Festivalul de la Gemenele si-a desemnat câștigătorii

De Alexandrina Iordache 03 Noiembrie 2015, 10:45 Stiri din judet

rapsodia vultureana, com. vulturuLa Căminul cultural din comuna Gemenele, județul Brăila, s-a desfășurat sâmbătă, 31 octombrie 2015, editia a IX-a a Festivalului-concurs interjudețean de muzică populară și obiceiuri tradiționale ”La porțile dorului”.

Festivalul s-a adresat elevilor din școlile gimnaziale si la el au fost prezente formatii din judetele Vrancea, Galați, Buzău, Ialomița si, bineînțeles, Brăila. Gazdă a fost Ansamblul folcloric ”Constantin Condruz” din localitate.

Festivalul a avut ca organizatori: Primăria comunei Gemenele, Scoala generală Gemenele și Inspectoratul Scolar Județean Brăila. Co-organizator al evenimentului a fost revista ”Infozone”, director Gabriela Popa care a fost si prezentatorul festivalului.

Evenimentul, așteptat de localnici, a suscitat un interes deosebit, sala căminului cultural fiind arhiplină. Manifestarea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, programele susținute de copii fiind răsplătite cu ropote de aplauze.

In concurs s-au prezentat nouă ansambluri folclorice, fiecare dintre acestea cu dorința de a evolua cât mai bine și, de ce nu, de a intra în posesia trofeului. Conform regulamentului de organizare a festivalului, fiecare ansamblu trebuia sa evolueze în costumul popular specific zonei de proveniență iar programul să cuprindă suite de dansuri populare, grup vocal si un obicei specific.

Ansamblul Dunarenii, ChiscaniAlături de formația gazdă, Ansamblul folcloric ”Constantin Condruz”, au evoluat următoarele ansambluri folclorice:
- ”Spicul” din comuna Siliștea, județul Brăila, care a prezentat obiceiul brăduțul
- ”Dunărenii” din comuna Chișcani, județ Brăila, care a prezentat obiceiul Caloianul
- ”Bujorelul” din Amara, județul Buzău
- ”Cununița satului” din comuna Liești, județul Galați, care a prezentat obiceiul Paparuda
- ”Grâușor” din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița - a prezentat obiceiul Caloianul
- ”Rapsodia vultureană” din comuna Vulturu, județul Vrancea
- ”Doinița Covurluiului” al Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galați, care a prezentat vălărețul (scoaterea fetelor la horă), obicei din zona de sud a Moldovei
- ”Trandafirașul” din comuna Balta Albă, județul Buzău, debutant la acest festival
- ”Constantin Condruz” din comuna Gemenele, care au adus în scenă o șezătoare sătească

EveniSpicul, Silisteamentul de la Gemenele are loc în luna în care revista ”Infozone” al cărui director este Gabriela Popa, co-organizator al evenimentului, a împlinit 3 ani de la apariție. Cu această ocazie Gabriela Popa a oferit formațiilor participante primele trei numere de colecție ale revistei ”Infozone”. A menționat că în urmă cu trei ani a participat la Gemenele la o șezătoare sătească.

De aici i-a venit ideea de a organiza astfel de evenimente reunite în cadrul proiectului ”Datini, joc și voie bună”, manifestări culturale organizate în colaborare cu primăriile din localitățile gazda.

Ordinea intrării în concurs a ansamblurilor s-a stabilit prin tragere la sorți. Sarcina de a deschide festivalul i-a revenit ansamblului folcloric ”Spicul” din comuna Siliștea, ansamblu care în luna septembrie anul acesta a fost gazda primei ediții a Festivalului-concurs interjudețean de folclor ”Lie ciocârlie”, iar cei care au încheiat evenimentul au fost membrii ansamblului folcloric ”Constantin Condruz” din localitate.

Ansamblul Trandafirasul, Balta AlbaEvoluția ansamblului gazdă, urmărită cu mult interes de localnici, a impresionat în mod deosebit. Am observat în primele rânduri o doamnă cu lacrimi în ochi și pe obraz. Era dna Mocanu Zenovia, aveam să aflu, cadru didactic pensionar. Am stat de vorbă cu dânsa și am aflat care este cauza emoției puternice pe care nu si-a putut-o stăpâni.
Mi-a spus că a lucrat împreună cu dna Mihoci Valerica, coordonatoarea ansamblului, la realizarea proiectului școlar ”Tradiție și modernitate în satul meu european”. Proiectul prevedea realizarea unui muzeu în incinta școlii, cumpărarea de instrumente muzicalAnsambul C-tin Condruz, Gemenelee, confecționarea costumelor (realizată inițial cu bătrânele din sat), excursie documentară la Săpânța și reînființarea ansamblului folcloric care funcționase în localitate încă din anii 1970.
Ansamblul ”Constantin Condruz” a fost reînființat în anul 2006 iar prima ediție a festivalului a avut loc pe 1 decembrie 2006. Pe parcurs data festivalului a fost stabillită în ultima sâmbătă din luna octombrie. Dna Mocanu Zenovia își amintește că la început a fost mai greu, repetițiile se organizau zilnic. De-a lungul timpului ansamblul a participat la multe festivaluri naționale si internaționale și s-au obținut foarte multe premii. Ingrijorarea dnei Mocanu Zenovia este legată de faptul că nu sunt oameni interesați să ducă mai departe această muncă care este neretribuita. A precizat, de asemenea, că în toată activitatea desfășurată s-a primit ajutor din partea dlui Stoica Gâscă, fostul director al școlii și a dlui Calu Petrică, primarul comunei Gemenele. Lacrimile dnei Mocanu Zenovia erau lacrimi de bucurie. Este mândră că ansamblul a ajuns la nivelul de azi și că activitatea aceasta, la care si-a adus și dânsa contribuția, a folosit mult copiilor care au reușit să cunoască lumea. Mi-a vorbit cu emoție în glas despre toate aceste lucruri dar a refuzat să fie fotografiată.

Cununita satului, LiestiAm stat de vorbă și cu dna Dibu Mioara coregraful ansamblului ”Cununița satului” din comuna Liești, județul Galați, ansamblu cu numeroase participări la concursuri județene, interjudețene, naționale si internaționale de unde s-a întors cu tot atâtea premii și trofee. Am avut ocazia să urmăresc evoluțiile tuturor celor trei generații ale ansamblului la evenimentele culturale organizate de revista ”Infozone”. Totul impresionează la acest ansamblu: frumusețea costumelor si a fetelor, eleganța mișcărilor, siguranța și dăruirea cu care se prind în vârtejul jocului.
 
Iată ce mi-a declarat dna Dibu Mioara care, în fața scenei, a trăit la maximum fiecare pas, fiecare mișcare din evoluția ansamblului:
” Ansamblul ”Cununița satului” s-a înființat în anul 2007 în urma colaborării dintre biserica ”Cuvioasa Parascheva”, Căminul cultural și cele patru școli gimnaziale din Liești. In ansamblu activează și tineri din comunele învecinate. Membrii ansamblului au vârste între 5 și 24 de ani. De-a  lungul timpului ansamblul a participat la foarte multe festivaluri și concursuri județene, naționale și internaționale unde au fost câștigate multe trofee și premii. Am participat cu ansambul ”Cununița satului” - toate cele trei generații - la marea majoritate a șezătorilor organizate de revista ”Infozone” în cadrul proiectului ”Datini, joc si voie bună”. Mă ocup de ansamblu de la înființarea acestuia împreună cu dl. profesor de muzică Ignat Gheorghe și dl. prof. Titel Stefăniu. Avem o colaborare fructuoasă cu directorii celor patru școli din comuna și cu preotul Gabor Titi. La festivalul de la Gemenele am venit cu o grupă mică care este la a doua participare la un concurs. Se vor prezenta în concurs cu suite de dansuri populare, grup vocal și obiceiul paparuda”.
Ansambul Grausor, Gura Ialomitei
Dna Cătălina Balaban, directorul școlii din Gura Ialomiței, coordonator împreună cu dna prof. Cloșca Domnița a ansamblului folcloric ”Grâușor” din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița,  a precizat că întreg programul prezentat de ansamblul ”Grâușor” în concurs - costumele, suita de dansuri, cântecele și obiceiul Caloianul - sunt specifice zonei Ialomița.

Obiceiul Caloianul se practică și în prezent în zonă. Costumele membrilor ansamblului sunt cusute de bătrâne din sat. Este o zonă unde se păstrează tradițiile și obiceiurile populare și se transmit tinerei generații. Si comuna Gura Ialomiței va fi gazda unui astfel de eveniment în perioada următoare.

Trei persoane, cu care am putut să vorbesc, de o modestie dezarmantă care își dedică întreaga activitate formării membrilor ansamblurile de la vârste fragede și cărora le inspiră dragostea si respectul față de dansul, cântecul, tradițiile și portul popular. Si aș mai adăuga faptul că iubesc copiii și le face plăcere să lucreze cu ei.

In timp ce juriul s-a retras pentru deliberare, pe fondul muzical asigurat de organizatori, membrii ansamblurilor folclorice - scăpate acum de emoția concursului - s-au încins la dans.

Emoțiile tuturor au luat sfârșit după anunțarea câștigătorilor. Dl. Viorel Burlacu, președintele juriului, a fost cel care a înmânat premiile. A felicitat toți concurenții și a precizat ca misiunea juriului a fost grea deoarece prestația ansamblurilor participante a fost apropiată ca valoare. Premiile au constat în plachete, diplome și bani.

Au fost acordate următoarele premii:Doinita covurluiului, Galati

Trofeul festivalului - Ansamblului folcloric ”Constantin Condruz” din Gemenele
Premiul I - Ansamblului folcloric ”Doinița Covurluiului” din Galați
Premiul II - Ansamblului folcloric ”Dunărenii” din comuna Chișcani, județ Brăila
Premiul III - Ansamblului folcloric ”Cununița satului” din comuna Liești, județul Galați
Mențiuni:
Ansamblului ”Spicul” din comuna Siliștea, județul Braila
Ansamblului ”Grâușor” din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței, județ Ialomița
Premiul pentru autenticitate:
Ansamblului ”Rapsodia vultuteană” din comuna Vulturu, județul Vrancea
Ansamblului ”Bujorelul” din comuna Balta Albă, județul Buzău
Ansamblului ”Trandafirașul” din Amara, județul Buzău - debutant la festival

Toate formațiile participante au primit diploma de participare iar coregrafii ansamblurilor Diploma de merit.

 

Autor Alexandrina Iordache 03 Noiembrie 2015, 10:45 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii