Evolutia Bolii Limbii Albastre în România analizata de Consiliul Stiintific al ANSVSA

De A.Frangu 05 Septembrie 2014, 08:11 Sanatate
Miercuri, 3 septembrie 2014, Consiliul Stiintific al  ANSVSA  (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) s-a reunit pentru a analiza evolutia cazurilor de Boala Limbii Albastre în România, masurile întreprinse de ANSVSA si conduita care trebuie urmata în viitor.

Conform notei de presa data publicitatii, membrilor Consiliului Stiintific le-a fost prezentata situatia actualizata a evolutiei acestei boli si masurile întreprinse pâna în prezent. Sunt afectate de boala 347 animale din 63 comune din 12 judete ale tarii. Cel mai mare numar de cazuri s-a înregistrat în judetul Buzau - 82, în Olt - 62, în Prahova - 60, Vâlcea - 46, Bacau - 35, Gorj - 30, Arges - 9, Vaslui - 8, Dolj - 6, Vrancea - 5, Ilfov - 3 si Botosani - 1, conform situatiei prezentate.

”Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente în cele 12 judete, este de 0, 011%.

În cadrul întâlnirii, membrii Consiliului Stiintific au apreciat corectitudinea masurilor luate de serviciile veterinare, din momentul diagnosticarii bolii si pâna în prezent, precum si necesitatea continuarii acestora.

S-a ajuns la concluzia ca, datorita schimbarilor climatice si a particularitatilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibila aparitia de noi focare în perioada urmatoare.

Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinarii împotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul tarii noastre. În urma analizarii necesitatii vaccinarii, cei prezenti au ajuns la concluzia ca este o masura utila si benefica. Aceasta, în conditiile în care, în urma realizarii unei analize de risc va fi demarata o campanie de vaccinare la nivel national, în primavara anului urmator.

De asemenea, s-a analizat si posibilitatea ca, în exploatatiile comerciale de bovine de lapte, sa se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an.

Aceasta propunere va fi înaintata de catre reprezentantii ANSVSA, spre analiza Comisiei Europene, în cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care va avea loc saptamâna viitoare la Bruxelles.

A rezultat, în urma discutiilor, importanta efectuarii de dezinsectii periodice, de catre fiecare crescator de animale în gospodaria proprie, o metoda eficienta de distrugere a insectelor care transmit boala” mentioneaza nota de presa a serviciului Comunicare a ANSVSA.

 

Autor A.Frangu 05 Septembrie 2014, 08:11 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii