Petre Tobă: Legalitate și echidistanță față de toți competitorii electorali. Vă cer să aplicați legea cu fermitate!

De Redactia 05 Mai 2016, 18:40 Administrative

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat astăzi, la sediul MAI, Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, ședința având loc în sistem videoconferință cu prefecții și membrii Comisiilor tehnice județene. Alături de MAI, din Comisia Tehnică Centrală fac parte reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, Institutului Național de Statistică și ai altor instituții și agenții cu atribuții în organizarea alegerilor.

După analiza stadiului activităților organizatorice care revin în sarcina fiecărei instituții responsabile, ministrul afacerilor interne a subliniat că acestea sunt în grafic, fiind respectate termenele prevăzute în Calendarul electoral aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Ministrul Petre Tobă a precizat că principala noutate a acestui proces electoral este utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, implementat de STS și AEP, extrem de util pentru semnalarea în timp real a intențiilor de vot multiplu.

Fiind vorba despre un sistem utilizat în premieră, ministrul afacerilor interne a cerut efectuarea a trei testări naționale, realizate în condiții cât mai apropiate de situația reală din timpul votului, pentru a putea identifica și remedia eventualele disfuncționalități. Prima testare va avea loc pe data de 22 mai a.c., ministrul Petre Tobă solicitând prefecților dar și oficialilor Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice să acorde tot sprijinul necesar reprezentanților AEP și STS în organizarea acestei activități.

Pentru alegerile locale din 5 iunie a.c., vor fi mobilizați 50.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, dintre care peste 30.000 vor asigura paza și protecția sediilor birourilor electorale și ale celor 18.616 secții de votare.

Conform prevederilor legale, MAI asigură confecționarea ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT” și imprimarea timbrelor autocolante care se vor aplica pe cărțile de identitate ale alegătorilor. Vor fi realizate peste 93.000 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT”. Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale asigură achiziționarea hârtiei necesare pentru tipărirea buletinelor de vot.

Pentru asigurarea ordinii publice, ministrul Petre Tobă a aprobat un Plan general de măsuri care stabilește, în mod integrat, cadrul general de planificare și coordonare a activităților și misiunilor la nivel central și teritorial, precum și responsabilitățile ce revin tuturor structurilor M.A.I. în scopul derulării în condiții de normalitate a procesului electoral.

În baza acestui Plan de măsuri, MAI a instituit paza cu jandarmi la sediul Biroului Electoral Central și ale birourilor electorale de circumscripție județene și a municipiului București. Totodată, la nivel județean au fost realizate evaluări ale aspectelor de interes operativ ce privesc situații ori fapte cu risc pentru ordinea publică, în funcție de care se vor constitui dispozitivele de patrulare și intervenție.
În fiecare județ vor fi activate comandamentele operaționale județene care vor funcționa pe toată durata procesului electoral. Pentru coordonarea acțiunilor din teritoriu, la nivel central este deja funcțional Centrul Național de Conducere Integrată.

În ceea ce privește activitatea Instituțiilor Prefectului, este în desfășurare instruirea primarilor şi a secretarilor unităţilor administrativ – teritoriale cu privire la responsabilităţile ce le revin în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale, cu sprijinul reprezentanţilor teritoriali ai Autorităţii Electorale Permanente. Totodată, sunt în desfășurare activități de pregătire a președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție locală, cu participarea reprezentanților AEP, INS și STS.
”Cer tuturor colegilor să aplice cu fermitate legea, iar principiile care să le guverneze activitatea să fie legalitate și echidistanță față de toți competitorii electorali”, a transmis ministrul Petre Tobă în cadrul videoconferinței cu prefecții.

Vicepreședintele AEP, Marian Muhuleț, a anunțat că a fost emisă hotărârea privind numerotarea secțiilor de votare, că a fost finalizat Ghidul președintelui secției de votare, ca instrument util și necesar celor care vor avea această calitate la alegerile din 5 iunie a.c., și că AEP este pregătită să suplimenteze numărul operatorilor de calculator în secțiile de votare, în caz de nevoie, acolo unde se va prezenta un număr mare de alegători.

În cadrul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, directorul STS, general Marcel Opriș, a prezentat stadiul implementării sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, realizat împreună cu AEP.

La activitatea desfășurată la sediul MAI au participat reprezentanți ai tuturor ministerelor și instituțiilor din componența Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale din 5 iunie a.c.

 

Autor Redactia 05 Mai 2016, 18:40 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii