Traditii si obiceiuri în satele românesti: Sezatoare cultural-artistica la Mircea Voda, jud. Braila

De Alexandrina Iordache 01 August 2014, 18:44 Stiri din judet
Proiectul interjudetean Traditii si obiceiuri în satele românesti, promovat de revista ”Infozone” în colaborare cu Primaria comunei Mircea Voda, judetul Braila, isi propune cunoasterea, pastrarea, promovarea si reînvierea traditiilor, obiceiurilor, mestesugurilor si valorilor culturale din comuna-gazda si comunele învecinate, prin revitalizarea si mediatizarea lor.

Activitatea va fi organizata sub forma unei sezatori cultural-artistice ”Datini, joc si voie buna” si va avea loc vineri, 15 august 2014, începând cu ora 10,00, în Parcul central al comunei Mircea Voda, judetul Braila.

Organizatorii evenimentului sunt. Primaria comunei Mircea Voda, Scoala gimnaziala Mircea Voda, Ansamblul folcloric ”Vulturasul” din Mircea Voda si Infozone, revista regionala de informare urbana si rurala, director Gabriela Popa.

Aceasta sezatoare este al patrulea eveniment de acest gen organizat de Revista Infozone si al doilea in comuna Mircea Voda. Celelalte evenimente au avut loc:

- în comuna Mircea Voda, jud. Braila,  ”Cântec, joc si voie buna”, 7 decembrie 2013
- în comuna Silistea, jud. Braila, ”Sezatoare de Dragobete”, 22 februarie 2014
- în comuna Jitia, jud. Vrancea, în Poiana Negari, ”Datini, joc si voie buna”, 3-4 mai 2014

In cadrul sezatorii se vor prezenta obiceiuri, portul, cântece si dansuri populare specifice zonei de unde provin ansamblurile folclorice invitate si anume:

- Ansamblul Folcloric „Cununita satului” din comuna Liesti, jud. Galati - cea mai mare comuna din Moldova - zona etnofolclorica a Dunarii de Jos;
- Ansamblul Folcloric „Spicul” din comuna Silistea, jud. Braila -  Lunca Siretului;
- Ansamblul Folclric “Chindia”, comuna Jitia, jud. Vrancea - Valea Râmnicului, zona Bisoca- Neculele;
- Grupul de Instumentisti Armonici din comuna Peceneaga, jud. Tulcea - malul Dunarii vechi, varietate de populatie si obiceiuri (turci, tatari, pecenegi), zona etno-folclorica Dobrogea;
- Ansamblul Folcloric “Romanita”, comuna Romanu, jud. Braila - subzona centrala a judetului Braila;
- Ansamblul Folcloric “Doina Baraganului”, comuna Baraganul, jud. Braila;  
- Ansamblul Folcloric “Ciobanasul”, comuna Gura Teghii, jud. Buzau - zona Carpatilor de Curbura, pe vârful Penteleu;
- Ansamblul Folcloric “Junii Cristianului”, comuna Cristian, jud. Brasov - Ardeal

Gazda va fi  Ansamblul Folcloric „Vulturasul” din comuna Mircea Voda, jud. Braila - zona de interferenta între câmpie si munte.

In acest al IV-lea proiect vor fi implicati 300 de elevi din scolile si ansamblurile partenere, precum si cadre didactice, parinti, batrâni ai satelor din comuna-gazda si localitatile învecinate... In cadrul sezatorii se vor prezenta obiceiuri stravechi specifice fiecarei comune invitate. Pe scena vor urca ansambluri din zona Munteniei, Moldovei si Dobrogei, ceea ce va duce la un schimb de experienta si impresii, dar si constatarea unor elemente comune în portul si dansul popular. Vor fi reînviate cântece si dansuri populare si vom încheia printr-o frumoasa si traditionala hora a satului” - Gabriela Popa, director Infozone.

Partener media al evenimentului: ziarul on-line Infoest.ro

 

Autor Alexandrina Iordache 01 August 2014, 18:44 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii