiderea primei zile de Zile și Nopți de Teatru…s-a făcut printr-o conferință de presă susținută de actorul George Mihăiță și printr-o expoziție, de caricatură și umor a binecunoscutului caricaturist Costel Pătrășcan.
Această ediție a Festivalului a stat sub semnul sintagmei metaforice Teatrul între poveste și criză, tema curajoasă, reprezentând simbolic realitatea vremurilor actuale, descifrând un mecanism de producere și împărtășire a poveștilor Omului către semenii săi. Ediția a X-a, făcându-se după o selectare riguroasă a spectacolelor, aceasta a adus pe scena Sălii Mari cât și în Sala Studio inpresionante tipuri de spectacolele regizate în mare parte de regizori tineri. S-au jucat pe scandura de la Maria Filotti piese regizate de regizori importanți ca Radu Afrim, Cristi Juncu, Erwin Șimșensohn, Sânziana Stoican, Vladimir Anton, Ștefan Lupu, Slava Sambiși, Adrian Iclenzan, Radu Iacoban, Andrei și Andreea Grosu, Andrei Măjeri, Dragoș Alexandru Mușoiu; au urcat pe scenă actori de excepție ca Marius Manole, Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu, Ada Galeș, Emilia Dobrincu, Florin Piersic Jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Florentina Năstase, Ionuț Vișan ș.a. Prima zi, 1 septembrie, a început în Sala Avantgarde, Spațiu Cafenea, un spatiu nou construit, de o frumoasă simplitate și de o rară eleganță, de la orele 17:00, cu o conferință susținută de actorul George Mihăiță- director al Teatrului de Comedie din București, având tema Adolescenții de azi, încotro?
De la ora 17:30, tot în Sala Avantgarde, s-a desfășurat vernisajul Expoziției de caricatură a artistului Costel Pătrășcan, aceasta reprezentând surpriza de deschidere a festivalului și de inaugurare a Sălii. În Holul Monumental, de la ora 17:45, a avut loc inaugurarea oficială a clădirii restaurate a teatrului și deschiderea propriu-zisă a celei de a X-a ediții a Festivalului Zile și Nopți de Teatru la Brăila. După fastuosul moment oficial, publicul a fost invitat în Sala Mare pentru a trăi primul moment teatral al festivalului: premiera piesei Suntrack ( În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare ), în regia și scenariul lui Radu Afrim, scenografia Irina Moscu, asistent de scenografie Elena Gheorghe, video Mihai Matei. Actorii Teatrului Maria Filotti, Alin Florea, Narcisa Novac, Corina Georgiana Borș, Valentin Terente, Irina Anghel, Mihai Jalbă, Andrei Moraru, Florin Stan, Dorian Ciutacu, Alexandra Grosu, Andreea Teodora Colț, Nigeri Caramanli și Nadejda Isac au întruchipat cu umor un regizor aflat în criză- jucat de Alin Florea, și scenarista sa- rol asumat cu success de actrița Narcisa Novac, care merg într-un oraș din sud- se înțelege că e vorba de Brăila, să facă un spectacol despre muzica locului. Aceștia sunt trimiși în trecut de către toți aceia cu care intră în contact, dar ei sunt interesați de ceea ce oferă prezentul și pleacă în căutarea sunetului pierdut în satele de peste Dunăre. În planul secund, dar nu în plan îndepărtat- ca timp, rulează un film care aduce pe scenă oamenii care cântă din pasiune.
Într-un peisaj nocturn, pe când regizorul caută licurici în Insula Mare a Brăilei, găsește un grup de adolescenți care petrec la Dunăre. Piesa Suntrack e un colaj teatru-film: adolescenți care se distreză- jucați de adolescenți talentați de la Liceul de Artă Hariclea Darclee- aflați pe scenă; muzică lipovenească, turcească, tătărească, hip-hop, etc., iar în proiecția video din fundal se aud manele, muzică de stradă, electro și povestea simplă dar emoționantă a întâlnirii lui Radu Afrim cu oamenii locurilor. O piesă marca Afrim pe o temă de mare actualitate, o combinație excepțională între teatru și film într-un decor minimalist dar plin de semnificații: lumea de azi în căutarea lumii de ieri, într-un oraș care încă își mai caută strălucirea de altădată. În incinta Holului Monumental, după impresionantul Suntrack, a găzduit un alt moment artistic- surpriză, oferit de Costel Pătrășcan, spectacolul cuplului Daniel Iancu la chitară și voce și celebrul caricaturist brăilean. Spectacolul a reprezentat un dialog savuros dintre cei doi și a tratat teme și obiceiuri, mentalități din lumea teatrului și a artelor spectacolului. O oră nu prea târzie, din seara unei zile încărcată de cultură autentică, cu umor și muzică de cea mai bună calitate! Ziua de 20 septembrie a început, la fel de spectaculos în Sala Mare, când- de la orele 18:00, Teatrul Toma Caragiu din Ploiești a prezentat Menajeria de Sticlă de Tennessee Williams, în regia Sânzianei Stoican și scenografia semnată de Valentin Vârlan, în următoarea distribuţie: Amanda- Oxana Moravec, Laura - Florentina Năstase, Tom – Ionuț Vișan, Jim- Cristian Popa. Tema piesei fiind în mare parte autobiografică a arătat publicului brăilean o Americă a anilor 30', aflată în plină criză economică. Toate întâmplările prin care trec personjele se întmplă în tinerețea lui Tom Lanier Williams, adevăratul nume al dramaturgului. Un spectacol de exceptie, nominalizat la ediția din acest an a Galei Premiilor UNITER, la categoria Cea mai buna actriță în rol secundar - Florentina Năstase, pentru rolul Laura.
După celebra Menajerie de sticlă, în Sala Studio au jucat actorii Teatrului Odeon- din București, piesa Cănd timpul nu se mișcă de Donald Margulies, în regia lui Vladimir Anton, cu Alina Berzunțeanu, Marius Stănescu, Adrian Titieni, Ioan Anastasia Anton, regia spectacolului Vladimir Anton, scenografia Tudor Prodan, iar traducerea Vladimir Anton. Când timpul nu se mișcă- protagoniştii Sarah, foto-reporter- care se întoarce rănită din Irak, unde realiza un material despre război şi prietenul ei, James, reporter, copleşit de vină, pentru că a lăsat-o singură acolo. Ei primesc vizita prietenului lor Richard, editor-foto, care le-o prezintă pe noua lui prietenă, Mandy, mult mai tânără decât el. Acţiunea se concentrează pe relaţia dintre cei doi şi perspectivele ca Sarah şi James să ducă un stil de viaţă mai convenţional. Când timpul nu se mişcă a avut premiera în 2009 la Los Angeles şi în 2010 pe Broadway. Producţia de la Teatrul Odeon este un proiect câștigător al concursului Tineri regizori- Texte contemporane, ediţia a treia. Ziua a III-a 3-a a fost deschisă la Sala Mare, la orele 18:00, de către trupa Teatrului Eugen Ionesco din Chișinău cu spectacolul Cântăreața cheală de Eugene Ionesco, regia, scenografia și design-nul sonor de Slava Sambris. Au evoluat pe scenă actorii: Inna Colbasiuc, Laurențiu Vutcărău, Dumitru Mamei, Ana Jereghe, Anatoli Guzic, Mirabela Butnaru, Corina Butnaru. Cântăreaţa cheală este piesa cu care, acum 25 de ani, Teatrul Eugene Ionesco îşi deschidea prima stagiune ca Teatru de Stat. Spectacolul încearcă să integreze omul în circuitul universal al vieții, prin patosul năzuinței sale, prezentând degradarea rasei umane într-o manieră perfectă și, în același timp, absurdă.
La Sala Studio, de la orele 20.00, a întâmpinat publicul cu spectacolul Aglaia, dupa Aglaia Veteranyi, piesă a Centrului Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu, dramatizare Alina Petrică, regia Ștefan Lupu, scenografia Cristiana Milea și Elena Gheorghe, design sonor Mihai Dobre și Abe Kyohei. Personajele piesei au fost întruchipate de actorii Alina Petrică, Anca Florescu, Adrian Ciobanu, Olimpiu Blaj, Alexandru Lucian Aron și Ștefan Lupu. Aglaja fiind un spectacol de teatru care proiectează, dansează și cântă destinul unei familii de artiști de circ. Este o adaptare a celor două romane De ce fierbe copilul în mămăligă și Raftul cu ultimele suflări scrise de autoarea Aglaja Veteranyi, de origine română. Spectacolul conține proiecții video care aproape că transformă gândurile Aglajei într-un film. Bucurii, frici, angoase, toate sunt proiectate pe o fâșie de cort de circ, sau mai bine zis, pe o fâșie din sufletul Aglajei... Se dansează și se cântă cu emoție și nerv și se joacă cu pasiune... Aglaja este un spectacol de teatru ce unește pe scenă 6 actori cu posibilități foarte speciale de a explora scena teatrală contemporană, 6 actori care sub lumina strălucitoare a circului te invită să faci parte dintr-o familie cu un destin extrem de neprevăzut, din care se pot învăța multe despre viață. Sala Avantgarde, de la orele 22:00, i-a încîntat pe brăileni cu spectacolul de Povestiri minerești și pitroceli muzicale. Protagonist fiind Zoltan Octavian Butuc cu un un recital sublim de poezie, fragmente din teatru și muzică, blues, country și folk .
Telentatul actor al teatrului Bulandra, brăilean de origine, Zoltan Octavian Butuc- one man show, pe alocuri plin de umor dar și nostalgic, liric și uneori chiar militant, a vorbit despre fericire, frumusețea și nevoia iubirii între oameni și despre relația dintre om și prezentul în care trăiește. Joi, 22 septembrie 2016, la Sala Mare, Teatrul National București a prezentat magnificul spectacol Memoria apei de Shelagh Stephenson în traducerea Dianei David și în regia lui Erwin Simsensohn. Scenografia aparținând Alinei Herescu, iar muzica lui Vlaicu Golcea, lumini Daniel Klinger, video Dan Ionescu, asistent de scenografie Eric Popescu. Timp de două ore, fără pauză, am trăit cu sufletul la gura povestea a trei surori și amintirile acestora încărcate de reproșuri, frustrări din copilărie și alte angoase provocate de șocul morții mamei acestora, toate întâmplaându-se în timpul pregătirilor înmormântării acesteia. Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu / Natalia Călin, Raluca Aprodu, Marius Manole, Andrei Finți și Diana Dumbravă au jucat exceptțonal rolul celor trei surori- Teresa, Mary și Catherine, care revin acasă pentru a-și conduce mama pe ultimul drum… Spectacolul Memoria apei reprezintă o călătorie în interiorul fiecăruia. Un spectacol de suflet, despre relaţiile de familie, despre regăsire şi acceptare din iubire.
La Sala Studio, Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov a prezentat piesa Copilul Problmă de George F. Walker în regia lui Adrian Iclezan, scenografie Bogdan Spătaru. Timp de o oră și jumătate, au bucurat spectatorii, actorii: Ada Galeș, Claudiu Mihail, Gabriela Butuc, Marius Cordoș. Piesa lui George F. Walker, scriitor, scenarist şi regizor, este o piesă care se axează în special pe umor. Autorul tratează, însă, umorul cu seriozitate, considerându-l un mod prin care își exprimă coerent o viziune asupra lumii. Acesta spunând Că pentru mulţi din generaţia mea, mintea mea a fost bombardată cu o grămadă de gunoi mediatic. Suntem extrem de puternic influenţaţi de mass-media şi de filmele comerciale. Nu avem cum să ne revoltăm asupra acestei stări de fapt, asta e realitatea, dar putem să o trecem prin propriul filtru şi să discernem informaţia primită. Ajutoarele sociale şi sprijinul de la stat au fost diminuate, lucru ce a dinamitat viaţa unei păturii a locuitorilor districtului canadian şi a dus la adâncirea discrepanţelor sociale. În acest context îşi plasează Walker personajele din Copilul problemă. Ele sunt blocate în sistem şi lăsate la mila lui, lucru ce le anihilează voinţa sau le face să ia decizii pripite sau la limită, adâncindu-le propriul eşec. La Sala Avantgarde am trait o seară superbă de Belles Chansons des Boulevards cu Diana Tudor solist vocal și Alexandru Burcă, pianist. Am fost încântați de un colaj de șansonete din repertoriul lui Edith Piaf, Mireille Mathieu, Jacques Brel și Yves Montand, dar și piese românești interbelice din creația lui Jan Moscopol și Cristian Vasile amândoi brăileni. Diana Tudor și Alexandru Burcă trăiesc și activează în București, aceștia creând acest format nou acum doi ani și au fost pentru prima oară la Brăila.
Ziua a V-a, vineri 23 septembrie, din nou spectacol în Sala Mare, unde Tearul Tineretului din Piatra Neamț a prezentat spectacolul Aproape de John Cariani în traducerea lui Cristi Juncu, regia, scenografia și design-ul sonor aparținând lui Vlad Cristache. Actorii Daniel Beșleagă, Sabina Brânduse, Nora Covali, Corin Grigoraș, Florin Hritcu, Dragoș Ionescu, Mircea Postelnicu și Alexandra Suciu, într-o oră și jumătate- fără pauză, a condus spectatorii în lumea unor Anonime iubiri fericite ard sub cerul înghețat al unui orășel din Nord. Plăcere și exaltare, retrageri temătoare, dulci stângăcii, țâfne răsfățate, gesturi oprite la jumătatea drumului dintre dorință și bunăvoință, toate se amestecă în licoarea tare a îndrăgostirii. Decorul conceput de Vlad Cristache e decupat din frumoasele cărți ilustrate ale copilăriei, ale căror culori și desene inocente ne smulg un zâmbet la orice vârstă și acesta devine un drum al vieții.
De la orele 20:30, Teatrul Mic din București a prezentat un spectacol cu totul și cu totul special din punct de vedere al jocului cât și din cel al decorului: Casa cu pisici de Radu Iacoban. Radu Iacoban- regizor, scenograf Mihaela Ularu și light design Bogdan Gheorghiu. Emilia Dobrin, Adreea Gramoșteanu și Ilinca Manolache au arătat, prin jocul de mare prestanță, că…Casa cu pisici e un spaţiu în care sentimentele se ascund în spatele citatelor din cărţi. Elena, Mara și Alexa sunt în primul şi în primul rand oameni cu calități și defecte. Sala Avantgarde, spectacolul Acoustic Gentlemen, Recital de folk și blues cu chitariști, vocaliști și cantautori bucureșteni, Raul Cârstea și Adi Manolovici. Sâmbăă, 24 septembrie 2016, Teatrul Nottara București, spectacolul Vestul Singuratic de Martin McDonaugh în traducerea lui Bogdan Budeș, regia și ilustrația muzicală de Cristi Juncu. Florin Piersic jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioan Calotă / Corina Dragomir au jucat rolurile personajelor Coleman şi Valene care crează impresia că stau pe nişte butoaie de pulbere, sunt gata să explodeze în orice moment. Relaţia dintre cei doi fraţi, care şi-au pierdut tatăl în urma unui accident cu o armă de foc, care este una stranie, construită din conflicte şi certuri permanente. Schimburile de replici sunt sclipitoare, iar personajele par să pășească apăsat şi zgomotos pe o coardă deja mult prea întinsă. Întotdeauna relaţiile interumane dintr-o comunitate, fie ea din Irlanda sau de oriunde, ne spun mai mult despre fiinţa umană decât zeci de tratate de psihanaliză.
La Sala Studio, Unteatru de la București a prezentat spectacolul The Sunset Limited de Cormac McCarthy, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu. The Sunset Limited e o întâlnire. E o confesiune, o întâlnire curajoasă… a actorilor bucureșteni cu spectatorii brăileni. Ultma zi de Festival, duminica, 25 septembrie 2016, a prezentat pe afiș la Sala Mare și Sala Studio reprezentațiile Teatrului National Marin Sorescu din Craiova cu un spectacol Exploziv de Elise Wilk, în regia și ilustrația muzicală Andrei Majeri. Actorii Natașa Raab, Raluca Păun, Marian Politi, Romanița Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa, Andrei Ștefănescu, ne-au przentat fațetele școlii din zilele noastre, școală bazată pe principiul diversității, într-o clasă multiculturală cu afro-americani, latino-americani și un evreu, în care apare noul elev, D( P )enis care schimbă ierarhiile devenind preferatul fetelor, mai influent decât șeful clasei, carismatic, rebel și autentic.
Spectacolul chiar a fost unul Exploziv și spune o poveste despre o vârstă fragilă, care este adolescența, cu visele și nesiguranțele ei, o poveste despre prietenie și prima dragoste, despre relația părinți-copii și cea elev-profesor, despre raporturi de putere între colegii de clasă și dorința de popularitate…; și în Sala Studio trupa Teatrului de Comedie din București cu Jocul de-a vacanța, adaptare după Mihail Sebastian, în regia lui Dragoș Alexandru Musoiu. Florentina Năstase, Alexandru Bogdan, Florin Dobrovici, Smaranda Caragea, Dan Baltag, Vladimir Purdel și Ana Bianca Popescu ne-au propus o adaptare curajos de modernă a piesei lui Mihail Sebastian, Jocul de-a vacanţa. Un spectacol, pe alocuri interesant, uneori cu un joc superficial, alteori magnific în ceea cce privește replicile personajelor lui Mihail Sebastian. Pentru mine, porțiunile originale ale textului sunt singurele semne că s-a jucat Jocul de-a vacanța. A fost un Festival deschis cu fast, o inaugurare a unei clădiri istorice de excepție în arealul brăilean și o mare bucurie am citit pe chipurile tuturor celor cre au trudit din răsputeri ca teatrul brăilean sa revină acasa, iar iubitorii de teatru să aibă din nou bucuria și mândria că vad un spectacol de mare calitate chiar în teatrul lor!
Sunt foarte incintat cind vad ca la Braila se intimpla lucruri deosebite,dar mai ales cind aflu ca aceste lucruri care se intimpla sunt culturale.Marturisesc sincer ca anul acesta nu am fost de cei care au trait si au vazut Teatrul.Nu cu trupul,insa cu sufletul.Poate suna ciudat,dar spun-ma bucur pentru ca brailenii s-au bucurat.Ma bucur ca inca mai excelam in aceasta ,,perla a coroanei culturale care esteTeatru..Doamne ajuta!l