A fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din județul Satu – Mare

De Redactia 13 Ianuarie 2018, 11:31 Sanatate

În data de 11 ianuarie 2018, Institutul de Diagnostic È™i Sănătate Animală (IDSA) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie din comuna Micula, judeÈ›ul Satu – Mare.

Imediat ce DSVSA Satu – Mare a fost notificată despre apariÈ›ia de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din comuna Micula, suspicionându-se prezenÈ›a pestei porcine africane, au fost impuse restricÈ›ii de miscare a animalelor È™i au fost prelevate probe pentru analize.

Ca urmare a diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul DSVSA  Satu – Mare, în data de 10 ianuarie 2018, probele au fost expediate, în aceeaÈ™i zi, pentru confirmare, la Laboratorul NaÈ›ional de Referință din cadrul IDSA.

Conform procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare împreună cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt È™i au întreprins acÈ›iunile prevăzute de legislaÈ›ie pentru această situaÈ›ie:

- au fost recoltate probe pentru examene de laborator;
- au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatația infectată;
- au fost ucise cele 13 animalele existente în respectiva exploataÈ›ie È™i cadavrele au fost distruse prin incinerare;
- s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate;
- a fost efectuat recensământul exploataÅ£iilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate;
- au fost stabilite zona de protecÈ›ie È™i de supraveghere în jurul focarului, precum È™i planul de acÈ›iune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii;

Consecutiv primirii buletinului de confirmare din partea Institutului de Diagnostic È™i Sănătate Animală, Autoritatea NaÈ›ională Sanitară Veterinară È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel naÈ›ional È™i din cadrul Uniunii Europeane, precum ÅŸi OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Măsurile aplicate È™i acÈ›iunile întreprinse sunt cele prevăzute în Planul de Contingență È™i în Manualul Procedural pentru pesta porcină africană.

În data de 14 ianuarie, preÈ™edintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanÈ›ii Comisiei Europene termenii în care se va adopta decizia privind zona aflată sub restricÈ›ii, măsurile care trebuie respectate de România È™i perioada pentru care acestea vor fi aplicate. Reamintim că, în această zonă va fi interzisă miÈ™carea suinelor domestice, a produselor È™i a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor È™i embrionilor provenite de la acestea.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare È™i se realizează de către o echipă de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, în colaborare cu alte instituÈ›ii competente ale statului.

ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeÈ›ean, monitorizează permanent situaÈ›ia epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii È™i  pentru eradicarea bolii.

ANSVSA va actualiza informaÈ›iile despre focarul de pestă porcină africană, în funcÈ›ie de evoluÈ›ia bolii.

Serviciul Comunicare

 

Autor Redactia 13 Ianuarie 2018, 11:31 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii