Bianca Iuliana Mirică, mica privighetoare din Muchea

De Alexandrina Iordache 31 August 2016, 23:17 Stiri din judet

Bianca Mirica

Are 9 ani. O cheamă Bianca Iuliana Mirică și locuiește împreună cu părinții și bunica în Muchea, sat component al comunei Siliștea, județul Brăila. Este un copil frumos, deștept și talentat. De mică și-a dorit să cânte. A învățat dansul și cântecul popular înainte de a scrie și a citi.

Talentul i-a fost descoperit de bunică. Aceasta a remarcat că Bianca ascultă muzică populară și apoi cântă melodiile respective. La numai 5 ani făcea parte din Ansamblul folcloric ”Spicul” din comuna Siliștea, la început în echipa de dansuri mai apoi și ca solist de muzică populară. Activează la Palatul Copiilor din Brăila și este îndrumată de prof. Gigi Dogărescu.

Am văzut-o prima dată pe scenă când avea 6 ani la un eveniment cultural organizat în comuna Siliștea dar și la multe concursuri și festivaluri de dansuri și muzică populară organizate la nivelul județului Brăila și județele învecinate la care a participat cu Ansamblul focloric ”Spicul”. La fiecare eveniment prestația ansamblului a fost încununată cu premii și mențiuni.

Am vizitat-o pe Bianca acasă, la Muchea. E vacanță. Ca orice copil Bianca se joacă cu verișorii și prietenii, merge în concediu cu părinții dar nu uită niciodată de muzică. Nu trece o zi în care Bianca să nu asculte și să nu interpreteze melodii populare sau să nu învețe altele noi.

Pentru Bianca muzica nu are vacanță. A participat și în această perioada la concursuri și festivaluri de muzică populară de unde s-a întors cu premii și trofee. De altfel, după cum îmi spunea, muzica este pasiunea ei. Iubește în egală măsură muzica și dansul popular. Cea mai mare plăcere a ei este aceea de a cânta.

Este obișnuită cu scena și aplauzele de la 5 ani iar ca solistă și cu premiile. Este un copil modest și bun. Indiferent ce premiu ia își felicită întotdeauna colegii de concurs. Nu știe ce este invidia.

Bianca parcă e făcută să poarte costum popular. Costumul, pe care îl îmbracă la festivalurile și concursurile de muzică populară, este specific zonei luncii de jos a Siretului. Are un repertoriu bogat dar la concursuri se prezintă cu cântece specifice zonei.
trofee 2016diplome
Susținută financiar de părinți și bunică, care o însoțește peste tot, Bianca a participat la multe festivaluri și concursuri de muzică populară în calitate de solist. De la toate s-a întors cu premii și trofee la categoria ei de vârstă. Dintre acestea voi enumera numai câteva obținute în anul 2016:
- trofeul Festivalului de folclor ”Mărie, dragă Mărie...”, ediția I-a, 13-15 august 2016, Sascut
- trofeul ”Opincuța de aur” la concursul interjudețean de folclor ”Opincuța de aur”, ediția I-a, 11 iunie 2016, Brăila
- trofeul festivalului interjudețean de folclor ”Baba Vrâncioaia” com. Bârsești, jud. Vrancea, ediția a VIII-a, 10 iulie 2016
- premiul III la Festivalul-concurs național ”Salba Prahovei” ediția a IV-a, Plopeni, 18-20 august 2016
- premiul I la Festivalul național de folclor ”Lină Chiralină”, Brăila 2016.
trofeu Sascut
E mult, e puțin, pentru un copil de 9 ani? Vă las pe dumneavoastră să apreciați. Acest copil frumos și talentat face totul din pasiune. Nimeni nu-i impune nimic. Este dorința ei de a cânta, de a fi pe scenă iar pentru aceasta înțelege să renunțe la micile plăceri ale vieții pentru a-și proteja vocea cum ar fi înghețata, de exemplu, la care nici noi, oamenii mari, nu rezistăm.



În cursul lunii august a.c. a participat la preselecția organizată la Galați pentru emisiunea ”Românii au talent”. A fost a 13-a selecționată din 80 de candidați. Este în așteptarea răspunsului dacă merge în faza următoare. Tot în cursul acestui an va participa la alte două festivaluri de muzică populară. Dar până atunci mai e. Vacanța e pe sfârșite, va începe școala.



Mult succes Bianca!

 

 

Autor Alexandrina Iordache 31 August 2016, 23:17 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Ivan ion 05 Octombrie 2016, 09:03

    Ii doresc, acestei mica Priveghetoare mult succes in tot ce i-si doreste... si in viitor, s-a reprezinte si Braila.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii