ADR-SE: bilant pozitiv la final de an 2011

De Mihai Vintilă 28 Decembrie 2011, 15:29 Administrative
conducerea ADR SE Braila

In cadrul conferintei de presa prilejuita de incheierea anului 2011 Doamnele Luminita Mihailov - Director General si Jenica Craciun - Director Directia Implementare au prezentat un scurt bilant al realizarilor anului 2011.

Scopul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est este implementarea programului operational regional 2007-2013 dar are si rolul de organism de implementare a activitatilor de finantare ale Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Rezultatele anului pe cele cinci axe prioritare sunt bune. Au fost incheiate 221 de contracte de finantare valorand cca 70% din suma aflata la dispozitia programului operational. S-au cheltuit pana acum cca 22% din aceste sume dar valoarea va creste in primul trimestru din anul 2012.

Rezultatele pe fiecare axa sunt:

Axa 1 - s-au cheletuit cca 30% din fonduri, orasele Braila si Galati fiind la limita bugetului alocat pentru ele. E de remarcat aici faptul ca metodologia a presupus o abordare de tipul primul depus primul finantat.

Axa 2 - S-au semnat 15 contracte din care 8 proiecte finalizate. Majoritatea sunt de drumuri. Astfel s-au reabilitat 155 km de drumuri judetene si 10 km de strazi urbane.

Axa 3 - Este cea mai vizibila dintre axe. Prin intermediul ei s-au finantat spitale si scoli. Sunt multe proiecte depuse si multe isi astepta finantarea. De remarcat ca prin aceasta finantare s-au alocat fonduri pentru ambulante si pentru salvari si autospeciale in toate judetele regiunii SE.

S-au semnat 37 de contracte in valoare de 32 de milioane de euro. Necesarul pentru proiectele depuse ar fi de 116 milioane de euro. Ar fi de amintit despre finantarea scolilor din Insuratei, Gradistea si Maxineni. Deasemenea au fost finantate si reabilitarile la 6 scoli speciale din judetele Vrancea, Buzau si Constanta care in general nu prea se bucura de finantari. Astfle s-a reusit aducerea lor la parametrii europeni.

Axa 4 - Prin aceasta sunt alocate 37 de milioane de euro din care cca 12 milioane se afla in contractare. Zonele care au reusit sa atraga cele mai multe finantari sunt Cosntanta si Buzau.

In domeniul microintreprinderilor s-au finantat 32 de proiecte, in valoare de 29 de milioane de euro care au creat 122 de locuri de munca. Aceste proiecte finantate au consumat cca 64% din fondurile disponibile.

Axa 5 - A avut la dispozitie initial 30.57 milioane de euro dar fondurile au fost suplimentate cu inca 15 milioane de euro. Banii s-au directionat spre reabilitarea cladirilor de patrimoniu. Astfel in Tecuci s-a reabilitat Casa de Cultura si se va reabilita Muzeul Tecuciului iar in Galati Palatul Episcopal care va intra in circuitul public.

S-au alocat fonduri pentru refacerea manastirilor Ratesti si Niculitel si pentru recrearea complexului de la Maxinani. Consiliul Judetean braila a teusit finantarea prin intermediul acestei axea a Bibliotecii Judetene Panait Istrati a Centrului Culturii Traditionale si a Muzelui Ana Aslan care se va deschide pe strada Republicii.

Per total activitatea institutiei este peste media nationala la volumul de sume absorbite iar din punct de vedere al contractarii sub aceasta medie nationala.
Oricum anul 2012 se anunta ca fiind de incheiere pentru mai multe proiecte care acum sunt in derulare sau in diverse faze intermediare.

 

Autor Mihai Vintilă 28 Decembrie 2011, 15:29 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

decathlon.ro

Publicitate