Activități de informarea și conștientizarea consumului și traficului ilicit de droguri

De Frimu Ghinea 03 August 2022, 18:55 Administrative

braila prevenire comsum de droguri

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila - Biroul Siguranța Școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității - desfășoară în această perioadă, pe raza județului Brăila, activități de informare și conștientizarea a consumului și traficului ilicit de droguri.

În acest sens, polițiștii discută deopotrivă cu minorii și adulții despre legislația incidentă domeniului, oferindu-le informații despre riscurile la care se expun consumatorii de substanțe interzise, dar și despre recunoașterea semnelor consumului de droguri și consecințele acestora asupra sănătății, de către persoanele apropiate consumatorilor. Totodată, lucrătorii de poliție pun accent pe influența negativă pe care o poate avea alegerea unui anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile legale, sociale sau personale în cazul adoptării unui comportament de consum de droguri ilicite.

Polițiștii reamintesc principalele prevederi ale Legii nr.143 din 26 iulie 2000, republicată, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, respectiv:
- cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi;
- cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă aceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
- punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi;
- îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este o prioritate pentru polițiștii brăileni, care vor desfășura astfel de activități pe întreaga perioada a vacanței de vară, aducând în prim-plan informarea tinerei generații, care este cea mai curioasă și expusă la riscul de a consuma substanțe psihoactive.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 03 August 2022, 18:55 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii