Colosseum - simbol al cetatii eterne, Roma

De Alexandrina Iordache 05 Ianuarie 2012, 17:02 Turism
Daca ajungi la Roma si nu ai mult timp la dispozitie trebuie sa alegi cu grija ceea ce vrei sa vizitezi. Un obiectiv care trebuie neaparat vizitat este Colosseum. Cea mai importanta cladire din Imperiul Roman, desi astazi a devenit ruina, Colosseum impresioneaza prin maretie, arhitectura dar si prin cruzimea imparatilor.

Construirea unui astfel de colos a presupus multa suferinta si pierderi de vieti omenesti, fara a mai aminti de luptele sangeroase care aveau loc aici.

Colosseum este ridicat pe locul unde se afla un complex de cladiri si gradini construit de Nero si cunoscut sub numele de Domus Aurea. Lacul existent a fost secat pentru a putea fi ridicata constructia.

Constructia a inceput in anul 72 d.c., in timpul domniei lui Vespasian si a fost terminata in anul 80 d.c. de catre Titus, fiul lui Vespasian care i-a urmat la tron. Festivitatile de inaugurare au tinut 100 de zile.

Numele i se trage de la uriasa statuie a lui Nero, Colossus, situata in imediata apropiere. Colosseum era locul unde se organizau jocuri gratuite care durau de la o zi la cateva zeci de zile si care se terminau cu lupte intre animale si gladiatori sau numai intre gladiatori.

Cladirea este imensa, de forma eliptica si are patru etaje deasupra solului si doua de subsol. Axa mare are 180 m, cea mica 150 m si are o inaltime pe peste 52 m.

Zidul exterior si culoarele principale erau construite din blocuri de piatra mari.In interior a fost folosita si caramida, iar lemnul foarte putin (la podeaua arenei).

Arena centrala are dimensiunile: 86x54 m si este inconurata de 80 de randuri de gradene de marmura si granit. Aici puteau sa incapa peste 50.000 de spectatori. Sub arena se aflau camere cu dispozitive mecanice, custile de animale salbatice si santurile pentru drenaj.

Intrarea publicului se facea prin 80 de arcade dispuse imprejurul amfiteatrului. Doua dintre ele, interzise publicului, conduceau  una la sectorul amenajat pentru imparat si oamenii sai si cealalta la sectorul rezervat oaspetilor de nivel inalt si ambasadorilor.

Ultimul etaj al amfiteatrului era rezervat claselor inferioare si femeilor iar cel dela baza solului pentru cetatenii de seama ai cetatii. Pentru a proteja spectatorii de soare si ploi, Colosseum era acoperit cu o prelata imensa care era prinsa de stalpi uriasi si ancorata de pamant cu franghii groase.
   
Colosseum a suferit, de-a lungul timpului, distrugeri atat din partea naturii (cutremure, foc etc.) dar si din partea oamenilor. Fatada i-a fost distrusa in timpul Renasterii si piatra a fost folosita la construirea de palate, poduri si chiar a unor parti din Sf.Petru.

Simbol al Romei antice, Colosseum este loc de perelinaj pentru milioane de turisti. Intrarea in acest obiectiv turistic presupune ore intregi de stat la coada, vara sub un soare arzator.

Celor care viziteaza Colosseum le recomand sa cumpere cardul Roma Pass. Costa 25 de euro dar isi merita banii. Cardul iti asigura, timp de 3 zile, de la prima folosire, transport gratuit pe toate mijloacele de transport si acces gratuit la doua obiective turistice la alegere cat si reducere la inca cca 40 de obiective turistice.

Marele avantaj al acestui card, pe langa economia de bani, este faptul ca eviti cozile de la intrarile in obiectivele turistice. Posesorii de card Roma Pass au intrari separate, fara a sta la coada.

In iulie 2011, cand am vizitat Colosseum, cred ca era o coada de cca 2-300 de persoane. Colosseum, Palatinul si Castrul Roman se pot vizita cu acelasi bilet. Pretul unui bilet de intrare este 15,50 euro, iar pentru persoanele sub 18 ani si cele peste 65 ani se acorda reducere.

Roma are doua linii de metrou. La Colosseum se poate ajunge pe linia de metrou B - statia Colosseum sau cu autobuzele 60; 75; 85; 175; 810 si 850. Costul unui bilet, valabil pe toate liniile, este de 1 euro si e valabil 75 de minute din momentul compostarii.

Urcarea in autobuze se face prin fata iar coborarea pe la mijloc.
Cardul Roma Pass nu trebuie introdus in compostor pentru ca se deterioreaza si nu-l mai puteti folosi. El trebuie apropiat de cititorul aparatului care inregistreaza, in memoria cardului, data si ora primei folosiri.

 

Autor Alexandrina Iordache 05 Ianuarie 2012, 17:02 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii