MAE a finalizat lista sectiilor de votare din strainatate

De Redactia 17 Septembrie 2014, 11:39 Administrative
Ministerul Afacerilor Externe a finalizat astazi, 16 septembrie 2014, lista sectiilor de votare din strainatate organizate la alegerile pentru Presedintele României din 2014.

Ordinul ministrului afacerilor externe Nr. 1839/2014 prin care au fost stabilite sectiile de votare din strainatate pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele României din 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din data de 16 septembrie 2014.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, la alegerile pentru Presedintele României din 2014, în strainatate vor fi organizate 294 de sectii de votare pentru cetatenii români care doresc sa îsi exercite dreptul de vot la acest scrutin.

Sectiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice si consulare ale României, în sediile institutelor culturale românesti din strainatate, în teatrele de operatiuni din Afganistan, precum si în alte locatii care permit desfasurarea în bune conditii, de corectitudine si neutralitate, a procesului de votare.

Lista finala a sectiilor de votare a fost omologata pe baza experientei anterioare în organizarea alegerilor prezidentiale în strainatate, luând ca referinta scrutinul din anul 2009, când au fost organizate 294 de sectii de vot.

Reamintim ca la alegerile pentru Presedintele României din 2009, în strainatate au votat, în turul doi, aproximativ 146.000 de cetateni români în 294 sectii de votare, înregistrându-se astfel cel mai mare numar de cetateni români care au votat în afara tarii la un scrutin. În stabilirea sectiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în strainatate.

Pornind de la dezideratul acoperirii cât mai largi a zonelor în care traiesc cetateni români în diferitele state pe glob, a fost urmarita asigurarea reprezentativitatii, proportionalitatii, corectitudinii si neutralitatii în organizarea sectiilor de votare. De asemenea, au fost avute în vedere posibilitatile concrete de organizare pe plan local.

Astfel, spre exemplificare, pentru scrutinul din noiembrie 2014 a fost majorat semnificativ numarul de sectii de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, tinându-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni români cu drept de vot din statul vecin.

În Spania s-a mentinut acelasi numar de sectii de vot, respectiv 38.

Totodata, în cazul Italiei, numarul sectiilor de vot a fost mentinut aproape la acelasi nivel precum în 2009. S-a urmarit asigurarea unei mai bune si armonioase repartizari teritoriale corelat cu organizarea sectiilor în misiunile diplomatice si consulare precum si în institutii publice din statul italian. S-a avut, de asemenea, în vedere o mai buna securitate si corectitudine a votului.

În baza acelorasi considerente, în SUA s-a urmarit asigurarea unui numar de sectii de votare la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locatii care sa asigure premisele pentru buna desfasurare, în conditii de neutralitate, a procesului de votare.

În Marea Britanie, tendinta crescatoare a numarului de cetateni români ca urmare a liberalizarii circulatiei pe piata fortei de munca în aceasta tara a determinat o crestere a numarului de sectii de votare.

Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului în strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE, unde a fost activata o sectiune speciala dedicata alegerilor pentru Presedintele României din 2014, link: http://www.mae.ro/prezidentiale-2014

Directia Purtator de Cuvânt si Comunicare

 

Autor Redactia 17 Septembrie 2014, 11:39 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii