26 iunie - Ziua mondială Sprijin. Nu pedepse.

De Mihai NEGOMIREANU 27 Iunie 2024, 19:21 Administrative

Astăzi, 26 iunie, marcăm Ziua mondială Sprijin. Nu pedepse., o inițiativă globală menită să schimbe percepțiile și politicile legate de consumul de droguri, de la abordări punitive la soluții bazate pe sprijin și reducerea riscurilor.

În ciuda faptului că subiectul drogurilor și al consumatorilor de droguri este adesea discutat în spațiul public și politic, aceste discuții sunt deseori caracterizate de necunoaștere și stigmatizare. Presa și inițiativele legislative, mai ales în perioadele premergătoare alegerilor, contribuie adesea la perpetuarea prejudecăților, tratând subiectul într-un mod contraproductiv pentru consumatori, dar avantajos pentru politicieni și mass-media.

Confuzia și stigmatizarea în discursul public

Una dintre principalele probleme este lipsa de cunoaștere detaliată a subiectului. Drogurile sunt adesea discutate fără a se face distincție între diferitele tipuri de substanțe și efectele lor asupra sănătății. De asemenea, consumul de droguri este adesea echivalat cu traficul de droguri, iar consumatorii sunt văzuți uniform ca infractori, fără a se face diferența între consumul cronic și cel ocazional sau recreativ.

Limbajul și impactul său

Limbajul folosit în discuțiile despre droguri contribuie semnificativ la stigmatizare. Termeni precum „drogați” sunt încărcați de conotații negative și sunt rar folosiți într-un context care sugerează ajutor sau sprijin. Această tendință de a condamna verbal și juridic se reflectă în atitudinile generale ale societății și în politicile publice.

Practicile punitive și lipsa de sprijin

Cea mai gravă etapă este aplicarea acestor atitudini stigmatizante în practică. De la reacțiile persoanelor obișnuite până la legislația care se concentrează pe pedepsirea consumatorilor de droguri, nu pe crearea și finanțarea unei rețele de servicii de sprijin. De 30 de ani, în România, „droguri” a devenit sinonim cu „pușcărie”, ceea ce face dificil pentru consumatori și familiile lor să găsească ajutorul necesar.

Modele de succes și recomandări

Există însă speranță. Modele testate și susținute științific, precum reducerea riscurilor asociate consumului, sunt recunoscute și recomandate de strategii ale Uniunii Europene și României, precum și de Organizația Mondială a Sănătății. Țări precum Portugalia, Cehia și Spania au demonstrat succesul acestei abordări prin politici de sănătate publică centrate pe reducerea riscurilor și investiții adecvate.

„Sprijin. Nu pedepse” – un apel la acțiune

„Sprijin. Nu pedepse” subliniază necesitatea unei schimbări fundamentale în abordarea consumului de droguri. Este esențială crearea de servicii dedicate consumatorilor, adaptate tipurilor de consum și de substanțe, și finanțarea acestor servicii pentru a asigura personal experimentat și resurse suficiente. Acești pași necesită doar bunăvoință, consultarea dovezilor științifice și o investiție financiară minimă pentru rezultate maxime în sănătatea publică.

RHRN – Rețeaua Română de Reducere a Riscurilor

Cei care lucrează de ani de zile în domeniul adicțiilor, reuniți în RHRN, sprijină evoluția legislației spre o formă bazată pe dovezi și centrată pe drepturile omului și sănătate. RHRN subliniază necesitatea consultării celor afectați direct de consumul de droguri și a celor care lucrează pentru a-i ajuta. În ciuda dificultăților întâmpinate, RHRN rămâne un forum deschis pentru discuții și schimb de experiențe, promovând un model de protecție și sprijin pentru consumatori și sănătatea publică.

Semnatari:
ARAS - Asociația Română Anti-SIDA
Fundația Parada
SamuSocial din România
Clinica Color Mind
ANIT România – Asociația Națională de Intervenții în Toxicomanii
Clinica Atelier Psy
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
Asociația Sens Pozitiv

 

Autor Mihai NEGOMIREANU 27 Iunie 2024, 19:21 Administrative
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii