Festivalul interjudetean ”Lie ciocârlie”, editia I-a, Silistea, judetul Braila

De Alexandrina Iordache 01 Septembrie 2015, 13:01 Stiri din judet

ansamblul Spicul, SilisteaSâmbata, 26 septembrie 2015, comuna Silistea, judetul Braila, este gazda primei editii a festivalului-concurs interjudetean ”Lie ciocârlie”. Evenimentul se va desfasura în aer liber, în zona de recreere din imediata apropiere a Caminului Cultural Silistea si este organizat de Primaria comunei Silistea, Scoala gimnaziala Silistea, Ansamblul folcloric ”Spicul” din Silistea si revista ”Infozone”, director Gabriela Popa.

Concursul se desfasoara pe trei sectiuni: solisti vocali, ansambluri folclorice si ansambluri de cântece si dansuri si este dotat cu premii.

Detalii în interviul acordat de Gabriela Popa, director revista ”Infozone” postului de radio Antena satelor:

Dan Voicu, Antena Satelor: Buna ziua stimati ascultatori. Daca m-aș apuca sa încep sa cânt Lie, lie, ciocârlie, sunt sigur ca doamna Gabriela Popa, care este directorul unei reviste deosebite ”Infozone”, va spune ca o sa ma înscriu în concurs la sectiunea interpreti populari dar vârsta ma împiedica numai. As vrea sa ne spuna doamna Gabriela Popa despre ce festival este vorba si ce s-au gândit dumnealor sa faca. Buna ziua doamna Popa si bine ati venit la Antena satelor.

Gabriela Popa, director ”Infozone”, organizator festival: Buna ziua stimati ascultatori Antena satelor, buna ziua domnul Dan Voicu. Asa este pe 26 septembrie avem la Silistea, în judetul Braila, prima editie a festivalului concurs interjudetean de folclor ”Lie ciocârlie”. Prin evenimentul asta dorim sa promovam traditiile populare din comuna Silistea si din cele noua judete de unde vor veni ansamblurile invitate si solistii, pentru ca avem o sectiune speciala de solisti unde va evolua un taraf pentru autenticitatea interpretarii.

Dan Voicu: Deci suportul muzical pentru solisti va fi un taraf. De când îmi doresc lucrul asta.

Gabriela Popa: Da. Va fi taraful Ansamblului folcloric ”Florile Teleormanului” din comuna Contesti.
Va acompania solistii vocali la noi la festival. Avem ansambluri folclorice, ansambluri de cântece si dansuri, avem premii pentru toate ansamblurile invitate, trofeul festivalului si multe, multe surprize.  
...
Dan Vociu: Spuneati de ansamblul acela deosebit din Banat

Gabriela Popa: Asa este. Avem în recital un ansamblu, se numeste Balgarce si vine din Banat, într-adevar, din comuna Vinga. El reprezinta ansamblul Uniunii bulgare din Galati care la noi, la festival, va îmbraca trei porturi traditionale diferite pentru ca vor dansa trei tipuri de dansuri populare traditionale: dans banatean, bulgaresc si dans unguresc, traditionale.

Dan Voicu: Spuneti-mi care este limita de vârsta inferioara si cea superioara pentru participanti.

Gabriela Popa: Avem o singura categorie de vârsta, 12-20 de ani. Am preferat sa alegem aceasta categorie de vârsta ca sa se poata încadra foarte multi concurenti iar juriul, sunt convinsa, ca va delimita performantele vocale ale unui copil de 12 ani si ale unui copil de 20 de ani. Important este ca toti vor pleca cu ceva de la festivalul nostru, fie premiul de participare, fie premiul special, în afara de premiile normale care se vor acorda.

Dan Voicu: Spuneti-mi, toate aceste cheltuieli le suporta comuna sau e un proiect interjudenean?

Gabriela Popa: Toate aceste cheltuieli legate de festival le suporta comuna Silistea si vreau sa multumesc pe aceasta cale domnului primar Ilie Efteme care face eforturi deosebite pentru ca evenimentul sa se desfasoare în conditii exceptionale si în aer liber, ca sa precizam lucrul asta.  

Dan Voicu: Mai am o singura întrebare: Concursul este numai la solisti sau si la ansambluri?

Gabriela Popa: Avem trei sectiuni in acest concurs: sectiunea de solisti vocali, sectiunea de ansambluri folclorice si cele de ansambluri de cântece si dansuri. Am preferat sa includ sectiunea de ansambluri folclorice deoarece eu tin foarte mult la respectarea obiceiului nostru stravechi. Si fiecare din cele sase ansambluri folclorice va prezenta un stil din zona specifica de unde vine.

Dan Voicu: Doamna Gabriela Popa promitem sa revenim si sa-l aducem la microfon si pe domnul primar pentru ca mai putini se gândesc la traditii, obiceiuri. Am vazut si am auzit multe, dar trebuie precizat de pe acum si sa dorim festivalului dumneavoastra sa devina peren.

Gabriela Popa: Noi va multumim. Speram ca de la prima editie sa fie extraordinar si la anul sa continuam cu a doua editie si la cât mai multe editii.
 

 

Autor Alexandrina Iordache 01 Septembrie 2015, 13:01 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii