IPJ Braila informeaza despre COVID-19

De IPJ Braila 16 Martie 2020, 17:59 Administrative

Pentru protejarea populaţiei în contextul răspândirii coronavirusului (COVID-19), Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila informează:

În cazul încălcării interdicţiei de a părăsi domiciliul în perioada celor 14 zile de autoizolare, instituţiile statului pot aplica o sancţiune contravenţională sau se pot sesiza cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, astfel:

Potrivit art. 34, lit. m) din Hotărârea Guvernului României nr. 857 din 24 august 2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, "nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile" constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice. Contravenţia se constată şi sancţionează de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică.

Potrivit art. 352 din Codul Penal al României, constituie infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Constatarea infracţiunii se face de către poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Completarea eronată a declarației la intrarea în România intră sub incidența legii, conform articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declarații, astfel:

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, atragem atenția asupra faptului că răspândirea sau comunicarea prin orice mijloace, de știri, date sau informații false, cunoscând caracterul fals al acestora, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Rugăm cetățenii să se informeze doar din surse oficiale!

 

 

 

Autor IPJ Braila 16 Martie 2020, 17:59 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii