Ansamblul Spicul din Silistea a participat la sezatoarea de la Jitia, judetul Vrancea

De Alexandrina Iordache 05 Mai 2014, 23:54 Stiri din judet
Sâmbata, 3 mai 2014, în Poiana Negari, comuna Jitia, judetul Vrancea a avut loc sezatoarea ”Datini, joc si voie buna”, eveniment folcloric care a reunit reprezentanti ai mai multor zone folclorice. Au participat ansambluri folclorice din judetele Vrancea, Constanta, Tulcea, Galati si Braila.

Gazda manifestarii folclorice a fost Ansamblul folcloric ”Chindia” din Jitia.

Evenimentul a fost organizat de Primaria comunei Jitia, Scoala gimnaziala Jitia, Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, Caminul Cultural Jitia, judetul Vrancea în parteneriat cu INFOZONE, revista regionala de informare urbana si rurala, director Gabriela Popa.

Oaspetii la sezatoare au fost primiti de oficialitatile locale, la sediul Primariei, cu pâine si sare dupa care au degustat produse traditionale specifice comunelor participante la eveniment.

Dupa formalitatile de primire, a avut loc parada costumelor populare desfasurata în cetrul comunei Jitia care s-a încheiat cu o hora uriasa în care s-au prins toti participantii.


Sezatoarea s-a desfasurat în Poiana Negari, la câtiva kilometri de Jitia, la o altitudine de 780 m, într-un cadru natural deosebit. Si desi nori amenintatori anuntau ploaia, aceasta a ocolit ziua spectacolului si a început a doua zi dimineata.


Deschiderea oficiala a fost facuta de Ion Gheorghita, primarul comunei Jitia iar viceprimarul, prof. Sorin Pantelimon, a facut o scurta prezentare a comunei.

Gazdele, ansamblul ”Chindia” din Jitia, au fost primele care au intrat pe scena dupa care au evoluat, rând pe rând, celelalte ansambluri. A fost un spectacol maraton al dansului si portului popular, dar si al obiceiurilor specifice unor zone reprezentate la eveniment.

Pe parcursul evenimentului au evoluat participanti de toate vârstele: cel mai tânar, Maria Pantelimon, din Jitia, de 5 ani, a facut parte din ansamblul ”Chindia” care a deschis parada costumelor, iar cel mai în vârsta, Gheorghe Iordan din comuna Cerna, de 76 ani, a interpretat doua melodii la fluier si a insotit Ansamblul ”Altona” la toate manifestarile.

Judetul Braila a fost reprezentat la acest eveniment folcloric de trei ansambluri folclorice:  ”Vulturasul” din comuna Mircea Voda, ”Floricica” din comuna Gropeni si ”Spicul” din comuna Silistea.

La sezatoarea ”Datini, joc si voie buna” din Jitia, Ansamblul ”Spicul” Silistea s-a prezentat cu formatia de seniori. Acestia au fost însotiti de primarul comunei, Ilie Efteme, viceprimarul Stefan Constantin si coregraful Gheorghe Mihalache.

Ansamblul ”Spicul” a evoluat spre finalul sezatorii. Inainte de evolutia acestuia, moderatorul evenimentului si organizator, Gabriela Popa, a facut o scurta prezentare a comunei Silistea si a ansamblului ”Spicul”.

Desi tânar, Ansamblul ”Spicul”, infiintat in februarie 2013, a reusit sa obtina, cu juniorii, mentiune si premiul special al Revistei ”Infozone” la festivalul interjudetean ”La portile dorului” si premiul II la Festivalul ”Florii 2014” organizat la Mircea Voda, judetul Braila. Seniorii au participat la festivalul ”Lada de zestre”, organizat de Consiliul Judetean Braila, unde au obtinut premiul II.

Primul spectacol in fata localnicilor a avut loc la Serbarea de Craciun 2013 iar în 22 februarie 2014 a fost gazda primei editii a manifestarii ”Sezatoare de Dragobete”.
Invitati la acest din urma eveniment au fost ansamblurile folclorice ”Romanita” din comuna Romanu si ”Cununita satului” din comuna Liesti, Galati.

La Gala premiilor culturale brailene pentru anul 2013 - editia a III-a, primarului comunei, Ilie Efteme, i-a fost decernata diploma de onoare pentru implicarea directa in revigorarea si afirmarea culturii specifice comunitatii Silistea iar Ansamblului ”Spicul” i s-a acordat diploma pentru pastrarea si valorificarea folclorului local autentic si punerea in valoare a portului popular local.

Prin programul artistic sustinut la sezatoarea de la Jitia, Ansamblul ”Spicul” a facut cunoscut portul local autentic si frumusetea dansului ppular. Dupa prezentarea portului popular, au urmat suitele de dansuri populare executate într-un ritm alert. Frumusetea costumelor populare, executia dansurilor si vocile solistelor au încântat asistenta.

Trebuie mentionat faptul ca, la aceasta sezatoare, pentru prima data, dansurile au fost executate cu acompaniament muzical si solisti vocali. O reusita totala. Ansamblul ”Spicul” a oferit o ora de spectacol autentic si daca s-ar fi acordat premii sigur ar fi fost pe podium.

Organizatorii evenimentului au oferit diplome de participare primarului Ilie Efteme si coregrafului ansamblului ”Spicul”, Gheorghe Mihalache.

Sezatoarea s-a încheiat cu un foc de tabara.

 

Autor Alexandrina Iordache 05 Mai 2014, 23:54 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii