A fost atestată terapia Vojta în Galați

De AmosNews 19 Octombrie 2015, 11:03 Sanatate

Terapia Vojta, una dintre cele mai bune terapii folosită cu succes în multe afecțiuni, devine accesibilă pentru prima dată în zona de S-E a României, în cadrul Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități aparținând Fundației 'Inimă de Copil'.

Specialistul nostru, unul dintre cei 95 din țară, acreditat de Societatea Internațională Vojta (IVG) folosește această terapie în tratarea unor multiple afecțiuni psihomotorii.

Cristina Anghel, terapeut Vojta, este cea care a finalizat cursul 'Kinesiologia dezvoltării aplicată sugarilor, copiilor, adolescenților și adulților cu tulburări de mișcare, după V. Vojta' în urma căruia a primit atestarea pentru aplicarea terapiei Vojta. Cursul s-a desfășurat în perioada 07.04.2014 — 29.09.2015, la Sibiu, fiind organizat pe mai multe module.

'În acești 2 ani am învățat foarte multe. M-am dezvoltat ca om dar mai ales ca și kinetoterapeut.  Nu cred că îmi ajung 2-3 zile să pot povesti tot ce am realizat în această perioadă.  Bucuria părinților care văd rezultatele terapiei îmi dă putere în fiecare zi. Copiii cu bagajul lor de mișcări câștigate pe o perioadă destul de mică îmi dau puterea de a merge mai departe pentru că nu este ușor ca mamă să îmi plângă în mâini 10 copii pe zi în timp ce eu le fac terapia Vojta. Cei mici plâng în timpul terapiei Vojta nu pentru că i-ar durea ceva, ci pentru că sunt menținuți în anumite poziții incomode și pentru adulți.  Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și mă susțin.' Cristina Anghel, kinetoterapeut Fundația 'Inimă de Copil'

Terapia Vojta este o metodă de fizioterapie folosită pentru tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central și aparatului locomotor. Principiul Vojta poartă numele medicului ceh prof. Dr. Vaclav Vojta, care a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu și tratament pentru copiii ce sufereau de pareza cerebrală între anii 1950 și 1970.

Terapia Vojta și tehnicile de diagnosticare se bazează pe locomoția reflexă. În timpul terapiei se aplică stimuli externi, prin tehnici speciale, care conduc la aceleași reacții în mod automat. Aceasta presupune aplicarea de presiune în anumite zone ale corpului. Activarea coordonată și ritmică a întregii musculaturi scheletice și a sistemului nervos central duce la accesarea unor funcții blocate în rețelele nervoase dintre creier și măduvă.

'Ceea ce îmi pare de un real câștig pentru evoluția copiilor este că părinții pot continua acasă terapia Vojta după ce îi învăț cum să execute corect metoda. Acest lucru, în beneficiul celor mici, face ca rezultatele să fie vizibile într-o perioadă mai scurtă de timp.' Cristina Anghel

Ședințele de terapie pot fi zilnice, dar sunt scurte și nu impun alte restricții pentru copiii aflați sub tratament. Afecțiunile ce pot fi tratate pe baza acestei terapii sunt: pareza cerebrală, scolioza coloanei vertebrale, displazia și luxația șoldului, hemiplegia, favorizarea deglutiției, dezvoltarea echilibrului, motricității fine și grosiere etc.

Terapia Vojta poate fi folosită și ca metodă de fizioterapie și pentru alte tulburări de mișcare sau boli ale oaselor, mușchilor sau sistemului nervos. Contraindicațiile includ îmbolnăviri febrile acute și inflamatorii, vaccinări cu vaccinuri vii, boala oaselor de sticlă și unele afecțiuni cardiace.

Pentru detalii și programări: Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități, str. Blaj, nr. 11, Galați, telefon: 0730 592 482, program de depunere a cererilor de înscriere: miercuri și joi între orele 10:00-12:00, 15:00-17:00.

Fundația 'Inimă de Copil' este înființată în decembrie 1996 de un grup de voluntari în Galați, România. Viziunea 'Inimă de Copil' a continuat să devină realitate și numărul de copii pe care îi ajută organizația a crescut an de an. În cei 19 ani de activitate, peste 15.000 de copii, tineri și familii în dificultate au beneficiat de activitățile noastre.

În prezent peste 350 de copii și tineri beneficiază direct, anual, de programele Fundației 'Inimă de Copil'.

Comunicat de presa Fundația 'Inimă de Copil'

 

Autor AmosNews 19 Octombrie 2015, 11:03 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii