Comuna muzeu Ciocănești, județul Suceava (Bucovina)

De Alexandrina Iordache 13 Septembrie 2017, 16:56 Turism

case CiocanestiDupă o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului și o scurtă oprire la monumentul de la Moisei am trecut prin Pasul Prislop și am vizitat comuna muzeu Ciocănești, comună atestată documentar încă din anul 1400. Comuna Ciocănești se întinde de o parte și de alta a râului Bistrița Aurie, în partea de sud-vest a județului Suceava. Localitatea este renumită prin însemnele artei populare (de pe costumul național și ouăle încondeiate) sculptate pe case. Tot aici se află un muzeu al ouălor încondeiate cosiderat a fi unul din cele mai frumoase din Bucovina.

De ce comună muzeu? În anul 2014 comuna Ciocănești a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic ”Satul cultural al României”, eveniment organizat de Asociația ”Cele mai frumoase sate din România”, cu sprijinul Autorității naționale de turism. În același an prin hotărârea Consiliului local a fost declarată comună muzeu. Comuna muzeu Ciocănești este renumită prin motivele naționale tradiționale sculptate pe fațadele majorității caselor care o face unică în țară. Tot printr-o decizie a Consiliului local, cetățenii sunt obligați să respecte arhitectura tradițională la construirea sau renovarea unei case.

În comună se păstrează portul și tradițiile populare. Anual aici se desfășoară multe evenimente culturale legate de tradițiile populare din care amintesc: un festival dedicat tradițiilor și obiceiurilor populare, un festival național al păstrăvului, un festival al Ouălelor încondeiate. De altfel în Cionănești funcționează un Muzeu al Ouălor Încondeiate. În curtea muzeului sunt expuse, la dimensiuni mari, simbolurile celor două festivaluri care se desfășoară anual în comună: un ou încondeiat și un păstrăv alături de statuia lui Ștefan cel Mare. Explicația pentru care statuia marelui domnitor se află aici am aflat-o de la ghidul mezeului: în vremea respectivă locuitorii comunei se ocupau cu confecționarea armelor și au confecționat arme și pentru armata lui Ștefan cel Mare.
macheta ou macheta pastrav
Muzeul Ouălor Încondeiate are peste 1.800 de exponate, multe din acestea de o valoare rară. In prima sală a muzeului pot fi admirate ouăle încondeiate care au fost premiate la Festivalul Internațional al Ouălor Încondeiate. Tot aici sunt expuse ouăle încondeiate premiate la Festivalul Ouălor încondeiate, Ciocănești, 1-2 aprilie 2017, unde, la secțiunea dedicată elevilor din ciclul gimnazial, au participat și concurenți din județul Brăila. Eleva Lalu Iuliana, clasa a III-a, de la Școala gimnazială Salcia Tudor, județul Brăila, a obținut premiul al II-lea (foto 3).
oua 100 ani oua expuse muzeu ou realizat Lalu
În muzeu sunt expuse ouă încondeiate foarte vechi, donate de colecționari. Cele mai vechi sunt două exponate de 100 de ani (foto 1 sus)). Sunt expuse ouă de găină, gâscă, struț. După cum am aflat de la ghidul mezeului există o tehnică a încondeierii ouălor transmisă din generație în generație, modelele acestora fiind realizate din memorie, fără a exista o schiță sau un desen. Încondeierea unui ou poate dura între 2-6 ore funcție de mărimea oului și complexitatea modelului. Chiar dacă unele motive, la prima vedere, par identice sunt mici detalii care le individualizează, le face unice.

De altfel, la Ciocănești funcționează și o școală de artă a încondeierii ouălor unde cele mai talentate încondeietoare îi învață secretele încondeierii atât pe copiii din localitate cât și pe cei din țară și străinătate.
exponate muzeu etnografic
Comuna Ciocănești se mândrește și cu Muzeul Etnografic care cuprinde sute de exponate. Însoțiți de ghidul muzeului, de explicațiile date cu pasiune și profesionalism, am parcurs rând pe rând camerelor muzeului și am aflat istoria exponatelor, vechimea lor, la ce erau folosite. Muzeul este realizat ca o gospodărie țărănească care cuprinde toate dotările acesteia. Sunt prezentate costume populare foarte vechi, războaie de țesut încă funcționale, unelte și instrumente folosite pentru lucrarea pământului, obiecte folosite în gospodărie și oale de lut, țesături, lăzi de zestre. În una din camere este prezentată  o machetă funcțională a plutelor, plutăritul fiind una din ocupațiile bărbaților din Ciocănești în perioada când mărfurile erau transportate pe calea apei. Pereții interiori ai camerelor muzeului sunt ornați cu motive populare naționale identice cu cele sculptate pe pereții exteriori ai caselor.

Timpul limitat nu ne-a permis vizitarea și a altor obiective turistice. Cei care au timp mai mult la dispoziție pot opta pentru drumeții pe traseele montane sau pot participa la evenimentele culturale care se desfășoară aici pe parcursul întregului an.

 

Autor Alexandrina Iordache 13 Septembrie 2017, 16:56 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii