De Dragobete iubim româneste - sezatoarea ”Datini, joc si voie buna”, editia a II-a, Silistea, judetul Braila

De Alexandrina Iordache 23 Februarie 2015, 10:36 Stiri din judet

caminul Cultural Silistea,BrailaCaminul Cultural din comuna Silistea, judetul Braila, a fost sâmbata, 21 februarie 2015, începând cu ora 10,00, gazda sezatorii cultural-artistice ”De Dragobete sarbatorim româneste”.

Evenimentul este la a doua editie, prima a avut loc cu un an în urma, pe 22 februarie 2014, si a fost organizat de Primaria comunei Silistea, Scoala gimnaziala Silistea, Caminul cultural Silistea, Ansamblul folcloric ”Spicul” Silistea si Infozone - revista de informare urbana si rurala, director Gabriela Popa.

Sezatoarea de la Silistea, primul eveniment de acest gen din 2015, face parte din proiectul Sezatoare ”Datini, joc si voie buna”, organizat si desfasurat de Gabriela Popa director al revistei Infozone si primariile din localitatile gazda, ajuns la editia a VII-a.

Caminul din comViorel Mortu, Ilie Efteme, Gabriela Popauna Silistea, renovat recent, a îmbracat haina de sarbatoare pentru a-si primi atât spectatorii cât si formatiile participante si invitatii. Conform traditiei, oaspetii au fost primiti cu pâine si sare iar primarul comunei Silistea, Ilie Efteme, îmbracat în costum national specific zonei, a urat bun venit oaspetilor si succes formatiilor participante.

Au onorat evenimentul domnii: Viorel Mortu - presedintele interimar al Consiliului Judetean Braila, Aurel Gabriel Simionescu - primarul municipiului Braila, Ion Rotaru - senator, Petrea Dorin Silviu - deputat, Mihai Tudose - deputat, ministrul economiei si doamna Silvia Ganescu - directorul Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, Biroul Regional Sud-Est.

Impresionat de eveniment, prof. Viorel Mortu, presedinte interimar al Consiliului Judetean Braila, a adresat felicitari pentru ideea organizarii si desfasurarii unor astfel de manifestari stiut fiind ca satul românesc din Baragan produce cultura, traditiile nu trebuie sa se piarda iar evenimentele de acest gen ar trebui sporite.

Au fost prezenti primarii comunansamblul Spicul seniori, Silisteaelor ale caror ansambluri folclorice au evoluat pe scena sezatorii: Dumitru Vasilache - comuna Romanu, judet Braila, Nicusor Pacuraru - comuna Vulturu, judet Vrancea, Cristinel Lambru - comuna Gura Ialomitei, judetul Ialomita.

Alaturi de gazda evenimentului, Ansamblul folcloric ”Spicul”, au evoluat mai multe ansambluri folclorice din judetele Galati, Vrancea, Ialomita si Braila care au încântat spectatorii cu portul, cântecul si dansul popular specifice zonelor de unde provin dar si cu traditiile de Dragobete.

Desfasurat dupa un program bine stabilit, evenimentul a fost prezentat de Gabriela Popa, director Infozone.
 
Spectacolul a debutat, ca si anul trecut, cu un material video de prezentare a Ansamblului ”Spicul”, de la primii pasi în ale dansului popular, recunoasterea pe plan judetean si participarile la evenimente culturale încununate cu premii.

Programul Ansamblului folcloric ”Spicul” juniori si primar a fost deschis cu prezentarea obiceiurilor de Dragobete, suite de dansuri populare dar si melodii populare interpretate de solisti si de grupul vocal de fete al Ansamblului ”Spicul” juniori. Seniorii Ansamblului folcloric ”Spicul” au evoluat la încheierea manifestarii cu o suita de dansuri populare interpretate într-un ritm alert, prestatia fiind apreciata cu aplauze îndelungi. Coregrafii ansablului sunt: Cotet Nicolae si Sandica Damache.
ans. Grausorul, Gura Ialomitei
Portul, dansul siAns.Rapsodia vultureana, Vulturu cântecul vrâncean au fost aduse pe scena sezatorii de Ansamblul folcloric ”Rapsodia Vultureana” din comuna Vulturu, jud. Vrancea, coregraf Culicovschi Andrei. Ansamblul este format din tineri cu vârste între 7-18 ani.

Programul sustinut a cuprins obiceiuri de Dragobete, suite de dansuri populare din Moldova, Ciobanasul din Vrancea si cântece populare, solistii fiind îndrumati de Ionel Balajel.


Din judetul Ialomita au fost prezente doua grupuri folclorice din comuna Gura Ialomitei. Primul a intrat în scena grupul ”Grâusorul” din satul Luciu, coordonat de prof. Closca Domnita, care a improvizat o mini sezatoare. Inconjurati de ustensile casnice folosite de femei la tors, membrii grupului au prezentat povestea Dragobetului sub forma unui dialog între bunica si nepoti urmat de un program de cântece populare sustinut de solisti si o suita de dansuri populare.

Ans. Cununita satului, Liesti
Grupul ”Satucul”, a doua formatie din Gura Ialomitei, coordonator înv. Malanca
Niculae, a adus în scena portul specific zonei, o suita de dansuri populare si un program de cântece populare sustinut de solisti talentati.

Participant si la prima editie a sezatorii, Ansamblul folcloric ”Romanita” din comuna Romanu, îndrumator prof. Marcela Alexandru, instructor coregraf Cleopatra Chihai, a încântat asistenta cu cântece populare si o suita de dansuri specifice zonei Braila din care nu au lipsit hora braileana, pandelasul sau brâul.


Ansamblul folcloric ”Cununita satului” din comuna Liesti, judetul Galati, impresioneaza cu fiecare aparitie pe scena. Ansamblul s-a prezentat cu juniorii, elevi la scolile din comuna si cele învecinate, coregraf Mioara Dibu, profesor de muzica Gheorghe Ignat.

grupul Ionul, Dedulesti

Ansamblul a fost prezent si la prima editie a sezatorii. Si de aceasta data a prezentat un program de exceptie care a cuprins melodii populare si o suita de dansuri populare care a smuls ropote de aplauze.


Cu voci deosebite si cu un repertoriu variat, grupul vocal ”Ionul” din satul Dedulesti, comuna Mircea Voda, desi a participat la doua evenimente organizate de revista Infozone, este la prima participare la sezatoarea de la Silistea. Grupul a interpretat mai multe melodii populare având ca tema dragostea, ultima melodie din program fiind dedicata primarului Ilie Efteme.

Invitat de onoare al sezatorii a fost Ansamblul artistic ”Olympos” al Comunitatii Elene din Galati, coregraf Alexandru Spiridon care este si membru în ansamblu. Format din tineri de origine greaca, dar si filoeleni, iubitori ai dansurilor traditionale grecesti, acestia reusesc sa impresioneze la fiecare aparitie pe scena. Costumele, dansurile traditionale grecesti si prestatia dansatorilor au încantat asistenta care a aplaudat minute în sir. Programul sustinut de ansamblu s-a încheiat cu traditionalul dans grecesc Sirtaki. A fost surpriza evenimentului, pata de culoare a sezatorii, elementul de noutate încadrat frumos în sarbatoarea traditiilor românesti.ans. Olympos, comunitatea elena Galati

Din parada portului, dansului si cântecului popular închinata dragostei nu putea lipsi poezia. Pe scena a urcat si poetul silistean Mihai Vintila care a recitat câteva poezii una din ele dedicata localitatii Silistea.

Formatiilor participante, primarilor, coregrafilor le-au fost oferite diplome din partea Primariei Silistea si revistei ”Infozone”, ultimul numar al revistei Infozone - aparut într-o forma grafica deosebita, daruri din partea ansamblului ”Spicul”, un volum de versuri semnat Mihai Vintila si un numar al revistei de cultura ”Litera 13” al carui realizator este.

A fost un eveniment de exceptie care a adus în actualitate portul, dansul si cântecul popular dar si traditiile de Dragobete specifice Brailei si zonelor folclorice a caror reprezentanti au evolupoet Vintila Mihaiat pe scena.

O contributie deosebita la buna desfasurare a sezatorii, care a devenit traditionala, a avut-o Ilie Efteme, primarul comunei Silistea, iubitor de folclor, care a sprijinit înfiintarea si activitatea Ansamblului folcloric ”Spicul”. De la înfiintare si pâna în prezent ansamblul silistean a avut evolutii în fata localnicilor dar a fost si ambasadorul folclorului brailean pe multe scene din tara prestatia lor fiind apreciata cu premii la concursurile la care a participat.

Parteneri media ai evenimentului: publicatiile online ”Infoest”, News4diaspora - stirile românilor de pretutindeni si România mereu absenta, dar si postul Antena satelor care prin interviul luat Gabrielei Popa a popularizat evenimentul.

 

Autor Alexandrina Iordache 23 Februarie 2015, 10:36 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. gicuta nicolescu 23 Februarie 2015, 20:08

    Sa traiasca domnul primar prin dumnealui am inviat traditia satului romanesc sa ne traiesti domnule primar

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii