Ziua Dunarii, prilej de bilant pentru proiectele WWF de-a lungul fluviului

De A.Frangu 29 Iunie 2013, 07:31 Romania
În fiecare an, Ziua Dunarii este prilej de sarbatoare pentru cele 83 de milioane de oameni care traiesc în Bazinul Dunarii si se bucura de resursele naturale oferite de fluviu. Dunarea detine o parte importanta din comorile naturale ale Europei, fiind considerata un adevarat adapost pentru numeroase ecosisteme valoroase.

Pentru WWF Ziua Dunarii este un prilej de a reaminti presiunile asupra sectorului inferior al Dunarii, cel mai bogat în biodiversitate si, totodata, cel mai vulnerabil si de a propune noi solutii pentru conservarea acestei zone.

Luncile fluviului ofera multiple beneficii, de la purificarea apei, pâna la pescuit si recreere, toate evaluate la 500 de euro/hectar/an. Sistemul de râuri din bazinul Dunarii ofera apa potabila pentru 20 milioane de oameni. Toate acestea sunt însa conditionate de buna conservare a Luncii Dunarii.

De mai bine de un secol, cooperarea transfrontaliera în lungul Dunarii a neglijat benefinciile ecologice ale fluviului, în detrimentul exploatarii intensive pentru diverse ramuri economice, precum agricultura si navigatia.

În prezent, 70% din Lunca Dunarii s-a pierdut, ceea ce a redus inclusiv capacitatea de stocare naturala a apelor de inundatie. Un studiu WWF realizat în 2010 arata ca exista aproximativ 800.000 ha de lunca potrivite pentru reconstructie ecologica în bazinul Dunarii.

WWF-România: bilantul a 12 luni de actiuni pe Dunare

- Trei noi zone umede transfrontaliere din lungul Dunarii au fost aprobate de catre Secretariatul Conventiei Ramsar privind conservarea zonelor umede, cu sprijinul WWF. Desemnarea lacului Calarasi - Srebarna, Suhaia - Insulele Belene si Bistret - Ibisha va permite protejarea completa a coloniilor de pasari care cuibaresc si se hranesc în egala masura în Bulgaria si România.

- În urma a doi ani de activitati de lobby intense derulate de WWF si partenerii din regiune, Comisia Internationala pentru Protejarea fluviului Dunarea (ICPDR), reprezentata de catre tarile din bazinul Dunarii, a adoptat masuri pentru reducerea daunelor ecologice ale noilor proiecte hidroenergetice.

- A fost lansat raportul „Comertul ilegal cu caviar în Bulgaria si România”, realizat în perioada aprilie 2011- februarie 2012, pe baza a 30 de mostre de caviar colectate de la magazine, restaurante, in piete, vânzatori ambulanti si ferme de sturioni din România, Bulgaria si Austria.

Raportul arata ca în cele 3 tari se comercializeaza caviar provenit din surse ilegale si ca reguile de etichetare impuse de CITES nu sunt respectate. WWF-România a demarat astfel proiectul „Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii”, finantat prin programul Life al Uniunii Europene, pentru a contribui la conservarea speciei.

- WWF-România a inaugurat un observator turistic la Confluenta Olt-Dunare. Infrastructura face parte dintr-un plan pe termen lung de a transfera traseul cicloturistic european de pe drumul national pe terasa Dunarii.

- A avut loc a cincea expeditie de monitorizare a coloniilor de pasari din lungul Dunarii, atât pe malul românesc, cât si pe cel bulgaresc, rezultatele urmând a fi anuntate în curând.

- WWF-România deruleaza lucrari de reconstructie ecologica, la Mahmudia, în Delta Dunarii, alaturi de comunitatea locala. Proiectul îsi propune sa rezolve doua probleme majore cu care se confrunta nu numai zona proiectului, ci întreaga delta: asanarea si transformarea în amenajari agricole, piscicole si silvice a 35% din zona, respectiv lipsa masurilor de dezvoltare si protectie a speciilor si habitatelor pe 52,8% din teritoriul rezervatiei.

- Frontiere Verzi, proiectul pentru conservarea a doua specii de pasari - Rata rosie si cormoranul mic - s-a încheiat prin refacerea cu succes a 950 de hectare de zona umeda la Balta Geraiului (judetul Olt), care au readus vietuitoarele în zona (egrete mari si mici, mistreti, popândai, vulturi codalbi). Cei 120 de copii din Clubul Cormoranului, o initiativa WWF, au sarbatorit printr-un Bal dedicat biodiversitatii, cu participarea întregii comunitati.

- Situl Natura 2000 Blahnita a intrat recent pe harta proiectelor WWF. Blahnita gazduieste specii si habitate de importanta europeana, pe care WWF doreste sa le pastreze în cea mai buna stare. Presiunile sunt însa mari asupra zonei, iar informarea comunitatilor locale despre ce poate însemna o arie protejata este extrem de limitata.

- Actorii cheie din Delta Dunarii s-au unit pentru a face fata potentialelor consecinte ale schimbarilor climatice, prin semnarea la Izmail, Ucraina, a unei declaratii comune privind atenuarea efectelor schimbarilor climatice din Delta Dunarii (Moldova, România, Ucraina).

De asemenea, în luna martie 2013 a fost lansata campania de informare „Noi vrem sa traim într-o regiune sanatoasa!" în 40 de scoli si ecocluburi din regiune, având drept scop educarea profesorilor si elevilor din delta cu privire la schimbarile climatice, biodiversitatea din regiune, amprenta ecologica si amprenta asupra apei, precum si diferite probleme de protectie a naturii.


 

Autor A.Frangu 29 Iunie 2013, 07:31 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii